Landenweb.nl

Andorra la Vella
 

Djoser Wandelvakantie Andorra

To read about Andorra la Vella in English - click here

advertentie
Djoser Wandelvakantie Andorra Andorra Tui Reizen

Algemeen

Andorra la Vella betekent Andorra de Oude. Het is de hoofdstad van de ministaat Andorra, dat de meesten wel kennen als het taxfree winkelparadijs. De stad is prachtig gelegen in een fenomenale omgeving in een komvormige vallei, omgeven door de Pyreneeën.

Andorra la Vella PanoramaAndorra la Vella PanoramaPhoto: Tiia Montana CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Hotels Trivago Welk vliegveld voor Andorra? Vliegennaar.nl

Ligging

Andorra ligt in de oostelijke Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje in. De hoofdstad van het land ligt erg mooi tussen bergen in. Andorra la Vella is met een oppervlakte van 12 km² niet erg groot voor een Europese hoofdstad. Maar als je hierbij bedenkt dat de gehele oppervlakte van Andorra slechts 468 km² beslaat, is het wel een aanzienlijke stad. Andorra la Vella bestaat uit twee delen. Een nieuw gedeelte met vooral veel winkels waar belastingvrij gewinkeld kan worden en een ouder gedeelte aan de Gran Valira rivier.

advertentie
Hotels Andorra la Vella

Weer

Andorra kent een relatief vochtig landklimaat. Dat betekent koele zomers met een gemiddelde temperatuur van 18 graden Celsius en nog veel koudere winters met veel sneeuw. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur op 4 graden Celsius.

Neerslag valt er het hele jaar door en dat komt neer op tussen de 100 en de 200 millimeter regen per maand.

Geschiedenis

Men gaat ervan uit dat Andorra la Vella al vanaf het begin van de Christelijke jaartelling wordt bewoond. De eerste stam die zich hier vestigde waren de Andosin. In de 8e eeuw was de stad één van de Marca Hispanica (de Spaanse Marken), een bufferzone die werd gesticht door Karel de Grote ter bescherming tegen de Moren.

Andorra Església de Sant Joan de Caselles uit de 11e eeuwAndorra Església de Sant Joan de Caselles uit de 11e eeuwPhoto: MARIA ROSA FERRE CC 2.0 Generic no changes made

Andorra la Vella is sinds 1278 de hoofdstad van Andorra. Dat was het jaar waarin de Fransen en de bisschoppelijke macht instemden met een gezamenlijke soevereiniteit. In het oude gedeelte van Andorra la Vella, de Barri Antic, zijn nog gebouwen uit deze tijd te vinden. In de 18e eeuw was Andorra een geïsoleerde feodale staat, waardoor de geschiedenis van de stad vrijwel niets te maken heeft met die van andere Europese landen.

In de twintigste eeuw waren Andorra la Vella en omgeving niet van grote betekenis, voornamelijk omdat de staat niet meedeed aan het Verdrag van Versailles. In 1930 vestigde de democratische uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht zich in Andorra la Vella naar aanleiding van een staatsgreep van Koning Boris I.

In 1933 werd Andorra bezet door Frankrijk vanwege grote sociale onrust in het land omtrent verkiezingen die er plaats zouden gaan vinden. In 1940 beschermden de Fransen Andorra en haar hoofdstad tegen Franco’s troepen. Zo ging de Spaanse Burgeroorlog aan Andorra voorbij. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Andorra buiten de strijd. Opvallend feit is dat Andorra officieel pas in 1958 vrede sloot met Duitsland. Het land was juridisch gezien nog in oorlog met Duitsland sinds de Eerste Wereldoorlog, omdat Andorra niet deelnam aan het Verdrag van Versailles.

Bezienswaardigheden

Het oude schilderachtige centrum van Andorra, Barri Antic is het bezoeken waard. Je vindt er veel oude stenen straatjes en authentieke huizen. De kers op de taart is het historische parlementsgebouw Casa de la Vall dat huis van de vallei betekent. Het gebouw stamt uit 1580 en was in eerste instantie woonhuis van een vooraanstaande familie. Vanaf 1702 huist het parlement van Andorra in het pand.

In het gebouw is onder andere een rechtszaal gevestigd en de Sala del Consell wordt algemeen beschouwd als de gezelligste parlementskamer ter wereld.

Andorra la Vella Casa de la VallAndorra la Vella Casa de la VallPhoto: Enfo CC3.0 Unported no changes made

Een andere interessante bezienswaardigheid is de Pont de la Margineda die is aangelegd om de Valira over te steken. Het is een romaanse stenen brug. Deze is met een lengte van 33 meter en een hoogte van 9,20 meter de grootste brug van Andorra. Naast de brug staat een kunstwerk van de Valenciaanse kunstenaar Andreu Alfaro ter nagedachtenis aan het Eerste Internationaal Congres van de Catalaanse taal (1906).

Andorra la Vella Pont de la MarginedaAndorra la Vella Pont de la MarginedaPhoto:Jaume Menese CC 2.0 Generic no changes made

Tips

Wintersport AndorraWintersport AndorraPhoto: Christof Damian CC 2.0 Generic no changes made

Wintersportliefhebbers zullen Andorra la Vella al snel in hun hart sluiten, want vanuit de Andorrese hoofdstad sta je zo op de piste. Leuk om een dag in de stad mee af te wisselen. Het Grandvalira skigebied telt in het totaal 193 kilometer piste.

Door de bus en daarna de gondel te nemen, is het gebied binnen een kwartier te bereiken vanaf Andorra la Vella.

Andorra la Vella LINKS

Advertenties
• Andorra Tui Reizen
• Welk vliegveld voor Andorra? Vliegennaar.nl
• Djoser Wandelvakantie Andorra
• Hotels Andorra la Vella
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Andorra la Vella bij Bol.com

Nuttige links

Andorra Reisimpressies

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems