Landenweb.nl

ANDORRA
Samenleving

To read about ANDORRA in English - click here

Hotels Andorra

Steden ANDORRA

Andorra la vella

Samenleving

Staatsinrichting

advertentie

Andorra nieuwe ParlementsgebouwPhoto: Enfo CC 3.0 Unported no changes made

Andorra werd door de eeuwen heen feodaal bestuurd; politieke partijen en vakbonden waren niet toegestaan en tot 1993 waren politieke partijen dan ook niet vertegenwoordigd in het parlement, dat louter bestond uit individuele personen en groeperingen.

Andorra is een co-principaat onder de gemeenschappelijke soevereiniteit van de Franse President en de Spaanse Bisschop van Seu d’Urgell. Na de totstandkoming van een nieuwe grondwet in 1993 zijn hun functies echter vooral ceremonieel van aard geworden en hebben de Andorranen hun eigen soevereiniteit gekregen.

Het dagelijkse bestuur van Andorra werd ingesteld in 1982 en wordt gevormd door zes ministers onder leiding van een premier, die wordt gekozen door de volksvertegenwoordiging, de ’Algemene Raad’. Na verschillende wijzigingen van het kiesstelsel hebben sinds december 1985 Andorraanse autochtone inwoners van 18 jaar en ouder stemrecht.

De ‘Algemene Raad van de Valleien’ of Consell General de les Valls telt 28 leden die gekozen worden voor de duur van vier jaar. Elk van de zeven parochies levert twee leden voor dit belangrijkste wetgevende orgaan. De andere veertien leden worden via een districtensysteem gekozen. De parlementsleden kiezen hun voorzitter, de ‘Síndic’, en de vice-president van het parlement, de ‘Sub-Síndic’. De regering of ‘Uitvoerende Raad’ bestaat uit een minister-president en zes ministers. De minister-president wordt gekozen en benoemd door de Consell General en is in feite het staatshoofd. De regering leidt het nationale en internationale beleid van Andorra, bestuurt de staat en oefent de regelgevende bevoegdheid uit.

Met de grondwetsherziening van 1993 werd een onafhankelijke rechterlijke macht ingesteld. Verder werden enkele grondrechten opgenomen, waaronder het toestaan van vakbonden, godsdienstvrijheid, de vrijheid van vergadering en de mogelijkheid tot het houden van een referendum. De laatste keer vond dit plaats in 1993 over het grondwetsontwerp en over het lidmaatschap van de Raad van Europa.

Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Bestuurlijke indeling

advertentie

Andorra bestuurlijke indelingPhoto: Aotearoa CC 3.0 Unported no changes made

Andorra is sinds 1978 ingedeeld in zeven bestuurlijke eenheden, ‘parròquies’ of ‘comúns genaamd: Andorra la Vella (tevens de hoofdstad), Canillo, Elcaldes-Engordany, Encamp, La Massana, Ordino en Sant Julià de Lòria.

Verder zijn er nog enkele tientallen dorpen en gehuchten.

advertentie

Onderwijs

Andorra kent verschillende onderwijsstructuren, waaronder een Andorraans systeem, een Spaans systeem, een Frans systeem en een Engels privé-systeem. Alle systemen zijn gratis en de leerplicht gaat tot 16 jaar. Het onderwijs is verdeeld in drie niveaus: kleuterschool, basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

Verder zijn er nog een aantal beroepsopleidingen en een volwassenenopleiding, waar onder meer Catalaans gegeven wordt. De hogere opleidingen zijn een opleidingsschool voor verpleegsters, een informaticaschool en de Open Universiteit.

advertentie

ANDORRA LINKS

Advertenties
• Andorra Tui Reizen
• Welk vliegveld voor Andorra? Vliegennaar.nl
• Djoser Wandel - wandelreis Andorra
• ANWB vakantie boeken Andorra
• Andorra Hotels
• Auto huren in Andorra
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over ANDORRA bij Bol.com

Nuttige links

Andorra Startnederland (N+E)
Reisinformatie Andorra (N)
Reizendoejezo – Andorra (N)

Bronnen

Allemann, F.R. / Catalonië : kunst en cultuur in Barcelona en wijde omgeving

Cantecleer bv

Joosten, T. / Wandelgids Spaanse Pyreneeën : Catalaanse Pyreneeën en Andorra : in 50 wandelingen

Elmar

Maarle, R. van / Pyreneeën

ANWB

Pyreneeën en Andorra

Touring/Lannoo

Zuid-Europa

The Reader’s Digest

Zuidwest-Frankrijk : Toulouse, Lourdes, Andorra, Pyreneeën

Lannoo

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems