Steden VENEZUELA

Populaire bestemmingen VENEZUELA

VENEZUELA   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Venezuela had in juli 2017 31.304.016 inwoners. De bevolkingsdichtheid bedraagt ca. 34 inwoners per km2. De bevolkingsgroei bedroeg in 2017 1,24%. Stagnatie en mechanisatie in de landbouw hebben geleid tot een grote trek naar de steden, met name aan de kust; in 1951 woonde 54% van de totale bevolking in de steden, in 2017 was dat percentage 88%. De hoofdstad Caracas en directe omgeving alleen al tellen inclusief de voorsteden ca. 3 miljoen inwoners. Dit staat sterk in contrast met het zuiden van het land waar maar net 4% van de totale bevolking woont. Andere grote steden zijn Maracaibo, Valencia, Barquisimeto en Barcelona/Puerto La Cruz. Venezuela is een jonge natie waarvan 45% van de bevolking 25 jaar of jonger is. De gemiddelde Venezolaan wordt ongeveer 76 jaar en dat is veel gezien de grote armoede die in Venezuela voorkomt.

Ruim 70% van de bevolking is van gemengde afkomst, d.w.z. mestiezen van indiaans-blanke afkomst of mulatten van blank-negroïde afkomst of een combinatie van die twee. Twintig procent van de bevolking is blank van voornamelijk Spaanse en Italiaanse afkomst. Dat de blanken ruim in de minderheid zijn is uitzonderlijk voor het Zuid-Amerikaanse continent.
Negen procent van de bevolking is negroïde, veelal afstammelingen van slaven uit Afrika of immigranten uit met name de nabijgelegen eilanden Trinidad en Tobago. Zij leven vooral aan de kust.
Maar 1 à 2 procent van de bevolking zijn autochtone indianen. Deze groepen wonen in het noordwesten, in de Orinocodelta en in het Guayanahoogland, de uithoeken van het land. In totaal zijn er ongeveer 25 verschillende stammen te onderscheiden. In de Orinocodelta wonen de Warao’s (ca. 19.000). In het noordwesten in de buurt van Maracaibo wonen de Guajiro (ca. 50.000). De meeste indianenstammen wonen in het Guayanahoogland en in de Venezolaanse Amazonas. De grootste volken in deze regio’s zijn de Pemón, de Parao, de Makiritan en de Yanomamö, die nog praktisch in het stenen tijdperk leven. De meeste indianenstammen zijn al in meer of mindere mate beïnvloed door de westerse “beschaving”, maar bezitten nog steeds eigen talen, gewoontes en gebruiken. De indianen leven vaak in moeilijke economische omstandigheden en hebben over het algemeen een lage sociale status. Ook kunnen ze vaak niet optimaal gebruik maken van nuts- en gezondheidsvoorzieningen. Van overheidswege wordt wel geprobeerd om ook alle indiaanse kinderen onderwijs te laten volgen.

Immigranten uit Italië en uit de buurlanden van Venezuela werden begin deze eeuw aangetrokken door de economische voorspoed als gevolg van de opkomende olie-industrie waardoor Venezuela lange tijd het rijkste land van Zuid-Amerika was. Bovendien had het een liberale samenleving en een democratische regering wat veel intellectuelen en kunstenaars uit Chili, Peru en Colombia aantrok. Op dit moment gaat het economisch niet zo voor de wind en komen er alleen nog immigranten uit nog armere landen als Colombia en de Dominicaanse Republiek naar Venezuela. De immigranten van Arabische afkomst zijn te verklaren uit de relatie met de oliestaten van het Midden-Oosten.

VENEZUELA LINKS

Advertenties
• Venezuela Vliegtickets.nl
• Rondreis Venezuela
• Venezuela Vligtickets WTC
• Vakantie Venezuela
• Hotels Venezuela
• Caracas Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Reisinformatie Venezuela (N)
Reizendoejezo - Venezuela (N)
Rondreis door Venezuela (N)
Rondreis Venezuela (N)
Venezuela Reisstart (N+E)
Artikelen en Reisverhalen over VENEZUELA
  1000 km door Venezuela  De Orinoco delta
  Gran Sabana en de Orinoco delta  In een aftands wrak vliegen naar..
  rondreis MH1

Bronnen

Dydyñski, K. / Venezuela
Lonely Planet

Ferguson, J. / Venezuela : mensen, politiek, economie, cultuur
Novib

Launspach, W. / Reishandboek Venezuela, Margarita
Elmar

Morrison, M. / Venezuela
Chelsea House Publishers

O’Bryan, L. / Venezuela, Isla Margarita
Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juli 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems