Landenweb.nl

SOEDAN
Geografie en Landschap

Geografie en Landschap

Geografie

Soedan (of Sudan, beide termen worden gebruikt) ligt in Noord-Afrika en grenst in het zuiden aan Ethiopië, Kenia, Zaïre en Uganda. In het westen grenst Soedan aan de Centraal Afrikaanse Republiek en Tsjaad. Egypte en een klein gedeelte van Libië zijn de buurlanden van Soedan in het noorden. Het oosten van Soedan grenst aan de Rode Zee. De oppervlakte van Soedan is 1.861.484 km2. Soedan is daarmee ongeveer 45 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Soedan SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

Het grootste gedeelte van Soedan bestaat uit onherbergzame gebieden, zoals savannen, moerassen, gebergten en woestijnen en is tamelijk vlak. Langs de Rode Zee ligt gebergte met een hoogte van 2000 meter. Centraal Soedan bestaat uit het heuvellandschap genaamd Kurdufan. In dit landschap treft u in het westen het plateau van Dafur met een maximale hoogte van 3008 meter aan. De hoogste berg van Soedan is genaamd Kinyeti en ligt ten oosten van de Nijl. Deze berg heeft een hoogte van 3187 meter.

advertentie

Satellietbeeld van de Kinyeti, hoogste berg van SoedanPhoto: Publiek domein

De rivier de Nijl is de belangrijkste rivier van het land net als in Egypte. Deze rivier heeft in Soedan een lengte van ongeveer 3500 kilometer.

Klimaat en Weer

Soedan kent verschillende klimaatzones. Het klimaat is tropisch in het zuiden en er is een woestijnklimaat in het noorden. In het noorden is het droog en naar het zuiden toe regent het meer. De neerslag blijft in het zuiden echter beperkt tot één seizoen. Juli en augustus zijn de maanden waarin de meeste neerslag valt. Nabij de hoofdstad Khartoum valt ongeveer honderd millimeter neerslag per jaar. Verder naar het zuiden neemt de neerslag toe tot ongeveer 1600 millimeter per jaar.

De temperatuurverschillen zijn in het noorden extremer dan in het zuiden. De temperatuur in het noorden van het land kan oplopen tot 40º C. In het zuiden ligt de gemiddelde jaartemperatuur lager, ongeveer rond de 30º C. Februari en maart zijn de heetste maanden van zuidelijk Soedan.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

In Soedan bevindt zich een van de meest uitgestrekte moerasgebieden ter wereld namelijk de Sudd moerassen. Deze moerassen bevinden zich in het noorden van het land waar de tropische regenwouden zijn overgegaan in de tropische savannen en moerassen. Ten noorden van de Sudd moerassen begint een begroeiing met verschillende stugge grassoorten, acacia's en apenbroodbomen.

advertentie

Dieren

De verschillende diersoorten leven vooral in het zuiden van het land. In Soedan leven onder meer olifanten, leeuwen, nijlpaarden, zebra's, giraffen, buffels, krokodillen en verschillende vogelsoorten. Soedan kent een aantal bedreigde diersoorten namelijk de addax (mendes-antilope) en de Oost- Afrikaanse spiesbok.

De nationale vogel van Soedan is de secretarisvogel. Nationale dieren zijn de dromedaris en het watoessirund.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

SOEDAN LINKS

Advertenties
• Soedan Vliegtickets.nl
• Rondreis Soedan Djoser
• Kartoum Vliegtickets Tix.nl
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Reisinformatie Soedan (N)
Soedan Startnederland (N)
Soedan Telefoongids

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems