Vakantie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalTurkmeens
   HoofdstadAsjchabad
   Oppervlakte488.100 km²
   Inwoners5.930.211 (mei 2019)
   MunteenheidTurkmeense manat (TMM)
   Tijdsverschil+4
   Web | Code | Tel..tm | TKM | +993

Ashgabat is de hoofdstad van Turkmenistan. Ashgabat is nog niet bedolven onder het massatoerisme. Er zijn marmeren monumenten en grote paleizen en gouden standbeelden. Het beroemde, 15 meter hoge Turkmenbashi standbeeld mag je niet missen. Dit gouden standbeeld draait rond, zodat het gezicht van Turkmenbashi altijd in de zon staat. De Tolkucha Bazaar is een bezoek waard, er is werkelijk van alles te koop.

Het tapijtenmuseum is een leuk museum voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van het Turkmeense tapijt weven. Je ziet er onder andere het grootste met de hand geweven tapijt ter wereld.

Turkmenistan was altijd al een onderdeel van de zijderoute. Merv is de oudste en best bewaarde oasestad langs de Zijderoute in Centraal-Azië. De overblijfselen in deze uitgestrekte oase laten meer dan 4000 jaar menselijke geschiedenis zien. Een aantal monumenten is nog te bewonderen, vooral uit de laatste twee millennia. Het historische stadscentrum bestaat uit een reeks ommuurde steden: Erk Kala, Gyaur Kala en de middeleeuwse Sultan Kala of Marv al-Shahijan. Er zijn overblijfselen van een aantal belangrijke structuren: de centrale Beni Makhan moskee en de stortbak, de boeddhistische stoepa en het klooster, en het "Ovale gebouw", met een reeks kamers rond een binnenplaats op een verhoogd platform.

Het middeleeuwse Sultan Kala is ommuurd in de 11e eeuw, met het Mausoleum van sultan Ahmad Sanjar (1118-1157), dat oorspronkelijk deel uit maakte van een groot religieus complex. De fijne details van het Mausoleum, zoals het elegante metselwerk, het gebeeldhouwde stucwerk, en de muurschilderingen, maken het een van de meest opvallende architectonische overblijfselen van de Seldjukse periode.

TURKMENISTAN LINKS

Advertenties
• Rondreis Turkmenistan Djoser
• Turkmenistan Vliegtickets.nl
• Turkmenistan Sawadee Verre Reizen
• Transport Turkmenistan - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Reisinformatie Turkmenistan (N)
Startpagina Turkmenistan (N+E)
Telefoongids Turkmenistan
Turkmenistan Startnederland (N+E)
Schrijf uw artikel over TURKMENISTAN

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems