SENEGAL   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Senegal telde in 2017 14.668.522 inwoners. Per jaar groeit de bevolking met ongeveer 2-3%, in 2017 met 2,39%. De verdeling van leeftijden is zeer ongelijkmatig. Meer dan 40% van de bevolking is jonger dan 15 jaar (Nederland ca. 18%). Slechts 3% van de bevolking is boven de 65 jaar. De levensverwachting van de Senegalees is gemiddeld ca. 62 jaar.

De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 75 inwoners per km2. Op dit moment woont ongeveer 47% van de bevolking in de steden. Groot-Dakar heeft op dit moment bijna 3 miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Thiès, Kaolack en Ziguinchor.

De grootste bevolkingsgroep is de Wolof (ca. 41,6%) die vooral in de grote steden en de regio's Dakar en Thiès wonen.

De andere bevolkingsgroepen zijn veel minder groot in aantal. De Sérèr zijn voornamelijk landbouwers en wonen vooral in de regio's Thiès en Fatick.

De Peul waren handeldrijvende nomaden en veehouders die in het noorden, midden en zuidoosten wonen. De meeste Peul trekken nu niet meer rond maar wonen in de Senegal-vallei en de Casamance. Ze vallen op door hun lichte huidskleur. De Toucouleur zijn landbouwers en wonen in het noorden langs de Senegal-rivier.

De Diola wonen in de Casamance. Door de geïsoleerde ligging, historische en godsdienstige achtergronden, en toenemende vestiging van de Wolof in de Casamance, is het gebied waar de Diola wonen een bron van conflicten.
Verder zijn er nog ongeveer 15 kleinere stammen in Senegal te vinden.

Als gevolg van de eeuwenlange overheersing door de Fransen wonen er nog veel Fransen, Syriërs en Libanezen in Senegal, die vooral actief zijn in het midden- en kleinbedrijf en in de dienstensector. Verder wonen er nog kleine groepen Malinezen, Gambianen, Guineeërs, Kaapverdianen en Guinée-Bissauers. Er leven ook veel vluchtelingen uit omliggende landen in Senegal. Ongeveer 250.000 Senegalezen wonen in het buitenland, voornamelijk in Frankrijk.

SENEGAL LINKS

Advertenties
• Senegal Vliegtickets.nl
• Senegal Tui Reizen
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Hotels Senegal
• Dakar Vliegtckets Tix.nl

Nuttige links

Reisinformatie Senegal (N)
Senegal Startnederland (N+E)
Telefoongids Senegal
Waarschijntdezonwel.nl - vakantie Senegal (N)
Artikelen en Reisverhalen over SENEGAL
  La Somone  Toubacouta in de Sine Saloum
  Een beetje Parijs Dakar

Bronnen

Derksen, G. / Gambia, Senegal
Gottmer

Dirkx, J. / Reishandboek Senegal
Elmar

Else, D. / The Gambia and Senegal
Lonely Planet

Gambia en Senegal
Cambium

Hesseling, G. / Senegal/Gambia : mensen, politiek, economie, cultuur
Koninklijk Instituut voor de Tropen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems