Landenweb.nl

ANDORRA
Planten en Dieren

To read about ANDORRA in English - click here

Hotels Andorra

Steden ANDORRA

Andorra la vella

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Narcissus Poeticus, AndorraPhoto: Meneerke bloem CC 3.0 Unported no changes made

In totaal komen er in Andorra meer dan 1100 verschillende plantensoorten voor. Enkele algemeen voorkomende soorten zijn de witbloeiende Narcissus poeticus of dichtersnarcis ( in Andorra ook ‘grandalla’ genoemd), de nationale bloem van Andorra, en verder de felgele Trollius europaeus of kogelbloem en de blauwbloeiende Aconitum napellus of giftige monnikskap.

Verder grote velden met alpenroosjes, op de zuidhellingen de tot 20 meter hoge bergden en op de natte noordhellingen de zilverspar.

Het valle de Rialb staat bekend om zijn schitterende bloemenpracht met bloemen als de Pyreneese iris, witte affodil, alpenroos, Pyreneese lelie, vele soorten orchideeën, ranonkel, duizendschoon, gele alpenanemoon, vergeet-me-niet en akelei.

Het inheemse Pyreneeën-kartelblad met zijn grote, roze, bijna purperen bloemen, groeit tussen 1400 en 2700 meter in weilanden en langs bergbeken en wegen.

Een greep uit de flora van Andorra:

scheefkelk, kruipende azalea, kruipend nagelkruid, rotsthee, geurige muggenorchis, vanilleorchis, paradijslelie, alpenpekanjer, sleutelbloem, dwergsleutelbloem, stersteenbreek, alpenkwastjesbloem, bruine klaver, gewone dotterbloem, piramidezenegroen, alpenanjer, stengelloze gentiaan, stekelige vederdistel, gele gentiaan, franjegentiaan, voorjaarsgentiaan

advertentie

Dieren

advertentie

Iberische Steenbok AndorraPhoto: Arturo de Frias CC 3.0 Unported no changes made

De dierenwereld van Andorra beschikt over een aantal unieke soorten, zoals de bijna uitgestorven Iberische steenbok. Zeer bijzonder is ook de Pyreneese desman, een 14 cm lange soort watermol die in snelstromende beken leeft.

Wolven en Pyreneese bruine beren, een ondersoort van de Europese bruine beer, komen al een hele tijd niet meer voor in Andorra. In 1978 is er voor het laatst een beer gezien in de bergen van Andorra. De volgende zoogdieren worden nog wel regelmatig gesignaleerd: wild zwijn, marter, wezel, vos, egel, das, eekhoorn en alpenmarmot. Ten oosten van Andorra, in het Carlit-massief, is met succes de moeflon uitgezet.

advertentie

Andorra LammergierPhoto: Richard Bartz CC 2.5 Generic no changes made

Bijzondere vogels zijn het auerhoen en het alpensneeuwhoen, maar ook de drie soorten gieren mogen er zijn: vale gier, aasgier, en lammergier. Verspreid in het gebergte leven roofvogels als slangenarend, dwergarend, havikarend, wouw, slechtvalk en wespendief.

De muurhagedis en de levendbarende hagedis komen nog vrij veel voor, evenals hazelwormen, adders, aspisadders, gladde slangen en hagedisslangen. Twee bijzondere salamandersoorten zijn de vuursalamander en de Pyreneeënbergsalamander.

advertentie

ANDORRA LINKS

Advertenties
• Andorra Tui Reizen
• Welk vliegveld voor Andorra? Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Andorra
• Andorra Hotels
• Djoser Wandel - wandelreis Andorra
• Auto huren in Andorra
• Boeken, ook tweedehands, over ANDORRA bij Bol.com

Nuttige links

Andorra Startnederland (N+E)
Reisinformatie Andorra (N)
Reizendoejezo – Andorra (N)

Bronnen

Allemann, F.R. / Catalonië : kunst en cultuur in Barcelona en wijde omgeving

Cantecleer bv

Joosten, T. / Wandelgids Spaanse Pyreneeën : Catalaanse Pyreneeën en Andorra : in 50 wandelingen

Elmar

Maarle, R. van / Pyreneeën

ANWB

Pyreneeën en Andorra

Touring/Lannoo

Zuid-Europa

The Reader’s Digest

Zuidwest-Frankrijk : Toulouse, Lourdes, Andorra, Pyreneeën

Lannoo

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems