Landenweb.nl

ANDORRA
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Catalaans
  Hoofdstad  Andorra la Vella
  Oppervlakte  468 km²
  Inwoners  77,355
  (2021)
  Munteenheid  Euro
  (de facto) (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .ad
  Code.  AND
  Tel.  +376

To read about ANDORRA in English - click here

Hotels Andorra

Steden ANDORRA

Andorra la vella

Vakantie en Bezienswaardigheden

Het kleine Andorra, gelegen in het hart van de Pyreneeën en de hoogst gelegen staat van Europa, is een land van contrasten. Naast een schitterende natuur is het ook paradijs voor koopjesjagers van voornamelijk belastingvrije drank, parfumerie en sigaretten. De vele reclameborden die hun aanbiedingen aanprijzen ontsieren het landschap, maar de ca. 9 miljoen bezoekers per jaar, de winkeliers en de hoteliers zal dat veelal een zorg zijn. Deze situatie is niet alleen kenmerkend voor de hoofdstad Andorra la Vella, maar ook veel dorpen ontkomen niet meer aan de negatieve uitwassen van het massatoerisme.

advertentie

Madria-Perafita-Clalor Vallei AndorraPhoto: Ferran Llorens CC 2.0 Generic no changes made

Maar Andorra blijft een schitterende vakantiebestemming dichtbeboste dalen, alpenweiden, gletsjerlandschappen en woeste bergen. Sinds 2004 staat de Madriu-Perafita-Claror vallei op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Voor sportievelingen is Andorra van december tot half mei een sneeuwzekere skibestemming (o.a. Pas de la Casa en Soldeu), maar ook wandelaars en bergbeklimmers komen aan hun trekken.

Dorpjes als Ransol en Ordino zijn ook zeer de moeite waard om te bekijken en een matrioshka- (Russische popjes) en een speldjesmuseum zou je hier hoog in de Pyreneeën niet verwachten. De Rossell-smederij laat zien hoe er in vroeger eeuwen ijzer gesmeed werd in Andorra. Andorra beschikt ook over warmwaterbronnen, Caldea is het grootste Europese warmwaterpretpark in de bergen.

advertentie

Andorra la VellaPhoto: Gertjan R. CC 3.0 Unported no changes made

Andorra la Vella betekent Andorra de Oude. Het is de hoofdstad van de ministaat Andorra. Het oude schilderachtige centrum van Andorra, Barri Antic’ is het bezoeken waard. Je vindt er veel oude stenen straatjes en authentieke huizen. Kers op de taart is het historische parlementsgebouw Casa de la Vall dat huis van de vallei betekent. Het gebouw stamt uit 1580 en was in eerste instantie woonhuis van een vooraanstaande familie. Vanaf 1702 huist het parlement van Andorra in het pand. In het gebouw is onder andere een rechtszaal gevestigd en de Sala del Consell wordt algemeen beschouwd als de gezelligste parlementskamer ter wereld.
Wintersportliefhebbers zullen Andorra la Vella al gauw in hun hart sluiten, want vanuit de Andorrese hoofdstad sta je zo op de piste. Leuk om een dag in de stad mee af te wisselen. Het Grandvalira skigebied telt in het totaal 193 kilometer piste. Door de bus en daarna de gondel te nemen, is het gebied binnen een kwartier te bereiken vanaf Andorra la Vella. Lees meer op de Andorra la Vella pagina van Landenweb.

advertentie

ANDORRA LINKS

Advertenties
• Andorra Tui Reizen
• Welk vliegveld voor Andorra? Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Andorra
• Andorra Hotels
• Djoser Wandel - wandelreis Andorra
• Auto huren in Andorra
• Boeken, ook tweedehands, over ANDORRA bij Bol.com

Nuttige links

Andorra Startnederland (N+E)
Reisinformatie Andorra (N)
Reizendoejezo – Andorra (N)

Bronnen

Allemann, F.R. / Catalonië : kunst en cultuur in Barcelona en wijde omgeving

Cantecleer bv

Joosten, T. / Wandelgids Spaanse Pyreneeën : Catalaanse Pyreneeën en Andorra : in 50 wandelingen

Elmar

Maarle, R. van / Pyreneeën

ANWB

Pyreneeën en Andorra

Touring/Lannoo

Zuid-Europa

The Reader’s Digest

Zuidwest-Frankrijk : Toulouse, Lourdes, Andorra, Pyreneeën

Lannoo

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems