Steden ANDORRA

ANDORRA   

Basisgegevens
   Officiële landstaalCatalaans
   HoofdstadAndorra la Vella
   Oppervlakte468 km²
   Inwoners77.072 (mei 2019)
   MunteenheidEuro (de facto) (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..ad | AND | +376

Het kleine Andorra, gelegen in het hart van de Pyreneeën en de hoogst gelegen staat van Europa, is een land van contrasten. Naast een schitterende natuur is het ook paradijs voor koopjesjagers van voornamelijk belastingvrije drank, parfumerie en sigaretten. De vele reclameborden die hun aanbiedingen aanprijzen ontsieren het landschap, maar de ca. 9 miljoen bezoekers per jaar, de winkeliers en de hoteliers zal dat veelal een zorg zijn. Deze situatie is niet alleen kenmerkend voor de hoofdstad Andorra la Vella, maar ook veel dorpen ontkomen niet meer aan de negatieve uitwassen van het massatoerisme.

Madria-Perafita-Clalor Vallei Andorra Foto:Ferran Llorens

Maar Andorra blijft een schitterende vakantiebestemming dichtbeboste dalen, alpenweiden, gletsjerlandschappen en woeste bergen. Sinds 2004 staat de Madriu-Perafita-Claror vallei op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Voor sportievelingen is Andorra van december tot half mei een sneeuwzekere skibestemming (o.a. Pas de la Casa en Soldeu), maar ook wandelaars en bergbeklimmers komen aan hun trekken.

Dorpjes als Ransol en Ordino zijn ook zeer de moeite waard om te bekijken en een matrioshka- (Russische popjes) en een speldjesmuseum zou je hier hoog in de Pyreneeën niet verwachten. De Rossell-smederij laat zien hoe er in vroeger eeuwen ijzer gesmeed werd in Andorra. Andorra beschikt ook over warmwaterbronnen, Caldea is het grootste Europese warmwaterpretpark in de bergen.

Andorra la Vella Foto:Gertjan R.

Andorra la Vella betekent Andorra de Oude. Het is de hoofdstad van de ministaat Andorra. Het oude schilderachtige centrum van Andorra, Barri Antic’ is het bezoeken waard. Je vindt er veel oude stenen straatjes en authentieke huizen. Kers op de taart is het historische parlementsgebouw Casa de la Vall dat huis van de vallei betekent. Het gebouw stamt uit 1580 en was in eerste instantie woonhuis van een vooraanstaande familie. Vanaf 1702 huist het parlement van Andorra in het pand. In het gebouw is onder andere een rechtszaal gevestigd en de Sala del Consell wordt algemeen beschouwd als de gezelligste parlementskamer ter wereld. Wintersportliefhebbers zullen Andorra la Vella al gauw in hun hart sluiten, want vanuit de Andorrese hoofdstad sta je zo op de piste. Leuk om een dag in de stad mee af te wisselen. Het Grandvalira skigebied telt in het totaal 193 kilometer piste. Door de bus en daarna de gondel te nemen, is het gebied binnen een kwartier te bereiken vanaf Andorra la Vella. Lees meer op de Andorra la Vella pagina van Landenweb.

ANDORRA LINKS

Advertenties
• Andorra Kras Reizen
• Andorra Hotels
• Andorra Tui Reizen
• Djoser Wandel - wandelreis Andorra
• Andorra WTC
• Andorra Campings

Nuttige links

Andorra Reisstart (N)
Andorra Startnederland (N+E)
Reisinformatie Andorra (N)
Reizendoejezo – Andorra (N)
Schrijf uw artikel over ANDORRA

Bronnen

Allemann, F.R. / Catalonië : kunst en cultuur in Barcelona en wijde omgeving
Cantecleer bv

Joosten, T. / Wandelgids Spaanse Pyreneeën : Catalaanse Pyreneeën en Andorra : in 50 wandelingen
Elmar

Maarle, R. van / Pyreneeën
ANWB

Pyreneeën en Andorra
Touring/Lannoo

Zuid-Europa
The Reader’s Digest

Zuidwest-Frankrijk : Toulouse, Lourdes, Andorra, Pyreneeën
Lannoo

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems