Landenweb.nl

RUSLAND
Moskou en Sint Petersburg

Met Wereldcontact reizen maakt u de mooiste rondreizen door Rusland. De metropolen Moskou en St. Petersburg bieden indrukwekkende monumenten uit het Tsaren- en Sovjetrijk met als hoogtepunten het Rode Plein, het Kremlin en de Hermitage. St. Petersburg werd in 1703 gesticht door tsaar Peter de Grote naar Nederlands model en met Italiaanse en Franse architectuur. Moskou, de historische hoofdstad van Rusland, verrast de bezoeker door een wonderlijke combinatie van oud en nieuw. De vroegmiddeleeuwse burcht en het Kremlin met zijn iconen, kathedralen en musea worden omringd door de moderne architectuur van het ‘Manhattan van Rusland’, zoals Moskou weleens genoemd wordt. Een grotere tegenstelling in nauwelijks denkbaar.

Tot de achttiende eeuw hebben tsaren zich in Moskou staande moeten houden en hebben zij de basis gelegd voor een wereldrijk. De iconen en fresco’s in de hoofdkathedraal van het Kremlin symboliseren sinds Ivan de Verschrikkelijke het hart van het tsarenrijk. De Tretjakov Galerij geeft de beste indruk van de Russische kunst van het fin de siècle. Rondom de koepels van het Kremlin doemen de zeven ‘Stalinkathedralen’ op. Voorbeelden van de bijzondere bouwkunst zijn ook ondergronds te vinden in fantastisch gedecoreerde, marmeren metrostations. De stad boven de metro is nu moderner dan ooit tevoren en ontwikkelt zich in razendsnel tempo. Moderne kunstgaleries openen in de huidige tijd dag na dag hun deuren. Vandaag de dag is Moskou een bruisende metropool, die ondanks de westerse invloeden vooral Russisch is gebleven. Een stad met een zinderende energie, die geen bezoeker onberoerd laat.

St. Petersburg verenigt de flair van een Noord-Europese haven met de grandeur van Versailles. De Hollandse tsaar Peter de Grote speelde een grote rol in de totstandkoming. Hij is nog altijd onmiskenbaar aanwezig, ook in het huidige Rusland. Absoluut hoogtepunt op museaal en architectonisch gebied, is de wereldberoemde Hermitage met werken van Rembrandt en vele andere grote West-Europese meesters. De verzamelwoede van de Russische tsarenfamilie heeft een duizelingwekkend aantal schilderijen opgeleverd. Als bijzonder contrast zijn er privéverzamelaars: zij tonen hun privécollectie en vertellen hoe ze erin slaagden om tijdens de communistische periode vorm te geven aan deze ‘bourgeois-gewoonte’. De mengeling van Italiaanse barok en Russische stijlen komt naar voren in de vele paleizen. De grootste pracht en praal is te bewonderen in de buitenverblijven der tsaren, Tsarkoje Selo (‘Tsarendorp’) met het schitterende Catharina-paleis en Pavlovsk, het paleis van tsaar Paul met een prachtig landschapspark. De unieke verwevenheid tussen de Nederlandse en Russische geschiedenis komt tot uitdrukking in de vele Nederlandse sporen die in St. Petersburg te ontdekken zijn. Van de handelslieden uit Vriezenveen en de winkeliers in de Hollandse kerk tot Cornelis Cruys, medeoprichter van de Russische vloot, en de Nederlandse vrienden van de Hermitage.

De rondreizen door Rusland maken deel uit van het uitgebreide aanbod van Wereldcontact. Tot dit aanbod horen rondreizen naar bestemmingen binnen Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Down Under.

Basiliuskathedraal, Moskou