Landenweb.nl

TADZJIKISTAN
Geschiedenis

Geschiedenis

Onderdeel Sovjetunie

Tadzjikistan maakte een lange tijd deel uit van het Oud-Perzische Rijk en later van het rijk vanPerzische Samaniden-dynastie.

Tadzjikistan was van 1924 tot 1929 als Tadzjiekse ASSR een onderdeel van de sovjetrepubliek Oezbekistan. In 1929 werd Tadzjikistan een aparte Sovjetrepubliek (Tadzjiekse SSR), die in september 1991 onafhankelijk werd. Na een kort interim van Kadreddin Aslonov als president, werd de communist Rahmon Nabiyev president. Nabiyev (gest. 1993) werd in 1992 opgevolgd door Emomalii Rahmon, een voormalige kolchoz-directeur.

advertentie

Periode Rahmon

Na de onafhankelijkheid brak direct een burgeroorlog uit tussen islamisten en de regering onder Emomalii Rahmon. In tegenstelling tot wat veel mensen denken was deze oorlog geen conflict tussen communisten enerzijds en islamieten en democraten anderzijds, maar was dit gewoon een etnisch conflict. De burgeroorlog was een strijd tussen de regio's (provincies) Chudzand en Kulob die in oorlog waren geraakt met de regio Qurghonteppa. Chudzand en Kulob waren de provincies die het tijdens het Sovjet-tijdperk altijd voor het zeggen hadden en werden gesteund door de communisten (die daar hun machtsbasis hadden), terwijl het achtergestelde Qurghonteppa het met die situatie niet eens was. Qurghonteppa was de machtsbasis van de democraten en islamisten. Het conflict kwam in 1997 tot een einde, toen de islamisten in de regering werden opgenomen. Sinds december 1999 is Oqil Oqilov minster-president van Tadzjikistan.

Na 11 september 2001 werden er Amerikaanse troepen gestationeerd in Chorog (regio Badachsjon) en Doesjanbe, en Franse in Doesjanbe. De grootste militaire rol speelt echter als vanouds Rusland. Rusland controleerde tot midden 2005 de grens met Afghanistan. Inmiddels is deze taak overgenomen door Tadzjiekse troepen. In november 2006 wordt president Rahmon voor de derde keer herkozen bij verkiezingen die volgens internationale waarnemers niet vrij en niet eerlijk zijn geweest. De winter van 2008 is de zwaarste sinds 50 jaar, Tadzjikistan vraagt om hulp aan de internationale gemeenschap. In april 2008 ontstaat er een conflict over een lening door het IMF vanwege het aanleveren van valse gegevens door Tadzjikistan.

In januari 2009 sluiten Tadzjikistan en de Verenigde Staten een akkoord waardoor er bevoorrading van troepen in Afghanistan via het grondgebied van Tadzjikistan mogelijk is. In februari 2010 wint de regeringspartij de parlementsverkiezingen. In januari 2011 komen Tadzjikistan en China tot een akkoord over een grensgeschil. In oktober 2012 staat Tadzjikistan Rusland toe nog 30 jaar militaire bases in Tadzjikistan te houden. In november 2013 wordt president Rahmon wederom herkozen. Ook bij de parlementsverkiezingen van maart 2015 krijgt zijn partij een ruime meerderheid. In mei 2016 wordt een referendum gehouden waarin wordt bekrachtigd dat er geen liniet meer is in de tijd dat een president aan mag blijven. In 2017 worden officiële media verplicht om te verwijzen naar president Rahmon doormiddel van zijn uitgebreide volledige titel"Grondlegger van vrede en nationale eenheid, leider van de natie, president van de republiek Tadzjikistan, zijne excellentie Emomali Rahmon,"

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

TADZJIKISTAN LINKS

Advertenties
• Taszjikistan Vliegtickets.nl
• Hotels Tadzjikistan
• Transport Tadzjikistan - TTS Quality Logistics B.V
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Reisinformatie Tadzjikistan (N)
Tadzjikistan Startnederland (N+E)
Telefoongids Tadzjikistan

Bronnen

Wikipedia

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems