Landenweb.nl

Oslo
 

Wandelvakantie Noorwegen en Lofoten

To read about Oslo in English - click here

advertentie
Wandelvakantie Noorwegen en Lofoten Hotels Oslo

Algemeen

Oslo is de grootste stad en de hoofdstad van Noorwegen. De stad ligt aan het prachtige Oslofjord tussen groene heuvels. In Oslo is hierdoor een zeldzame combinatie te vinden van het echte stadsleven met outdoor activiteiten op het water en in de bergen die de stad omringen. Oslo is dus een unieke bestemming.

OsloOsloFoto: Eva Eide CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Mambo Jongerenreizen interrail Scandinavie Auto huren in Oslo

Ligging

Noorwegen is het meest westelijke land van Scandinavië. Oslo ligt in het zuidwesten van dit land aan de noordkant van het Oslofjord. Oslo heeft een oppervlakte van 454 km² en dit maakt de stad qua afmetingen één van de grootste steden van de wereld. Maar liefst 28 km² van de oppervlakte van Oslo bestaat uit water. Daarnaast zijn 40 kleine eilanden onderdeel van de stad en is ruim twee derde deel van Oslo natuurgebied of park. Oslo heeft ongeveer 520.000 inwoners en is dus niet dichtbevolkt.

advertentie
Noorwegen Tui Reizen Hotels Trivago

Weer

Oslo heeft een vochtig landklimaat met koude winters en milde zomers. In de wintermaanden is het gemiddeld -2°C en ligt er gemiddeld 25 cm sneeuw in de stad. Er worden dan in de bergen van Oslo verschillende wintersporten beoefend. In de zomermaanden vieren de watersporten juist hoogtij op het prachtige Oslofjord. De zomer kent relatief veel neerslag en de gemiddelde temperatuur ligt in deze maanden op 14°C.

Geschiedenis

In het jaar 1049 begon de geschiedenis van Oslo met de oprichting van een kleine versterkte stad door koning Harald. Hij noemde zijn nieuwe machtszetel naar het Oudnoorse woord voor 'Godenvelden'. Zijn zoon koning Olav de Vreedzame stichtte een bisdom met een statige kathedraal waardoor het christendom zijn intrede deed. De stad die toen Oslo heette, groeide snel totdat er in 1300 ongeveer 3000 inwoners waren.

Christiana rond 1814Christiana rond 1814Foto: Publiek Domein

Na een grote verwoestende brand in 1624 moest de stad geheel opnieuw worden opgebouwd. Dit gebeurde onder leiding van Koning Christian die de nieuwe stad Christiania noemde, naar zichzelf. In 1877 werd de naam veranderd in Kristiania en uiteindelijk kreeg de stad in 1925 haar originele naam, Oslo, weer terug.

Van de 14e eeuw tot 1814 was Noorwegen verenigd met Denemarken. Van 1814 tot 1905 hoorde het land juist bij Zweden. Gedurende de Eerste Wereldoorlog was Noorwegen neutraal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Noorwegen bezet door de Duitsers. Vidkun Quisling, een Noorse Nazi, werd door hen aangesteld als de nieuwe leider van het land.

Bezienswaardigheden

Oslo Akerhus FestningOslo Akerhus FestningFoto: Tomasz Sienicki CC 2.5 Generic no changes made

De belangrijkste bezienswaardigheid van Oslo is zonder twijfel Akershus Festning. Dit is een middeleeuwse vesting. In 1299 is de bouw van dit kasteel voltooid onder Koning Hakon V. Het fort stond bekend als een zeer goed beveiligd en sterk fort, dat nauwelijks veroverd kon worden. In de 17e eeuw werd het kasteel omgevormd in de stijl van de renaissance. Er is vandaag de dag ook een verzetsmuseum te vinden in de vesting.

Koninklijk Paleis OsloKoninklijk Paleis OsloFoto: Dalbera CC 2.0 Generic no changes made

Het Koninklijk Paleis ligt in het centrale openbare park van Oslo en staat boven op de Slottsbakken heuvel. Vandaag de dag wordt het paleis nog steeds gebruikt door de huidige koning van Noorwegen. Het Koninklijk Paleis werd gebouwd tussen 1825 en 1849. Rondleidingen door het paleis worden tijdens de zomermaanden georganiseerd, maar kaartjes zijn vaak zeer moeilijk te verkrijgen. Als alternatief kun je altijd kijken naar de wisseling van de wacht om 13.30 elke dag.

Stortinget OsloStortinget OsloFoto: John Erling Blad CC 2.5 Generic no changes made

De Domkirke stamt van het eind van de 17e eeuw en is geen echt bijzonder grote bezienswaardigheid, maar wel belangrijk. Met een vrij eenvoudige vierkante toren en groene koperen spits staat de kathedraal naast de Stortinget en wordt gebruikt voor koninklijke Noorse bruiloften door de jaren heen. De Stortinget is de lokale benaming van het parlementsgebouw. Het werd gebouwd in het midden van de 19e eeuw en opende haar deuren in 1866. Er zijn meertalige rondleidingen te boeken, waar je een indruk kunt krijgen van het weelderige interieur.

Munch Museum OsloMunch Museum OsloFoto: Jodyno CC 3.0 Unported no changes made

Het Munch Museum is gewijd aan het leven en werk van de wereldberoemde Noorse kunstenaar Edvard Munch, die vooral bekend is door zijn schilderij"de Schreeuw". In het museum in de buitenwijk Tøyen is 's werelds grootste collectie van kunst van Munch met bijna 28.000 items in aanvulling op persoonlijke bezittingen en Edvard Munchs privé-bibliotheek. De collectie bestaat uit 1.150 schilderijen, 17.800 prenten, 7.700 tekeningen (met inbegrip van zijn 200 schetsboeken), 21 beelden en een aantal foto's genomen door Munch zelf.

Nasjonalgalleriet OsloNasjonalgalleriet OsloFoto: Bjørn Erik Pedersen CC 3.0 Unported no changes made

Liefhebbers van kunst moeten zeker het centraal gelegen nationale kunstmuseum (Nasjonalgalleriet) bezoeken, hier vind je een uitgebreide collectie vooroorlogse werken van gerenommeerde kunstenaars zoals Picasso en Delacroix. Voor moderne kunst is er het Nationaal Museum van Hedendaagse Kunst (Museet voor Samtidskunst) dat werd opgericht in de late jaren 1980. Het bevat een indrukwekkende collectie van zowel internationale als Noorse schilderijen.

OslofjordOslofjordFoto: Chell Hill CC 3.0 Unported no changes made

Bij mooi weer is het aan te raden een dagje door te brengen aan het Oslofjord. Er kan hier worden gezwommen en gezond, maar er kunnen ook allerlei spannende watersporten beoefend worden. Het is bovendien een prachtig natuurlijk recreatiegebied.

Holmenkollen Skischans OsloHolmenkollen Skischans OsloFoto: Mathias Stang CC 3.0 Unported no changes made

De Holmenkollen skischans ligt in de buitenwijken van Oslo en deze ski-arena is beroemd geworden over de hele wereld. De schans heeft een spectaculair uitzicht over de stad vanuit zijn hoge uitkijktoren en er is ook een interessant museum, over de geschiedenis van het skiën van de afgelopen 4000 jaar. De Holmenkollen skischans is natuurlijk op zijn best in de wintermaanden, wanneer er diverse kampioenschappen plaatsvinden. De attractie is ook populair in de zomer, wanneer je kunt skiën op een realistische simulator.

Tips

In Oslo vinden in de zomermaanden drie grote festivals plaats: Norwegian Wood, Oslo Live Festival en Øya Festival. Daarnaast worden er ook nog allerlei kleinere festivals georganiseerd in de Noorse hoofdstad. Het is zeker de moeite waard om één van deze festivals te bezoeken, want zo maak je de stad op een hele andere manier mee en proef je de echte sfeer van Oslo.

Oslo LINKS

Advertenties
• Hotels Oslo
• Noorwegen Tui Reizen
• Auto huren in Oslo
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Djoser Rondreis Noorwegen
• Mambo Jongerenreizen InterrailScandinavie
• Wandelvakantie Noorwegen en Lofoten
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Oslo bij Bol.com

Nuttige links

Oslo Cityspotters (N)
Oslo Reisstart (N)

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems