Landenweb.nl

NOORWEGEN
Planten en Dieren

To read about NORWAY in English - click here

Steden NOORWEGEN

Oslo

Planten en dieren

Planten

De boomgrens, in Zuid-Noorwegen op ca. 1000 m zeehoogte gelegen, daalt geleidelijk en bereikt nabij de Noordkaap het zeeniveau. Naast talrijke naaldbossen, 70% van de bebossing, komen er ook loofbossen voor in Noorwegen. In het zuiden vindt men op de vruchtbare gronden de noordelijkste uitlopers van de Midden-Europese loofbossen met eik, gewone es, ruwe iep, Noorse esdoorn, hazelaar, meelbes.

advertentie

Besneeuwd naaldbosPhoto: Orcaborealis CC 3.0 Unported no changes made

In hoger gelegen gebieden en in het noorden blijft de vegetatie beperkt tot een soort struikgewas bestaande uit dwergberken en jeneverbessen. Op de hoogvlaktes groeien veel moerasplanten, heide en rendiermos. Op veel plaatsen langs de kust is de vruchtbare bovenlaag verdwenen en daar groeit niet veel meer.

In vochtige voedselrijke dalen en kloven groeit een naaldwoudtype met manshoge kruiden en varens. In de bossen van Midden-Noorwegen vindt men veel wilde vruchten: o.a. bosbessen, frambozen en wilde aardbeien. In de loof- en dennenbossen komen veel paddestoelen voor.

advertentie

Norway maplePhoto: Jonathan Billinger, A fine Norway Maple, Acer platanoides CC BY-SA 2.0 no changes made

advertentie

Dieren

Een van de bekendste grote dieren in Noorwegen is de eland, die veel voorkomt in grote delen van Noord-Noorwegen. Tienduizenden meest tamme rendieren leven vooral in de provincie Finnmark en worden door de Samen als vee gebruikt. Wilde rendieren leven o.a. op de Dovrefjell. Muskusossen zijn na de 2e Wereldoorlog opnieuw uitgezet omdat ze werden opgegeten vanwege het gebrek aan voedsel. Wolven komen zelden voor, en zijn vaak afkomstig van Zweden. Grote dieren als bruine beer, veelvraat en lynx komen dankzij strenge bescherming nog steeds voor. Poolvos en poolhaas werden voor hun pels gejaagd en daardoor steeds zeldzamer.

advertentie

Eland moeder en jongPhoto: Veronika Ronkos CC 3.0 Unported no changes made

Ook zij behoren nu tot de beschermde dieren. Bijzonder is de lemming, een soort woelmuis. Een keer per drie of vier jaar verplaatsen ze zich door overbevolking massaal over bergen, door dalen en steken rivieren en meren richting westkust. Een bekend beeld zijn de duizenden lemmingen die zich blind in een ravijn storten en zichzelf de dood injagen, maar dat is een fabeltje.

advertentie

BerglemmingPhoto: Johsgrd CC 2.0 Generic no changes made

Noorwegen is vooral rijk aan watervogels: eenden, meeuwen, zeekoeten en de bekende papegaaiduiker komen veel voor. Op sommige eilanden voor de kust komen meer dan 200 vogelsoorten voor. Landinwaarts is het auerhoen een bekende verschijning. De nationale vogel van Noorwegen is de waterspreeuw.

advertentie

Waterspreeuw, nationale vogel van NoorwegenPhoto: Dirk-Jan van Roes CC 2.0 Generic no changes made

De zee voor de kust is zeer rijk aan vis, mede dankzij de hoge zeewatertemperatuur door de Warme Golfstroom. Enkele walvissoorten komen voor in de Noordelijke IJszee. Koolvis, makreel en kabeljauw komen veel voor. In mindere mate vindt men er platvis, heilbot en zeewolf. In de meren en rivieren leven o.a. zalm, forel, baars, brasem en snoek. Koudbloedige dieren als reptielen zijn maar schaars vertegenwoordigd; de adder komt uitsluitend in het zuiden voor en de kleine levendbarende hagedis bereikt zijn noordgrens in Noorwegen. Toeristen kunnen veel last hebben van muggen, die vooral in Finnmark in groten getale voorkomen.

advertentie

AuerhoenPhoto: David Palmer CC 2.0 Generic no changes made

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

NOORWEGEN LINKS

Advertenties
• Noorwegen Vliegtickets.nl
• Scandic Booking Noorwegen Specialist
• Autohuur Noorwegen
• Wandelvakantie Noorwegen en Lofoten
• Noorwegen Tui Reizen
• Oslo Hotels
• ANWB vakantie boeken Noorwegen
• Djoser Rondreis Noorwegen
• Autoverhuur Sunny Cars Noorwegen
• Noorwegen Campings

Nuttige links

Dieren in Noorwegen (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Noorwegen 2Link België (N)
Noorwegen Reisstart (N)
Noorwegen Reisverslag (N)
Reisinformatie Noorwegen (N)
Reizendoejezo – Noorwegen (N)
Rondreis Noorwegen (N)
Takemenorth Noorwegen (E)
Uitgebreid foto- en reisverslag Noorwegen
Vakantiebestemming.info Noorwegen (N)
Worldphotos Norwegen

Bronnen

Dominicus, J. / Noorwegen

Gottmer

Hoogendoorn, H. / Noorwegen

ANWB

Meesters, G. / Zuid-Noorwegen

ANWB media

Schagen, K. / Noorwegen

Kosmos-Z&K

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems