Landenweb.nl

COLOMBIA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Bogota
  Oppervlakte  1.138.910 km²
  Inwoners  51,781,879
  (2021)
  Munteenheid  Colombiaanse peso
  (COP)
  Tijdsverschil  -6
  Web  .co
  Code.  COL
  Tel.  +57

To read about COLOMBIA in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

De totale oppervlakte van Colombia bedraagt 1.138.910 vierkante kilometer. Colombia is daarmee ongeveer achtentwintig keer zo groot als Nederland. Colombia grenst aan de volgende landen: Brazilië, Ecuador, Panama, Peru en Venezuela. De kust van Colombia grenst aan de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee.

advertentie

Colombia op satellietfotoPhoto: Publiek domein

Landschap

advertentie

Colombia Landschap Photo: Pedro Szekel CC 2.0 Generic no changes made

Het landschap van Colombia wordt beheerst door hoge Andestoppen. Verder is er nog een centrale hoogvlakte en laagvlakten aan de kust en in het oosten van het land. Het land bevat drie grote Andes bergketens (cordilleras), met als hoogste punt Pico Cristobal (5775 meter). Het Andesgebergte vormt het hart van het land. Hier woont het grootste deel van de bevolking. Ook bevindt zich hier het grootste deel van de koffieplantages. Daarnaast heeft Colombia een groot junglegebied, het tropisch regenwoud.

Klimaat en Weer

advertentie

Ongewone hagelstorm teistert de hoofdstad Bogotá Photo: Rubashkyn CC 3.0 Unported no changes made

Colombia heeft een tropisch regenklimaat met in het oosten een savanneklimaat. In de Andes en op de hoogvlakte is het aanmerkelijk koeler.

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Colombia Walnootboom Photo: Thesupermat CC 3.0 Unported no changes made

Mangroves en palmbomen groeien langs de kust. Het tropisch regenwoud beslaat maar liefst 51.000.000 hectare en heeft veel verschillende bomen en planten. Een paar soorten: eiken, walnootbomen, dennen, mahonie, rubberplanten, vanillestruiken, en de gember.

Dieren

advertentie

Colombia Condor Photo: Abehm-de CC 3.0 Unported no changes made

Het dierenrijk telt vele soorten. Er zijn in Colombia onder meer jaguars, poema's, tapirs, gordeldieren, herten en meerdere soorten apen. Vroeger waren er ook veel alligators. Er is echter veel op deze dieren gejaagd waardoor ze vrij zeldzaam zijn geworden. Slangen zijn er veel. Kenmerkende vogels zijn condors, gieren, toekans, papegaaien, kaketoes, ooievaars en kraanvogels.

advertentie

Colombia Callicebus Caquetensis Photo: TheActorStar CC 4.0 International no changes made

Onderzoekers hebben in Colombia in 2010 een nieuwe apensoort ontdekt, die echter ernstig bedreigd wordt door houtkap. De nieuwe soort behoort tot de springaapjes en heeft de wetenschappelijke naam Callicebus caquetensis gekregen, omdat de vondst werd gedaan in de zuidelijke staat Caquetá. De onderzoekers schatten dat er nog maar zo’n 250 exemplaren in leven zijn.

De Callicebus caquetensis is ongeveer zo groot als een kat en heeft grijsbruin haar. Hij onderscheidt zich van andere soorten binnen zijn geslacht doordat hij geen witte streep op zijn voorhoofd heeft.

Geschiedenis

advertentie

Beeld San Ausustin Cultuur, ColombiaPhoto: Luis Carlos Alvarado in het publieke domein

In het precolumbiaanse tijdperk werd het land bewoond door volken met verschillende niveaus van beschaving en organisatie. De oudste gevonden resten van menselijke bewoning dateren van meer dan 16.000 jaar geleden. Vroege precolumbiaanse volken waren in het noorden Urabá en Sinú In het zuidwesten leefden Tumaco, Calima Malagana, Cauca en San Agustín. De spanjaarden landden in 1500 als eerste op de Colombiaanse kust. Onder leiding van Gonzalo Jiménez de Quesada en Sebastián de Belalcázar werd het huidige Colombia ontdekt in 1536. Rond 1810 waaiden het revolutionaire gedachtegoed en het onafhankelijkheidsdenken uit Europa over naar het aan de Spaanse kroon onderworpen Zuid-Amerikaanse continent. De Criollo (blanke nazaten van Spanjaarden geboren in Amerika) leefden in steeds grotere rancune met de bevoorrechte positie van de in Spanje geboren elite van peninsulares. Mestizos (half Spaans, half inheems) werden als tweederangsburgers beschouwd en de rechten van de inheemse en zwarte bevolking waren praktisch gelijk aan die van een slaaf.

advertentie

Slag bij Boyacá Onafhankelijkheidsoorlog Colombia Photo: Publiek domein

Na het uitroepen van de onafhankelijkheid (1810) voerden de Criollos (Bolí var, San Martín en Sucre) over grote delen van het continent een reeks revoluties aan tegen het leger van de Spaanse koning en de peninsulares, die de kroon in Latijns-Amerika vertegenwoordigden. De oorlog werd voornamelijk uitgevochten door mestizo, inheemse en zwarte soldaten, die er na de overwinning overigens nauwelijks op vooruit gingen. In 1819 werd in het noordelijke deel van Zuid-Amerika de Republiek Groot Colombia gesticht met als president Simón Bolivar.

Venezuela en Ecuador scheidden zich in 1830 af van Groot Colombia en Panama in 1903. De 19e eeuw werd gekenmerkt door een voortdurende strijd tussen twee stromingen die afwisselend aan de macht waren: de Conservatieven en de Liberalen. Dit ging gepaard met talloze gewelddadige sociale en politieke conflicten die hun hoogtepunt bereikten in de 'oorlog van duizend dagen' (van 1899-1902). Dit interne conflict kostte aan meer dan honderdduizend Colombianen het leven.

Jorge Eliecer Gaitan Colombia Photo: Glasperlenspiel CC 2.5 Generic no changes made

De daarop volgende rustige periode kwam ten einde toen in 1948 de liberale voorman Jorge Eliécer Gaitán werd vermoord. Hierdoor laaide de burgeroorlog tussen Conservatieven en Liberalen weer in alle hevigheid op. De periode 1948-1958, die bekend staat als 'La Violencia' (de Gewelddadige periode), eiste al naar gelang de schatting tussen de 80.000 en 400.000 slachtoffers. In 1958 kwam er een politiek akkoord, dat inhield dat Conservatieven en Liberalen afwisselend regeringsverantwoordelijkheid zouden dragen en belangrijke bestuurlijke functies onderling zouden verdelen. Dit systeem van regeren werd het Frente Nacional (Nationale Beweging) genoemd. De regeringen van het Frente Nacional maakten echter geen structureel einde aan de het geweld. Integendeel, door dit gentlemen’s agreement tussen de toppen van beide partijen voelden velen zich uitgesloten van daadwerkelijke invloed op de politieke besluitvorming. Dit leidde enerzijds tot het ontstaan van een groot aantal links revolutionaire bewegingen, terwijl in de rurale gebieden de strijd tussen liberalen en conservatieven voortging. In de koffie- en kolonisatiegebieden werden de lokale conflicten over land en handelsmonopolies beheerst door gewelddadige misdaadorganisaties. Tegelijkertijd riepen lokale autoriteiten, landeigenaren en industriëlen privé legertjes in het leven in hun strijd tegen revolutionaire en misdadige groepen. Deze mondden vaak uit in paramilitaire groepen.

Farc Strijders Colombia foto: Institute for National Strategic Studies (INSS.)Photo: Publiek domein

Zo ontstaat in de jaren zestig het nu nog steeds voortdurende conflict, waarin het Ejército de Liberación Nacional (ELN 1962), de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC 1964), en tegen het einde van de jaren tachtig de paramilitairen (de laatsten opereerden vaak in samenwerking met leger en politie tegen de gezamenlijke vijand: de guerrilla) de hoofdrol spelen. In de jaren tachtig worden de criminele activiteiten, de productie en de handel in cocaïne, afpersing en ontvoeringen de voornaamste bronnen van inkomsten voor de illegale gewapende groepen. De mêlee van revolutionaire, maffia- en paramilitaire organisaties maakt Colombia tot een van de gewelddadigste landen ter wereld. Er vinden naar schatting ongeveer 25.000 moorden per jaar plaats, waarvan minimaal 5000 met politieke motieven. De twee grootste guerrillagroeperingen, FARC en ELN, beschikken samen over minder dan 20.000 gewapende strijders. De paramilitairen zijn eind jaren negentig gebundeld in de Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) en hebben meer dan 10.000 man onder de wapenen.

Op dit moment zijn er twee projecten in werking om de coca productie aan banden te leggen en het terrorisme van de guerrillagroeperingen in te dammen:

Uribe Colombia Photo: Publiek domein

Plan Colombia, dat officieel sinds 1999 in werking is. Dit project dat veel ondersteuning krijgt van de Amerikaanse overheid probeert coca plantages te vernietigen door middel van besproeiingen vanuit vliegtuigen. Een tweede Plan Colombia werd in januari 2007 door de regering Uribe gepresenteerd.

Het vredesproces van de regering Uribe, dat geverifieerd wordt door de OAS (Organization of American States) sinds eind 2003. Het vredesproces bestaat uit een demobilisatieprogramma op basis van de Wet “Justicia y Paz” evenals uit een Nationale Commissie voor Genoegdoening en Verzoening. Vooralsnog zijn alleen de (inmiddels voormalige) AUC (paramilitairen) op dat vredesproces ingegaan. De aanpak kent veel voorstanders maar er bestaat eveneens veel tegenstand. In september 2006 leek er een mogelijkheid te ontstaan om met de FARC te onderhandelen. Sinds een bomexplosie bij de militaire academie in oktober 2006 (die overigens nooit is opgeëist) staat deze ontwikkeling stil.

In 2007 speelt Hugo Chavez, de president van Venezuela een bemiddelende rol in de strijd om de vrijlating van de gevangenen van de FARC. Het belangrijkste succes is de vrijlating van Clara Rojas en Consuelo Gonzalez.

Preident Santos ColombiaPhoto: Presidencia de la Nación Argentina CC 2.0 Generic no changes made

In 2008 intensiveert de jacht op de FARC, er ontstaat een conflict met Ecuador, doordat troepen de grens overschrijden. In juli 2008 is er een enorm succes. De regeringstroepen bevrijden Ingrid Betancourt, de voormalige presidentskandidate die al zes jaar gevangen was in de jungle. In maart 2009 laat de FARC de laatste buitenlandse gijzelaar vrij. President Uribe biedt vredesbesprekingen aan wanneer de FARC bereid is tot een staakt het vuren en afziet van"criminele activiteiten". Uribe probeert in maart 2010 om de grondwet te veranderen, zodat hij voor een derde keer herkozen kan worden. Dat plan mislukt en in juni 2010 worden de presidentsverkiezingen gewonnen door Juan Manuel Santos, de voormalige minister van defensie. Het FARC is in Nederland vooral bekend vanwege de deelname van Tanja Nijmeijer. In november 2012 neemt ze deel aan de onderhandelingen tussen de regering en het FARC in Cuba. In januari 2014 verklaart president Santos dat hij denkt dat er nog dit jaar een vredesverdrag zal worden gesloten met het FARC. In juni wordt Santos herkozen als president. In de jaren 2015 en 2016 wordt er stevig onderhandeld in Havanna in Cuba. In augustus 2016 wordt een staakt-het-vuren van kracht en het verdrag is in september ondertekend. In oktober 2016 zegt de bevolking geheel onverwachts en met een zeer kleine meerderheid nee tegen het verdrag in een referendum. In november sluit de regering een herziene deal met de FARC en in juni 2017 legt de FARC ook formeel de wapens neer. In juni 2018 wint Ivan Duque de presidentsverkiezingen. In 2019 slaat de COVID-19 pandemie hard toe. In 2021 zijn er met veel geweld onderdrukte protesten tegen belastingplannen en corruptie.

Bevolking

Colombia Cartagena Straatbeeld

Photo: Joachim Pietsch CC 2.0 Generic no changes made

In Colombia wonen naar schatting (2017) 49 miljoen mensen. Het is een dunbevolkt land met 45 inwoners per vierkante kilometer.

De volgende bevolkingsgroepen zijn te onderscheiden:

Taal

Spaans Taalkaart Photo: Gabbykawaii07 CC 4.0 International no changes made

De officiële taal is het Spaans. Daarnaast worden nog vele inheemse talen en dialecten gesproken.

Godsdienst

Las Lajas Kathedraal Narin Photo: Martin St-Amant CC 3.0 Unported no changes made

Voor het grootste gedeelte is de bevolking van Colombia Room-Katholiek (95%). Verder komen er kleinere protestants en joodse gemeenschappen voor.

Samenleving

Staatsinrichting

Wapen van Colombia Photo: Publiek domein

Colombia kent een lange traditie van (althans formele) democratie, waarmee het land een betrekkelijke uitzondering is in Zuid-Amerika. De president heeft een sterke uitvoerende macht en is opperbevelhebber van de strijdkrachten. Hij wordt gekozen voor een periode van vier jaar en is niet herkiesbaar

Met de grondwet van 1991 werd het politieke systeem geopend voor kleinere partijen, het rechtsstelsel gemoderniseerd en gestroomlijnd en de uitvoerende macht van de president ingeperkt. Zo kan hij de staat van beleg niet afkondigen zonder goedkeuring van het parlement. Tevens werd in de grondwet de decentralisatie van het bestuur vastgelegd, alsmede gekozen provinciale gouverneurs en de bevoegdheid van het Congres om ministers te ontslaan. Verder is in augustus 2000 de autonomie van het leger verminderd. In conflictgebieden beschikken de militairen echter over vergaande staatsrechtelijke bevoegdheden.

Politiek

Colombia IndelingPhoto: TUBS CC 3.0 Unported no changes made

Opeenvolgende regeringen hebben uiteenlopende methoden gehanteerd om het conflict het hoofd te bieden: militaire repressie, onderhandelingen of een combinatie daarvan.

De huidige president, Alvaro Uribe Vélez, aangetreden in augustus 2002 en herverkozen in juni 2006, tracht met zijn beleid, de Politica de Defensa y Seguridad Democrática, een eind te maken aan het terrorisme, de drugshandel, het witwassen van geld, de wapenhandel, ontvoeringen en afpersing en moordaanslagen. Het centrale doel van dit beleid is de controle van leger en politie over het nationale grondgebied te herstellen en de veiligheid van de burger en de mensenrechten te garanderen. De regering denkt dit onder andere te bereiken door versterking van de instellingen die verantwoordelijk zijn voor de openbare orde (veiligheidsdiensten, leger en politie) en justitie, het bestrijden van de drugshandel, maatregelen ter bescherming van de burger en samenwerking met de bevolking op het gebied van veiligheid en informatie.

De regering Uribe voert sinds eind 2003 onderhandelingen met de paramilitairen, zij wordt daarbij ondersteund door de Organization of American States (OAS). Het doel is de leden van de paramilitaire groeperingen te demobiliseren. Een belangrijk instrument is de wet “Justicia y Paz” (Recht en Vrede) die in 2005 door het congres is aangenomen en in 2006 door het constitutionele gerechtshof in werking is gezet. Deze wet moet een kader verschaffen voor demobilisatie van illegaal gewapende groepen. Strijders die vrijwillig hun wapens inleveren krijgen relatief milde straffen en hebben de mogelijkheid mee te doen aan re-integratie projecten. President Uribe heeft met zijn beleid veel succes geboekt, het land is veiliger geworden en de leiders van de paramilitaire groupering Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) zijn ingegaan op het voorstel, in 2006 hebben 31.000 paramilitairen zich vrijwillig gedemobiliseerd. Er is blijkens opiniepeilingen grote steun onder de bevolking voor het beleid van president Uribe. Er is echter ook kritiek. Deze richt zich onder meer op het sterke accent op militaire (territoriale) controle, de lankmoedige houding ten opzichte van de paramilitairen en hun banden met leger/politie en de druk op de kritische zijde van het maatschappelijk middenveld, waaronder mensenrechten-NGO’s. Daarnaast zijn er bezwaren aangevoerd tegen mogelijk te geringe straffen van gedemobiliseerde leiders van illegale gewapende groeperingen, tegen de besproeiingen van illegale gewassen (drugs) en tegen het inzetten van de burgerbevolking bij de strijd (inzetten van boeren als part-time soldaten en het belonen van informanten).

De AUC leek steeds duidelijker politieke ambities te hebben. Met enige regelmaat keerden schandalen terug van hoge regeringsfunctionarissen die banden bleken te hebben met de AUC. In januari 2004 claimde de voormalige militaire chef van de AUC dat de paramilitaire zelfs één derde van de zetels in het congres bezaten. Sinds de gevangenneming van de top en de zuiveringsacties van de regering Uríbe zijn deze politieke ambities voor het moment grotendeels verdwenen cq op non actief gesteld.

De actuele politieke situatie wordt beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

Economie

Colombia Export Photo: R Haussman, Cesar Hidalgo, et. al CC 3.0 no changes made

De Colombiaanse economie groeit weer en naar verwachting zal deze trend zich voortzetten. Er is aanzienlijke afhankelijkheid van de economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten, hetgeen zal toenemen door ondertekening van het vrijhandelsakkoord met de VS.

De overheid heeft het begrotingstekort, dat in 2003 opliep tot 5,4% van het BBP, in 2013 weten terug te en omgevormd tot een kleine plus dankzij bezuinigingen lokaal en regionaal, belastinghervorming en de hoge internationale olieprijs. De buitenlandse schuld blijft met 50% van het BBP echter één van de zwakke punten van de economie.

De stijgende militaire uitgaven vanwege het gewapende conflict hebben echter een negatieve invloed op het begrotingstekort.

De aanpak van de nieuwe regering en de steun van de internationale gemeenschap, verwoord in de London en de Cartagena Declarations, wekken echter wel hoop. De binnenlandse veiligheid is verbeterd, waardoor ondernemers meer vertrouwen hebben gekregen in de Colombiaanse economie en wat op de lange termijn meer binnen- en buitenlandse investeringen kan opleveren. Men verwacht dat de groei de komende jaren zal doorzetten, de werkgelegenheid zal toenemen en de armoede zal afnemen. De economische groei in 2017 bedroeg 1,8%.

Vakantie en Bezienswaardigheden

In de landelijke gebieden van Colombia vinden nog steeds confrontaties plaats tussen guerrillagroeperingen, nieuwe illegaal gewapende groeperingen, drugskartels en de Colombiaanse strijdkrachten. Op het platteland worden regelmatig aanslagen gepleegd, soms ook in stedelijke gebieden. Raadpleeg voor je vertrek de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Hieronder een aantal toeristische hoogtepunten van Colombia.

Kathedraal Bogota Colombia Photo: Publiek domein

Bogota is de hoofdstad van Colombia. Veel groene open ruimte zijn mooi en goed onderhouden. het geven van een onderscheidend vermogen om de stad Bogota en haar mensen. Bogotá biedt onderdak aan diverse internationaal gerenommeerde evenementen zoals het Ibero-Amerikaanse Theaterfestival (grootste op aarde) en"Rock al Parque", een concert met rocksterren uit de hele wereld. De stad biedt ook een grote verscheidenheid aan restaurants en musea, zoals het Andres Carne de Res.

Colombia Cartagena StrandPhoto: David Shankbone CC 3.0 Unported no changes made

Cartagena is een hotspot van het toerisme in Colombia. De stad ligt aan de rand van de Caribische Zee en is de favoriete badplaats in het noorden van Colombia en de vijfde grootste stad van het land. Cartegena ligt 658 km ten noorden van Bogota. De plaats is mooi, comfortabel en erg leuk voor een vakantie. Cartagena heeft een mooi strand met een helder blauwe zee en gebouwen in Spaanse koloniale stijl.

San Andres Eiland Colombia Photo: Rockfan CC 2.0 Generic no changes made

San Andres eiland is een van de mooiste eilanden in de wereld. San Andres ligt 700 km van het Colombiaanse vasteland met perfecte stranden en uitstekende watersport mogelijkheden, zoals duiken. Ecotoerisme wint aan belangstelling. San Andres eiland is kleurrijk en de thuisbasis van vele-getinte vissen en koraal. Na een middag op het strand of duty-free winkelen valt de avond en is het tijd voor muziek en dans.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

COLOMBIA LINKS

Advertenties
• Colombia verre reizen van ANWB
• Colombia Vliegtickets.nl
• Vakantie Colombia
• Colombia Tui reizen
• Djoser Rondreizen Colombia
• Bezienswaardigheden Colombia
• Rondreis Colombia
• Rondreizen Colombia
• Hotels Colombia
• Autoverhuur Sunny Cars Colombia
• Boeken, ook tweedehands, over COLOMBIA bij Bol.com

Nuttige links

Colombia Reisfotos
Colombia Reisstart (N+E)
Reisinformatie Colombia (N)
Reizendoejezo - Colombia (N)
Rondreis Colombia (N)
Sem op reis Video's over Colombia
Telefoongids Colombia
Willgoto Colombia (N)