Steden ANDORRA

ANDORRA   
To read about ANDORRA in English - click here

Andorra Wijnhandel Photo:Julo in het publieke domein

Economisch is Andorra altijd sterk georiënteerd geweest op Spanje en onder het Franco-régime bloeide het bergstaatje op als belastingparadijs, respectievelijk smokkelnest tussen de EU-leden Frankrijk en Spanje. Op dit moment wordt het grootste deel van de goederenhandel en het dienstenverkeer nog steeds afgewikkeld met Spanje en iets mindere mate Frankrijk. Met de Europese Unie werd in juni 1990 een handelsakkoord ondertekend en een douane-unie ingevoerd voor industriële producten evenals speciale regelingen voor agrarische producten. Dit raamakkoord met de EU werd in 1991 en 1995 aangepast en uitgediept.

Na de politieke omwenteling in Spanje en toetreding tot de EU verloor Andorra een deel van haar bijzondere economische positie. Wat restte was de betekenis van het land als vestigingsplaats van commerciële banken, als belastingparadijs en toeristische (winter)attractie. Toerisme (vooral wintersport) en aanverwante sectoren - detailhandel, dienstverlening - blijven de belangrijkste pijlers onder de economie, want zijn goed voor zo’n 80% van het bnp. Jaarlijks bezoeken ca. dertien miljoen toeristen het prinsdom. Het BNP per inwoner bedraagt $ 49.900 per jaar (2017).

Andorra Banksector Photo:Kippelboy Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Na het toerisme is de bankensector de belangrijkste economische sector als gevolg van het aantrekkelijke belastingklimaat van Andorra. In de grondwet van 1993 is een verschuiving opgetreden van een economie die vooral op belastingvrij winkelen steunde, naar een die is gebaseerd op de internationale bankensector en de financiële off-shore. De overheid legt, wegens het ontbreken van inkomstenbelasting en andere directe belastingen, heffingen op importen en financiële transacties op ten einde staatsinkomsten te genereren.

Andorra Export Photo:R Haussman, Cesar Hidalgo, et. al. CCAttribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Andere economische bronnen zijn er nauwelijks: landbouw noch industriële nijverheid (tabakverwerking, meubelproductie) zijn van relevante omvang. Tabak wordt voornamelijk geteeld in de vallei van Sant Julià de Lòria, tot op 1600 meter hoogte. De overheid kampt dan ook met financiële tekorten en met een achterstand aan investeringen in de niet toereikende infrastructuur. De infrastructuur, met name een nu nog ontbrekende luchthaven, heeft dan ook grote prioriteit gezien de miljoenen toeristen per jaar.

Door de teruglopende economische activiteiten krijgt de overheid minder inkomsten uit de invoerbelasting, welke goed zou moeten zijn voor 3/4 van de totale baten. Als gevolg van de smalle economische basis en het feit dat Andorra niet in de eigen binnenlandse behoefte aan industriële en landbouwproducten kan voorzien, is de economische groei zeer klein. De hoofdstad Andorra la Vella is het handelscentrum van Andorra waar ook vele kooptoeristen hun slag slaan. Vliegvelden of spoorwegen kent Andorra niet; de meeste plaatsen zijn via een busverbinding te bereiken.

De werkloosheid is nog steeds vrijwel nihil: omdat Andorra niet in de eigen arbeidsbehoefte kan voorzien, werken er veel Fransen en Spanjaarden.

To read about ANDORRA in English - click here

ANDORRA LINKS

Advertenties
• Andorra Tui Reizen
• Andorra Hotels
• Djoser Wandel - wandelreis Andorra
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Andorra Campings

Nuttige links

Andorra Reisstart (N)
Andorra Startnederland (N+E)
Reisinformatie Andorra (N)
Reizendoejezo – Andorra (N)
Schrijf uw artikel over ANDORRA

Bronnen

Allemann, F.R. / Catalonië : kunst en cultuur in Barcelona en wijde omgeving
Cantecleer bv

Joosten, T. / Wandelgids Spaanse Pyreneeën : Catalaanse Pyreneeën en Andorra : in 50 wandelingen
Elmar

Maarle, R. van / Pyreneeën
ANWB

Pyreneeën en Andorra
Touring/Lannoo

Zuid-Europa
The Reader’s Digest

Zuidwest-Frankrijk : Toulouse, Lourdes, Andorra, Pyreneeën
Lannoo

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems