Landenweb.nl

SENEGAL
Planten en Dieren

To read about SENEGAL in English - click here

Hotels Senegal

Planten en Dieren

Planten

De zuidrand van de Sahara doorsnijdt het noorden en oosten van Senegal. Door de steeds verdergaande woestijnvorming heeft de flora en fauna in de loop der tijden grote veranderingen ondergaan. Het rijke dieren- en plantenleven zal hoogstwaarschijnlijk nooit meer terugkomen.

advertentie

Mangrovebos SenegalPhoto: Julien saison CC 4.0 International no changes made

Door de droogte en de oprukkende woestijn heeft het noorden van Senegal een savannelandschap met lage grassen, struiken en wat acacia's. Wat zuidelijker komen al fruitbomen en palmen voor. Mangrovebossen vinden in de mondingsgebieden van de Saloum en de Gambia. In de Casamance komen mangrovebossen, palmboombossen en tropisch regenwoud voor. En verder groeien er nog mangobomen, kapokbomen en kolanootbomen.

advertentie

Baobab, SenegalPhoto: Myriam Louviot CC 3.0 Unported no changes made

Met name in de droge streken komt de meest karakteristieke boom van Afrika voor: de baobab of apenbroodboom, tevens de nationale boom van Senegal. De baobab wordt ongeveer 20 meter hoog en kan meer dan 1000 jaar oud worden. De boom speelt een rol in talloze Afrikaanse mythen en legenden. De schors, de vruchten, de bladeren, het hout, bijna alles van deze boom wordt door de bevolking gebruikt.

advertentie

Kapokboom SenegalPhoto: Olivier Epron Olivierkeita CC 3.0 Unported no changes made

In de zuidelijke helft van Senegal is de kapokboom zeer nadrukkelijk aanwezig; alleen al door het feit dat de kapokboom meer dan 50 meter hoog kan worden. In de wat vochtiger gebieden groeit bamboe, die men gebruikt voor het maken van o.a. meubels en erfafscheidingen. De altijd groene mangroveboom kan wel 25 meter hoog worden en groeit in zout en brak water.

In de bloei- en bloesemtijd zorgen o.a. bougainville, hibiscus en oleander voor fantastische kleuren in het landschap.

Dieren

Leeuw, nationaal dier van SenegalFoto: Jonas Van de Voorde CC 3.0 Unported no changes made

Grote wilde dieren komen alleen nog in het Niokolo Koba (8000 km2) nationale park voor. Daar leven nog leeuwen, het nationale dier van Senegal, olifanten, buffels en gazelles. Ook de imposante, maar zeldzame Derby-elandantilope komt hier nog voor. Er zijn in het park meer dan 300 vogelsoorten, 70 soorten zoogdieren en 60 soorten zoetwatervissen geteld.

Krokodillen en nijlpaarden zijn nog te vinden aan de oevers van de Gambia-rivier. Kleinere zoogdieren als herten, wrattenzwijnen, hyena's, miereneters en mangoesten komen algemeen voor.

Apensoorten als fluweelapen, de huzaarapen, bavianen en Colobusapen zijn in het hele land te vinden.

Varaan SenegalPhoto: Pablo029 CC 4.0 International no changes made

Slangen zijn er genoeg in Senegal; pythons en giftige adders, cobra's, groene en zwarte mamba's vormen een bedreiging voor mens en dier. Grote varanen worden door de bevolking bejaagd, een lekkernij!

Termietenheuvels zijn overal te vinden. Termieten zijn het favoriete voedsel van het aardvarken en het reuzenschubdier. Verder nog mooie vlinders, griezelige kakkerlakken en giftige rupsen.

Op de markten langs de kust liggen veel soorten vis: zeebaarzen, zwaardvissen, tonijnen, haaien en barracuda's. Ook krabben, kreeften, roggen en inktvissen worden volop gevangen.

Zeeschildpad SenegalPhoto: Publiek domein

Naast Niokolo Koba heeft Senegal nog vijf officiële nationale parken. Het Parc National de la langue de Barbarie biedt bescherming aan zeeschildpadden die hun eieren op de kust leggen.

Het Parc National des Oiseaux de Djoudj behoort tot de top tien van belangrijkste vogelgebieden in de wereld.

SENEGAL LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Senegal | Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Senegal Tui Reizen
• Hotels Senegal
• Boeken, ook tweedehands, over SENEGAL bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Senegal (N)
Senegal Startnederland (N+E)
Waarschijntdezonwel.nl - vakantie Senegal (N)

Bronnen

Derksen, G. / Gambia, Senegal

Gottmer

Dirkx, J. / Reishandboek Senegal

Elmar

Else, D. / The Gambia and Senegal

Lonely Planet

Gambia en Senegal

Cambium

Hesseling, G. / Senegal/Gambia : mensen, politiek, economie, cultuur

Koninklijk Instituut voor de Tropen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems