Landenweb.nl

SENEGAL
Klimaat en Weer

To read about SENEGAL in English - click here

Hotels Senegal

Klimaat en Weer

Senegal ligt qua klimaat in een overgangsgebied. Het noorden ondervindt sterk de invloed van de Sahara-woestijn. De regentijd in het noorden is maar kort en net voldoende om landbouw en vooral de belangrijke pindateelt mogelijk te maken. De regenperiode loopt van juli tot en met midden oktober. De gemiddelde jaarlijkse neerslag neemt toe van noord naar zuid en van het binnenland naar de kust.De regen valt bijna altijd in de vorm van stortbuien die enkele uren kunnen duren. Door de zeer hoge luchtvochtigheid in combinatie met de hoge temperaturen is deze periode, hivernage genaamd, niet de meest aangename tijd.

advertentie

Klimaatdiagram Dakar, SenegalPhoto:Hedwig in Wahington CC 3.0 Unported no changes made

In het zuidwesten van de Casamance valt gemiddeld 1500-2000 mm neerslag per jaar. In het noorden valt slechts 300-400 mm. In het gebied rond de hoofdstad Dakar valt ± 500 mm per jaar.

Het klimaat in de kuststrook vanaf Dakar naar het zuiden is door de invloed van de zee wat gematigder. In december overdag ongeveer 22°C tot mei/juni zo'n 35°C. 's Nachts koelt het flink af. De heetste maanden zijn mei/juni en oktober aan de kust, en maart t/m juni en oktober in het binnenland. In het binnenland kunnen de temperaturen in de zomermaanden oplopen tot tussen de 40 à 50°C. Kaolack is de warmste stad van Senegal; 's middags is het meestal rond de 38°C.

advertentie

Harmattan over Dakar, SenegalPhoto: EquipeTKNal CC 4.0 International no changes made

In de Sahel-zône kunnen de nachten fris zijn en kan de temperatuur teruglopen tot 10-15°C. 's Middags kan de temperatuur weer oplopen tot tegen de 40 graden. Langs de Senegal-rivier duurt het droge seizoen 8-10 maanden, in de Casamance vijf maanden.Het droogste gebied ligt rond St. Louis in het noorden, daar valt gemiddeld 345 mm per jaar. Van januari tot en met maart waait vaak de"harmattan", een frisse woestijnwind. Nadeel is dat deze wind vaak dikke rode stof uit de Sahara meevoert.

advertentie

SENEGAL LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Senegal | Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Senegal Tui Reizen
• Hotels Senegal
• Boeken, ook tweedehands, over SENEGAL bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Senegal (N)
Senegal Startnederland (N+E)
Waarschijntdezonwel.nl - vakantie Senegal (N)

Bronnen

Derksen, G. / Gambia, Senegal

Gottmer

Dirkx, J. / Reishandboek Senegal

Elmar

Else, D. / The Gambia and Senegal

Lonely Planet

Gambia en Senegal

Cambium

Hesseling, G. / Senegal/Gambia : mensen, politiek, economie, cultuur

Koninklijk Instituut voor de Tropen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems