Landenweb.nl

PANAMA
Geschiedenis

To read about PANAMA in English - click here

Bouw je reis en combineer Costa Rica met Panama

Geschiedenis

Indianen en Spanjaarden

Panama werd oorspronkelijk bevolkt door verschillende indianenstammen, die leefden van de visvangst (Het woord Panama betekent: overvloed aan vis). Met de komst van de Spaanse veroveraar Balboa, naar wie de nationale munt is genoemd, begon in 1501 de koloniale tijd. Al snel werd het belang van Panama bevestigd toen de Pacifische kust werd bereikt en het land uitgroeide tot een belangrijke Spaanse handelspost.

Van 1538 tot 1821 maakte Panama deel uit van het Spaanse Rijk. Daarna vormde het gebied onderdeel van de Republiek Gran Colombia (geleid door Simón Bolívar), respectievelijk het onafhankelijke Colombia.

advertentie

Panamakanaal en onafhankelijkheid

Met de hulp van de VS werd Panama in 1903 onafhankelijk, waarna het de VS in een verdrag bepaalde" soevereine rechten" met betrekking tot het te graven Panamakanaal en de omliggende zone toekende. Daarnaast verwierven de VS het recht militair in te grijpen ter verdediging van deze"kanaalzone". In 1914 was het Panamakanaal gereed, nadat aanvankelijk de Fransen hun tanden hadden stukgebeten op de aanleg ervan.

Van 1903 tot 1968 werd Panama op democratische wijze geregeerd, zij het dat de regering zeer oligarchisch optrad. In 1968 nam het leger de macht over en stelde het commandant Omar Torrijos, de vader van de huidige president, aan als politiek leider.

Tot 1989 werden weliswaar burgers gekozen tot president, maar de werkelijke macht bleef bij het leger. In 1989 verloor de door het leger gesteunde presidentskandidaat de verkiezingen. Het leger, onder leiding van generaal Manuel Noriéga, verklaarde de verkiezingsuitslag echter ongeldig.

Pas na interventie van de VS, waarbij Noriéga gevangen werd en veroordeeld tot een gevangenschap van veertig jaar, werd de verkiezingsuitslag erkend, waarna de democratisch gekozen president Guillermo Endara aantrad. In mei 1999 won de vrouwelijke presidentskandidaat Mireya Moscoso de verkiezingen.

advertentie

21e eeuw

Ze bleef tot 2004 aan de macht, dan wint Martín Torrijos de presidentsverkiezingen. Op 31 december 1999 deden de VS afstand van hun rechten op het Panamakanaal, waarna het beheer na 86 jaar in Panamese handen kwam. Begin 2000 lanceerde de overheid een vijfjarig moderniseringsprogramma voor het Kanaal en in april 2006 werd het langverwachte Masterplan voor uitbreiding van het Kanaal gepubliceerd. In september 2007 wordt een begin gemaakt met de werkzaamheden.

In mei 2009 wint de conservatieve oppositieleider Ricardo Martinelli de presidentsverkiezingen. In juni 2010 staat Noriega terecht in Parijs. In oktober 2010 passeert het miljoenste schip het Panamakanaal. In oktober 2011 sluit Panama een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. In oktober 2012 zijn er massale protesten tegen grondverkoop in de vrijhandelszone in Colon aan het Panamakanaal. In maart 2014 verbreekt Venezuela de diplomatieke betrekkingen met Panama, omdat Panama een lakei van de VS zou zijn. In april 2014 worden twee Nederlandse meisjes Kris Kremers en Lisanne Froon vermist na een wandeling. In juni 2014 wordt duidelijk dat ze het niet overleefd hebben. In mei 2014 wordt Juan Carlos Varela gekozen tot president. In 2014 en 2015 zijn er corruptieonderzoeken naar onder andere de voormalige president Ricardo Martinelli. In april 2016 komen de "Panama Papers" aan het licht. Panama wordt ontmaskerd als een belangrijk belastingparadijs. De firma Mossack Foncseca zorgde ervoor dat de rijken der aarde belasting konden ontwijken. President Varela vraagt een internationaal panel van experts om Panama te helpen om de transparantie van de financiële industrie te verbeteren. In juni 2016 vaart een groot Chinees containerschip als eerst door het vergrootte Panamakanaal. In juni 2017 verbreekt Panama de langbestaande relatie met Taiwan en erkent China, het land dat het meeste gebruik maakt van het Panamakanaal. Cortizo, voormalig voorzitter van de Nationale Assemblee, won in 2019 de presidentsverkiezingen voor de centrumlinkse Democratische Revolutionaire Partij en versloeg daarmee nipt Rómulo Roux van de conservatieve partij Democratic Change.

advertentie

PANAMA LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Panama vliegtickets Vliegennaar.nl
• Reis-Expert.nl - Panama
• Djoser Rondreis Panama
• Bouw je eigen Panama Rondreis
• Hotels Panama
• Autoverhuur Sunny Cars Panama
• Boeken, ook tweedehands, over PANAMA bij Bol.com

Nuttige links

Panama Startnederland (N)
Reisinformatie Panama (N)
Reizendoejezo - Panama (N)
Rondreis Panama (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems