Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalSpaans
   HoofdstadPanama-stad
   Oppervlakte75.517 km²
   Inwoners4.217.497 (mei 2019)
   Munteenheidbalboa (PAB)
   Tijdsverschil-6
   Web | Code | Tel..pa | PAN | +507

Algemeen

Panama ligt in Midden-Amerika. Panama grenst zowel aan de Caribische Zee als aan de noordelijke Stille Oceaan en ligt tussen Costa rica en Colombia. De oppervlakte van Panama is ruim 78.000 vierkante kilometer. Panama is daarmee ongeveer 2,2 keer zo groot als Nederland.

Panama Satellietfoto Photo:Publiek Domein

Landschap

Doordat de kustlijnen lang zijn, beschikt Panama over veel mooie zandstranden. Hierbij moeten ook nog eens de vele eilanden en eilandjes geteld worden, aan beide kanten van de landengte. De belangrijkste zijn de Archipel van San Blás en die van Bocas del Toro in de Caribische zee. Verder nog Coiba en De Pareleilanden onder de zuidkust.
Het Panamakanaal is 80 km lang en verdeelt Panama in een oostelijk en een westelijk deel. Langs de kust en tussen de bergen in het midden van Panama, is laagland te vinden. Tropisch regenwoud is te vinden in de kanaalzone. Staatkundig behoort geheel Panama tot Noord-Amerika. De kustgebieden zijn vlak, maar de binnenlanden zijn bergachtig. Met 3477 meter is El Volcán Barú het hoogste punt van het land.

Volcán Barú, PanamaPhoto:Naranjelis23Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License no changes made

Klimaat

Panama is een tropisch land. Doordat Panama dicht bij de evenaar ligt, zijn er maar twee seizoenen. Het droge seizoen, van januari tot half april, en het regenseizoen van half april tot en met december. Aan de noordkant valt twee keer zoveel regen als in het zuiden. Het regent niet constant, maar er vallen korte, hevige buien, die vaak gepaard gaan met een stevige storm. Voor de temperatuur maakt de wisseling van de seizoenen weinig verschil. De temperatuur is het hele jaar door tussen de 21° en 35° in het laagland en tussen de 10° en 18° in de bergen.

Planten

De vegetatie is divers, met tropisch regenwoud in Darien en langs het kanaal, grasland langs de zuidkust, bossen in de bergen en mangrove bossen langs de kusten en op de eilanden. Veel voorkomend in Panama zijn: banaan, bromelia, cactus, liaan, mahonie, mangrove, orchidee, palm.

De nationale bloem van Panama is de heilige geest orchidee, en de nationale boom is de Sterculia apetala of Panamaboom.

Dieren

Omdat Panama een landbrug vormt tussen Zuid- en Noord-Amerika, komen er dieren van beide continenten voor. Er leven heel veel verschillende vogels in Panama en daarbij moeten nog de trekvogels geteld worden, die het land aandoen wanneer ze van het ene continent naar het andere trekken. In totaal zijn er 940 verschillende soorten geteld. Onder de zoogdieren die Panama bevolken zijn jaguars en poema’s. Deze dieren hebben een groot onaangetast gebied nodig om te kunnen overleven. Verder leven er tapirs, luiaards, brilberen en apen. In het water zwemmen krokodillen, kaaimannen, zeeschildpadden, walvissen, dolfijnen, haaien en nog veel andere soorten vissen.

De nationale vogel van Panama is de harpij.

PANAMA LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Panama Vliegtickets.nl
• Reis-Expert.nl - Panama
• Djoser Rondreis Panama
• Panama Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Panama
• Hotels Panama

Nuttige links

Panama Reisstart (N)
Panama Startnederland (N)
Reisinformatie Panama (N)
Reizendoejezo - Panama (N)
Rondreis Panama (N)
Telefoongids Panama (N)
Artikelen en Reisverhalen over PANAMA
  rondreis MH18  Een ware droom voor Spaanse stud..

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems