Steden ANDORRA

ANDORRA   
To read about ANDORRA in English - click here

Planten

Narcissus Poeticus, Andorra Photo:Meneerke bloem Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

In totaal komen er in Andorra meer dan 1100 verschillende plantensoorten voor. Enkele algemeen voorkomende soorten zijn de witbloeiende Narcissus poeticus of dichtersnarcis ( in Andorra ook ‘grandalla’ genoemd), de nationale bloem van Andorra, en verder de felgele Trollius europaeus of kogelbloem en de blauwbloeiende Aconitum napellus of giftige monnikskap.

Verder grote velden met alpenroosjes, op de zuidhellingen de tot 20 meter hoge bergden en op de natte noordhellingen de zilverspar.

Het valle de Rialb staat bekend om zijn schitterende bloemenpracht met bloemen als de Pyreneese iris, witte affodil, alpenroos, Pyreneese lelie, vele soorten orchideeën, ranonkel, duizendschoon, gele alpenanemoon, vergeet-me-niet en akelei.

Het inheemse Pyreneeën-kartelblad met zijn grote, roze, bijna purperen bloemen, groeit tussen 1400 en 2700 meter in weilanden en langs bergbeken en wegen.

Een greep uit de flora van Andorra:

scheefkelk, kruipende azalea, kruipend nagelkruid, rotsthee, geurige muggenorchis, vanilleorchis, paradijslelie, alpenpekanjer, sleutelbloem, dwergsleutelbloem, stersteenbreek, alpenkwastjesbloem, bruine klaver, gewone dotterbloem, piramidezenegroen, alpenanjer, stengelloze gentiaan, stekelige vederdistel, gele gentiaan, franjegentiaan, voorjaarsgentiaan

Dieren

Iberische Steenbok Andorra Photo:Arturo de Frias Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

De dierenwereld van Andorra beschikt over een aantal unieke soorten, zoals de bijna uitgestorven Iberische steenbok. Zeer bijzonder is ook de Pyreneese desman, een 14 cm lange soort watermol die in snelstromende beken leeft.

Wolven en Pyreneese bruine beren, een ondersoort van de Europese bruine beer, komen al een hele tijd niet meer voor in Andorra. In 1978 is er voor het laatst een beer gezien in de bergen van Andorra. De volgende zoogdieren worden nog wel regelmatig gesignaleerd: wild zwijn, marter, wezel, vos, egel, das, eekhoorn en alpenmarmot. Ten oosten van Andorra, in het Carlit-massief, is met succes de moeflon uitgezet.

Andorra Lammergier Photo:Richard Bartz Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic no changes made

Bijzondere vogels zijn het auerhoen en het alpensneeuwhoen, maar ook de drie soorten gieren mogen er zijn: vale gier, aasgier, en lammergier. Verspreid in het gebergte leven roofvogels als slangenarend, dwergarend, havikarend, wouw, slechtvalk en wespendief.

De muurhagedis en de levendbarende hagedis komen nog vrij veel voor, evenals hazelwormen, adders, aspisadders, gladde slangen en hagedisslangen. Twee bijzondere salamandersoorten zijn de vuursalamander en de Pyreneeënbergsalamander.

To read about ANDORRA in English - click here

ANDORRA LINKS

Advertenties
• Andorra Tui Reizen
• Andorra Hotels
• Djoser Wandel - wandelreis Andorra
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Andorra Campings

Nuttige links

Andorra Reisstart (N)
Andorra Startnederland (N+E)
Reisinformatie Andorra (N)
Reizendoejezo – Andorra (N)
Schrijf uw artikel over ANDORRA

Bronnen

Allemann, F.R. / Catalonië : kunst en cultuur in Barcelona en wijde omgeving
Cantecleer bv

Joosten, T. / Wandelgids Spaanse Pyreneeën : Catalaanse Pyreneeën en Andorra : in 50 wandelingen
Elmar

Maarle, R. van / Pyreneeën
ANWB

Pyreneeën en Andorra
Touring/Lannoo

Zuid-Europa
The Reader’s Digest

Zuidwest-Frankrijk : Toulouse, Lourdes, Andorra, Pyreneeën
Lannoo

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems