Landenweb.nl

ANDORRA
Geschiedenis

To read about ANDORRA in English - click here

Hotels Andorra

Steden ANDORRA

Andorra la vella

Geschiedenis

Oudheid en Middeleeuwen

advertentie

Andorra Sant Joan de Caselles 11e eeuwPhoto: Fer55 CC 2.0 Generic no changes made

Al in de prehistorie woonden er mensen in de valleien van het huidige Andorra. Deze bewoners werden in de 2e eeuw v.Chr. voor het eerst genoemd in een geschrift van de Griekse geschiedschrijver Polybius.

Het ware verhaal over de precieze oorsprong van Andorra als zelfstandige staat is onbekend, zeker is wel dat Andorra één van de oudste staten van Europa is. Volgens de overlevering zou Karel de Grote de Andorranen zelfstandigheid hebben gegeven in ruil voor hun deelname aan de strijd tegen de Moren. Aanvankelijk was de Graaf van Seu d’Urgell en later de Bisschop van Seu d’Urgell heer over Andorra. Deze laatste stelde zich in de 11e eeuw, na enkele aanvallen van buren, onder bescherming van een Spaanse edelman.

advertentie

Andorra soeverein

advertentie

Zegel Roger-Bernard III AndorraPhoto: Paul Laplagne Barris in het publieke domein

Na afwisselend onder Spaans en Frans bestuur te hebben gestaan, kwam Andorra in 1278 onder de gemeenschappelijke soevereiniteit van de bisschop van Seu d’Urgell, Pere d’Urg, en de Graaf van Foix, Roger Bernard III. Het bezit van het huis Foix vererfde later aan het huis Bourbon en dus aan de Franse kroon. In 1419 werd de ‘Consell de la Terra’ opgericht, een eenvoudig parlement waarin de hoofden van de belangrijkste Andorraanse families zitting hadden. Van de 16e tot en met de 18e eeuw kreeg de politieke structuur van Andorra een vastere vorm en versterkten de bovengenoemde families hun economische en politieke macht.

In de 18e eeuw verbeteren de economische en sociale omstandigheden van de Andorranen en neemt het aantal inwoners door immigratie toe. Eind 18e en begin 19e eeuw raakt Andorra verzeild in een aantal Europese conflicten die negatief van invloed zijn op de sociale en economische ontwikkeling van het land. Zo werd door het revolutionaire bewind tijdens de Franse Revolutie de bestuurlijke positie van Andorra niet erkend.

In 1806 werd de status-quo echter weer hersteld door Napoleon zelf. En vanaf die tijd werd de rol van Franse co-prins gespeeld door de hoogste gezagdrager van Frankrijk. De bisschoppelijke co-prinsen zagen sinds de tweede helft van de 19e eeuw de ontwikkelingen met wantrouwen aan. Ze verzetten zich eigenlijk tegen elke hervorming in Andorra en daardoor ontstonden vaak conflicten tussen de Andorranen en de bisschop.

advertentie

20e eeuw

advertentie

Boris Skossyreff AndorraPhoto: Publiek domein

In de 20e eeuw veranderde er zeer veel in Andorra, vooral door de ontsluiting via verbindingswegen met Spanje (1913) en Frankrijk (1933) en door de moderne communicatietechnieken.

In 1933 bezette Frankrijk Andorra, vanwege sociale onrust voor de verkiezingen. De onrust had te maken met een volksbeweging die de kiesconcessie wilde uitbreiden. Op 12 juli 1934 riep de avonturier Boris Skossyreff zich in Urgell uit tot Boris I, soevereine prins van Andorra en verklaarde gelijktijdig de oorlog aan de bisschop van Urgell. Hij werd door de Spaanse autoriteiten op 20 juli al weer gearresteerd en uiteindelijk uit Spanje verdreven. Tussen 1936 en 1940 werd een Frans detachement in Andorra gelegerd om invloeden van de Spaanse Burgeroorlog en Franco’s Spanje buiten te houden.

Dit lukte en tijdens de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog bleef Andorra neutraal en had niets te lijden van de oorlogshandelingen. In 1958 sloot Andorra vrede met Duitsland. Andorra stond tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de zijde van de Entente maar was vergeten bij het Verdrag van Versailles en was dus, juridisch gezien, nog steeds in oorlog met Duitsland.

Vooral door het toerisme voltrok zich sinds de jaren zestig van de vorige eeuw een economische bloei die zijn weerga niet kent en Andorra tot een van de rijkste landen ter wereld maakt.

Eerste grondwet

De positie van staatshoofd werd tot 1993 in ’cohabitatie’ gedeeld door de bisschop van Seu d’Urgell en de Franse president. In mei van dat jaar kreeg Andorra zijn eerste schriftelijke grondwet en werd de functie van de bisschop en de president voornamelijk ceremonieel van aard.

De parlementsverkiezingen van 1997 en 2001 werden gewonnen door de Liberale partij van premier Marc Forné i Molnè.

Eind 2004 kwam de regering van Andorra met de Europese Unie overeen om in 2005 een belasting in te voeren op rente over buitenlandse spaartegoeden. Hierdoor stond niets een verdere monetaire samenwerking met de EU meer in de weg en ook op politiek gebied is Andorra als niet-lid toch sterk verbonden met de EU.

Albert Pintat van de centrum rechtse liberale partij is bij de algemene verkiezingen van 2005 gekozen tot premier. Op 5 juni 2009 wordt de socialist Jaume Bartumeu Cassany de nieuwe regeringsleider als gevolg van de verkiezingswinst van de sociaaldemocraten. In november 2009 begaf een deel van de 'Dos Valires' tunnel, die in 2010 open zou gaan, het. Het ongeluk kostte aan vijf Portugese werknemers het leven.

advertentie

Andorra Antoni MartiPhoto: Publiek domein

Bij de verkiezingen van 2011 winnen de democraten voor Andorra en wordt Antoni Marti de nieuw premier. In juni 2013 voert hij voor het eerst in de geschiedenis inkomstenbelasting in onder druk van de Europese Unie. In december 2016 besluit het parlement de geheime bankrekeninen van EU ingezetenen per januari 2018 te verbieden. In mei 2019 wordt Xavia Espot Zamora de nieuwe premier van Andorra.

ANDORRA LINKS

Advertenties
• Andorra Tui Reizen
• Welk vliegveld voor Andorra? Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Andorra
• Andorra Hotels
• Djoser Wandel - wandelreis Andorra
• Auto huren in Andorra
• Boeken, ook tweedehands, over ANDORRA bij Bol.com

Nuttige links

Andorra Startnederland (N+E)
Reisinformatie Andorra (N)
Reizendoejezo – Andorra (N)

Bronnen

Allemann, F.R. / Catalonië : kunst en cultuur in Barcelona en wijde omgeving

Cantecleer bv

Joosten, T. / Wandelgids Spaanse Pyreneeën : Catalaanse Pyreneeën en Andorra : in 50 wandelingen

Elmar

Maarle, R. van / Pyreneeën

ANWB

Pyreneeën en Andorra

Touring/Lannoo

Zuid-Europa

The Reader’s Digest

Zuidwest-Frankrijk : Toulouse, Lourdes, Andorra, Pyreneeën

Lannoo

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems