Landenweb.nl

PANAMA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Panama-stad
  Oppervlakte  75.517 km²
  Inwoners  4,432,524
  (2021)
  Munteenheid  balboa
  (PAB)
  Tijdsverschil  -6
  Web  .pa
  Code.  PAN
  Tel.  +507

To read about PANAMA in English - click here

Bouw je reis en combineer Costa Rica met Panama

Geografie en Landschap

Geografie

Panama ligt in Midden-Amerika. Panama grenst zowel aan de Caribische Zee als aan de noordelijke Stille Oceaan en ligt tussen Costa rica en Colombia. De oppervlakte van Panama is ruim 78.000 vierkante kilometer. Panama is daarmee ongeveer 2,2 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Panama SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

Doordat de kustlijnen lang zijn, beschikt Panama over veel mooie zandstranden. Hierbij moeten ook nog eens de vele eilanden en eilandjes geteld worden, aan beide kanten van de landengte. De belangrijkste zijn de Archipel van San Blás en die van Bocas del Toro in de Caribische zee. Verder nog Coiba en De Pareleilanden onder de zuidkust.

Het Panamakanaal is 80 km lang en verdeelt Panama in een oostelijk en een westelijk deel. Langs de kust en tussen de bergen in het midden van Panama, is laagland te vinden. Tropisch regenwoud is te vinden in de kanaalzone. Staatkundig behoort geheel Panama tot Noord-Amerika. De kustgebieden zijn vlak, maar de binnenlanden zijn bergachtig. Met 3477 meter is El Volcán Barú het hoogste punt van het land.

advertentie

Volcán Barú, PanamaPhoto: Naranjelis23 CC 3.0 License no changes made

Klimaat en Weer

Panama is een tropisch land. Doordat Panama dicht bij de evenaar ligt, zijn er maar twee seizoenen. Het droge seizoen, van januari tot half april, en het regenseizoen van half april tot en met december. Aan de noordkant valt twee keer zoveel regen als in het zuiden. Het regent niet constant, maar er vallen korte, hevige buien, die vaak gepaard gaan met een stevige storm. Voor de temperatuur maakt de wisseling van de seizoenen weinig verschil. De temperatuur is het hele jaar door tussen de 21° en 35° in het laagland en tussen de 10° en 18° in de bergen.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

De vegetatie is divers, met tropisch regenwoud in Darien en langs het kanaal, grasland langs de zuidkust, bossen in de bergen en mangrove bossen langs de kusten en op de eilanden. Veel voorkomend in Panama zijn: banaan, bromelia, cactus, liaan, mahonie, mangrove, orchidee, palm.

De nationale bloem van Panama is de heilige geest orchidee, en de nationale boom is de Sterculia apetala of Panamaboom.

advertentie

Dieren

Omdat Panama een landbrug vormt tussen Zuid- en Noord-Amerika, komen er dieren van beide continenten voor. Er leven heel veel verschillende vogels in Panama en daarbij moeten nog de trekvogels geteld worden, die het land aandoen wanneer ze van het ene continent naar het andere trekken. In totaal zijn er 940 verschillende soorten geteld. Onder de zoogdieren die Panama bevolken zijn jaguars en poema’s. Deze dieren hebben een groot onaangetast gebied nodig om te kunnen overleven. Verder leven er tapirs, luiaards, brilberen en apen. In het water zwemmen krokodillen, kaaimannen, zeeschildpadden, walvissen, dolfijnen, haaien en nog veel andere soorten vissen.

De nationale vogel van Panama is de harpij.

PANAMA LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Panama vliegtickets Vliegennaar.nl
• Reis-Expert.nl - Panama
• Djoser Rondreis Panama
• Bouw je eigen Panama Rondreis
• Hotels Panama
• Autoverhuur Sunny Cars Panama
• Boeken, ook tweedehands, over PANAMA bij Bol.com

Nuttige links

Panama Startnederland (N)
Reisinformatie Panama (N)
Reizendoejezo - Panama (N)
Rondreis Panama (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems