Landenweb.nl

Caracas
 

Ticket naar Venezuela | VliegenNaar

To read about Caracas in English - click here

advertentie
Rondreis Venezuela Vliegtickets Caracas | VliegenNaar

Algemeen

Downtwn CaracasDowntwn CaracasFoto: Paulino Moran (CC BY 2.0) no changes made

Caracas is de hoofdstad en grootste stad van Venezuela. De stad ligt in het noordelijke deel van het land, aan de rand van de smalle vallei van Caracas onder de Venezolaanse bergketen aan de kust (Cordillera de la Costa). Het hoogste punt van de oude stad ligt 900 meter boven zeeniveau. Caracas ligt dicht bij de Caribische Zee, maar is gescheiden van de kust door een steile 2200 meter hoge bergketen, de Cerro Ávila. Het grootstedelijk gebied van Caracas omvat de hoofdstad en vier andere gemeenten in de staat Miranda: Chacao, Baruta, Sucre en El Hatillo. Volgens de volkstelling van 2009 had de hoofdstad 2.097.350 inwoners, het grootstedelijk gebied had 4.196.514 inwoners.

advertentie
Hotels Caracas Hotels Trivago

Ligging

Caracas en ongevingCaracas en ongevingFoto: Olga Berrios CC 2.0 Unported no changes made

De coördinaten van Caracas zijn: 10°30' Noorderbreedte en 66°55' Westerlengte. De stad is gescheiden van de Caribische kust door het El Ávila National Park. De snelle groei van de bevolking is beïnvloed door de stedelijke ontwikkeling van de stad. De Pico El Ávila van 2159 meter is het hoogste punt van de regio. De stad is rijk aan zoet water. De rivier die door de stad stroomt is de Guaire rivier die uitmondt in de rivier de Tuy. Deze rivier krijgt ook water van twee andere rivieren en van talrijke beken van de El Ávila. Twee grote reservoirs leveren water aan de stad.

Weer

Caracas heeft een tropisch savanne klimaat. De jaarlijks neerslag varieert tussen de 900 en 1.300 millimeter in de stad zelf, tot 2000 millimeter in de omringende bergen. Vanwege de hoogte van de locatie, zijn de temperaturen over het algemeen lang niet zo hoog als in tropische locaties op zeeniveau. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur is ongeveer 23,1° C. Het gemiddelde van de koudste maand (januari) is 21,1° C en het gemiddelde van de warmste maand (mei) is 25,0° C. In de maanden december en januari kan het flink mistig zijn. De nachtelijke temperaturen zijn lager dan overdag en de avonden zijn aangenaam. Heel af en toe hagelt het en onweersbuien komen voor tussen juni en oktober als gevolg van de positie van de stad onder de Cerro El Ávila. Door de aangename weersomstandigheden gedurende het hele jaar is de bijnaam van Caracas"La Ciudad de la Eterna Primavera" - De Stad van de Eeuwige Lente.

Geschiedenis

Diego de Losada verovert CaracasDiego de Losada verovert CaracasFoto: Publiek Domein

Toen de stad werd opgericht woonden daar al inheemse volkeren. In 1562 poogden Spaanse zeelieden een plantage in de vallei op te richten om de bevoorrading van hun kustplaatsen zeker te stellen. De nederzetting werd al snel vernietigd. De oorspronkelijke bevolking kon de Spanjaarden uiteindelijk niet verslaan. Kapitein Diego de Losada legde op 25 juli 1567 de fundamenten van de stad Santiago de León de Caracas.

Omdat het kustgebergte een belemmering vormde voor piraten die elders langs de kust verwoestingen aanrichtten in de 17e eeuw werd Caracas de belangrijkste stad in de regio. De teelt van cacao stimuleerde de ontwikkeling van de stad. In 1777 werd Caracas de hoofdstad van Venezuela.

De ideeën van de Franse revolutie en de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlogen inspireerden het volk. Op 5 juli 1811 werd een Verklaring van Onafhankelijkheid ondertekend in Caracas. Deze stad was ook de geboorteplaats van twee van de belangrijkste figuren van Latijns-Amerika en van de Venezolaanse onafhankelijkheidsoorlog: Francisco de Miranda en Simón Bolívar. De opstand tegen de Spaanse Kroon duurde tot 24 juni 1821, toen Simón Bolívar een beslissende overwinning op de royalisten boekte.

Gezicht op Caracas in 1839Gezicht op Caracas in 1839Foto: Publiek Domein

Vanwege de aardolievondsten groeide de economie van Venezuela gestaag tijdens het eerste deel van de 20e eeuw. Caracas werd een van de economische centra in Latijns-Amerika. In de zeventiger jaren werd de Universidad Central de Venezuela, ontworpen door de beroemde architect Carlos Raúl Villanueva, gebouwd. Nieuwe woonwijken zorgden voor uitbreiding van de stad naar het oosten en het zuiden.

Mensen van het platteland migreerden naar de hoofdstad op zoek naar werk en veiligheid. Als gevolg van deze golf van plotselinge migratie ontstond een gordel van sloppenwijken in de vallei.

Bezienswaardigheden

Caracas trekt vele toeristen niet alleen uit Amerika, maar vooral uit Europa. Er zijn veel interessante historische monumenten uit de Spaanse periode van de stad, maar ook van de moderne tijd.

Nationaal Pantheon in CaracasNationaal Pantheon in CaracasFoto: Carlosmatalive CC 3.0 Unporte no changes made

Toeristen zullen zeker willen stoppen bij het Nationaal Pantheon van Venezuela, het meest bewonderde gebouw van Venezuela, vijf blokken ten noorden van Plaza Bolívar aan de noordelijke rand van de oude stad. Hier rusten de stoffelijke resten van Simón Bolívar. Het was oorspronkelijk een kerk maar werd verbouwd voor de nieuwe functie door de beroemde architect Antonio Guzmán Blanco in 1874.

Karhedraal van CaracasKathedraal van CaracasFoto: Guillermo Ramos Flamerich CC 2.5 Generic no changes made

De Kathedraal van Caracas is een aantrekkelijke monument. De bouw begon in 1666 op de fundamenten van een kleinere kerk die verwoest werd door de aardbeving in 1641. De nieuwe kerk werd gebouwd in Romaanse stijl en naast de middenbeuk heeft de kathedraal twee kleine beuken aan elke kant. Achthoekige kolommen met uitgebreide kapitelen scheiden de beuken. Uiterst waardevolle sacrale schilderijen worden getoond in deze kathedraal. Een paar van de meest waardevolle zijn de Verrijzenis van Rubens, de Verschijning van de Maagd van Murillo en het Laatste Avondmaal een onvoltooid werk van deze schilder.

Teresa Carreno in CaracasTeresa Carreno in CaracasFoto: G Melean in het publieke domein

Het congresgebouw ligt aan de zuidwestelijke hoek van Plaza Bolívar en is vanaf 19 april 1810 de zetel van het congres. Het zuidelijke deel is de huidige zetel van de Nationale Assemblee. Het Teresa Carreño is het belangrijkste theater van Caracas en Venezuela, waar symfonische concerten, opera's, ballet- en toneelvoorstellingen worden uitgevoerd. Het is het tweede theater in grootte van Zuid-Amerika, na het Teatro Colón van Buenos Aires in Argentinië.

Parque Generalísimo Francisco de Miranda in CaracasParque Generalísimo Francisco de Miranda in CaracasFoto: Wilfredor in het publieke domein

Het Parque Generalísimo Francisco de Miranda ontworpen door de Braziliaanse architect Roberto Burle Marx is een groen paradijs midden in de stad. Er is een kleine dierentuin met een replica van het schip dat onder bevel stond van Francisco de Miranda.

Plaza Bolivar in CaracasPlaza Bolivar in CaracasFoto: Noel-Fotografia in het publieke domein

Er zijn tal van pleinen in Caracas. Het beroemdste plein is het Plaza Bolívar, de centrale plaats in de oude stad met het monument van El Libertador, Simon Bolívar. Moderne gebouwen en wolkenkrabbers geven een nieuwe uitstraling aan de stad.

Het Plaza Venezuela is het geografische centrum van Caracas. Het is een groot stedelijk plein bij de ingang van de Centrale Universiteit van Venezuela. Ten oosten van de Plaza staat de Plaza Venezuela Fontein met muziek en gekleurd licht.

Tips

Casa del LibertadorCasa del LibertadorFoto: Carlosmatalive CC 3.0 Unported no changes made

Toeristen zullen zeker een bezoek willen brengen aan het geboortehuis (Casa del Libertador) van de nationale held en bevrijder Simón Bolívar. Het huis, waar Simón Bolívar werd geboren op 24 juli 1783, is prachtig gereconstrueerd in de koloniale geest. Het museum toont onder andere wapens, vlaggen en uniformen.

Monumentale schilderijen met vechtscènes hangen aan de muren. In het nabijgelegen Bolivariaanse Museum, ligt de kist met de resten van Bolívar die uit Colombia vervoerd werden en er worden ook tal van andere persoonlijke items tentoongesteld.

Caracas LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Caracas | VliegenNaar
• Hotels Caracas
• Rondreis Venezuela
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Caracas bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems