Landenweb.nl

Oranjestad
 

Vliegen naar Oranjestad Aruba

To read about Oranjestad in English - click here

advertentie
Hotels Oranjestad Oranjestad Tui Reizen

Algemeen

Oranjestad gekleurde huizenOranjestad gekleurde huizenFoto :David et Magalie from Vancouver CC 2.0 Generic no changes made

Oranjestad is met pakweg 35.000 inwoners de grootste stad en tevens hoofdstad van Aruba. De stad is opgetrokken rond Fort Zoutman, dat eind 18e eeuw door de Nederlanders is gebouwd. Hier zie je de typische gekleurde huizen en ervaar je de ongedwongen Caribische sfeer en tref je de weelderige Arubaanse natuur met haar tropische plantengroei en idyllische stranden aan. Dat maakt Oranjestad tot een zeer geschikte bestemming voor een heerlijke vakantie of reis.

advertentie
Hotels Trivago Vliegen naar Oranjestad Aruba

Ligging

OranjestadOranjestadFoto: Bgabel at Wikivoyage shared CC3.0 Unported no changes made

Aruba is het kleinste eiland van de zogenoemde ABC-eilanden (samen met Bonaire en Curacao). Oranjestad ligt aan de westkust van het eiland. De stad is makkelijk te bereiken van buitenaf door het internationale vliegveld, Koningin Beatrix International Airport en vormt tegelijkertijd een belangrijk kruispunt in de infrastructuur van het eiland.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Oranjestad

Weer

Op Aruba heerst een tropisch klimaat. Het voordeel hiervan is dat het gehele jaar door de temperatuur op het eiland min of meer gelijk blijft. En die temperatuur is lekker, want deze schommelt tussen de 30 en 34 graden Celsius. In de maanden september tot en met november valt er over het algemeen de meeste neerslag, dus wellicht is het beter om die maanden te ontlopen. De temperatuur van de zee blijft vrijwel het gehele jaar hoog in de twintig graden, dus wanneer je ook komt, een duik in de prachtige Caribische Zee behoort altijd tot de mogelijkheden.

Geschiedenis

Toen de Nederlanders in 1636 Aruba overnamen van de Spanjaarden woonden er nog niet heel veel mensen op het eiland, dat vooral gebruikt werd voor de handelshaven en voor de plantages. Oranjestad is min of meer ontstaan door de bouw van Fort Zoutman in 1796 dat het eiland moest verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Langzaamaan zijn steeds meer mensen zich rond het Fort gaan vestigen en nam het de titel hoofdstad over van Savaneta. De haven is altijd belangrijk geweest voor Oranjestad en speelt nog steeds een belangrijke rol in de Arubaanse economie. Nog dagelijks meren hier vele grote schepen aan en het is een belangrijke haven voor cruiseschepen.

Bezienswaardigheden

Oranjestad Fort Zoutman met Willem !! TorenOranjestad Fort Zoutman met Willem II TorenFoto: Natalie Liao Jen CC 3.0 Unported no changes made

Fort Zoutman is zeker een bezoekje waard. Hier is de stad immers ontstaan en het fort vormt zodoende ook het hart van de stad. Met name de Willem III toren valt op, want deze is gebouwd in de kleuren van Nederland: rood, wit en blauw. Sinds 1983 is het Historisch Museum van Aruba gehuisvest in het fort, hier kun je een duik nemen in de lange geschiedenis van het eiland.

Wellicht ken je het ‘I love Amsterdam’ beeld dat op het Museumplein in de hoofdstad staat. Op Aruba hebben ze een equivalent hiervan neergezet en sindsdien is het ongetwijfeld het meest gefotografeerde object van het eiland geworden. ‘I love Aruba’ staat levensgroot langs de L.G. Smith Boulevard. Tegenwoordig is de zinsnede het motto van het eiland. Je kunt shirts, pennen, petten en andere prullaria aanschaffen met deze spreuk erop.

Oranjestad strandOranjestad strandFoto: Atilin CC 3.0 Unported no changes

Voor veel mensen betekent vakantie een mix van zon, zee en strand. In Oranjestad ben je hiervoor aan het juiste adres. Je vindt tropische stranden, hagelwitte stranden, een azuurblauwe zee en wuivende palmbomen. Als je een dagje wat afwisseling wilt, dan kun je ook het binnenland intrekken. De flora, fauna en het onbegrensde gevoel van rust van dat het eiland kenmerkt, bieden je het ideale vakantiegevoel.

Tips

Onderwaterwerled bij Oranjestad ArubaOnderwaterwerled bij Oranjestad ArubaFoto: Serge Melki CC 2.0 Generic no changes made

De onderwaterwereld van Aruba moet je zeker gaan bekijken. De Caribische Zee is een van de mooiste duiklocaties ter wereld. Duizenden soorten vis, exotische zeedieren en kleurrijk koraal zover het oog reikt, tref je hier aan. Op het eiland zijn er vele duikwinkels te vinden, dus zowel beginners, als gevorderden kunnen een prachtige duik naar het diepe veilig en onbezorgd maken.

Oranjestad Atlantis SubmarineOranjestad Atlantis SubmarineFoto: Leonard G in het publieke domein

Voor diegenen die toch iets van de onderwaterwereld willen zien maar geen zin of moed hebben om te duiken is er de mogelijkheid om een duikboottocht te maken. Vanuit de haven van Oranjestad vertrekt de Atlantis Submarine, die voert je op een diepte van ongeveer dertig meter langs scheepswrakken en je ziet de wonderlijk mooie vissen van dichtbij.

Oranjestad LINKS

Advertenties
• Oranjestad Tui Reizen
• Vliegen naar Oranjestad Aruba
• Hotels Oranjestad
• Autoverhuur Sunny Cars Oranjestad
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Oranjestad bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems