Steden NOORWEGEN

NOORWEGEN   
To read about NORWAY in English - click here

Basisgegevens
   Officiële landstaalNoors
   HoofdstadOslo
   Oppervlakte385.155 km²
   Inwoners5.394.016 (mei 2019)
   MunteenheidNoorse kroon (NOK)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..no | NOR | +47

Noorwegen heeft de grootste gebieden met natuurschoon in Europa. Het bekendst is de door fjorden ingesneden westkust met de vele eilanden. In de fjorden monden de rivieren vaak met watervallen uit. Interessante steden in het fjordengebied zijn Trondheim (o.m. de in oorsprong 11de-eeuwse dom) met in de omgeving het 18de-eeuwse mijnbouwstadje Røros, Bergen, Stavanger en Flekkefjord met het schilderachtige Hollenderbyen (Hollandersstad). Aan de zuidoostkust: Kristiansand, Risør, Oslo, met in de omgeving het oude mijnbouwstadje Kongsberg (drie watervallen, twee musea); en verder nog Fredrikstad bij de Zweedse grens.

In het binnenland van Zuid-Noorwegen met zijn vele meren, ligt het berggebied Joyunheim (tot ruim 2400 m hoog), in het noordoosten begrensd door Gudbrandsdal met vele boerderijen uit de 16de en 17de eeuw. Het kenmerkendste hooggebergtetype van Noorwegen is echter de fjell (hoogvlakte), bijv. de Dovrefjell waar men 's zomers kan skiën. Noorwegen telt vele gletsjers, o.a. de Jostedalsgletsjer, de grootste van Europa. Voss is centrum van een gebied met eeuwenoude dorpen. In Zuid-Noorwegen vindt men de meeste stavkirken, middeleeuwse kerkjes met een zeer typische bouw. Zeer interessant is Finnmark, Noorwegens noordelijkste provincie, het land van Lappen, rendieren en middernachtzon. Vanuit Tromso kan men per boot Svalbard (Spitsbergen) bezoeken. O.a. in de omgeving van Alta vindt men rotstekeningen en opgravingen van nederzettingen uit de steentijd. Karasjok is een typisch Lappendorp. Naar het zuiden ligt Rana (Lappenmuseum) met in de omgeving gletsjergebieden en de kristalgrot Grønli met een onderaardse waterval.
In juli 2005 plaatste de VN-organisatie voor cultuur, Unesco, twee Noorse fjorden op de lijst van werelderfgoederen. Het ging om de Geiranger- en Naeroy-fjorden.

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en ook zeker een bezoek waard. De belangrijkste bezienswaardigheid van Oslo is zonder twijfel Akershus Festning. Dit is een middeleeuwse vesting. In 1299 is de bouw van dit kasteel voltooid onder Koning Hakon V. Het fort stond bekend als een zeer goed beveiligd en sterk fort, dat nauwelijks veroverd kon worden. In de 17e eeuw werd het kasteel omgevormd in de stijl van de renaissance. Er is vandaag de dag ook een verzetsmuseum te vinden in de vesting. In Oslo vinden in de zomermaanden drie grote festivals plaats: Norwegian Wood, Oslo Live Festival en Øya Festival. Daarnaast worden er ook nog allerlei kleinere festivals georganiseerd in de Noorse hoofdstad. Lees verder ook de Oslo pagina op Landenweb.

To read about NORWAY in English - click here

NOORWEGEN LINKS

Advertenties
• Noorwegen Vliegtickets.nl
• Scandic Booking Noorwegen Specialist
• Autohuur Noorwegen
• Wandelvakantie Noorwegen en Lofoten
• Noorwegen Tui Reizen
• D-Reizen Noorwegen
• Oslo Vliegtickets Tix.nl
• Djoser Rondreis Noorwegen
• Oslo Hotels
• Noorwegen Campings
• Autoverhuur Sunny Cars Noorwegen

Nuttige links

Dieren in Noorwegen (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Noorwegen 2Link België (N)
Noorwegen Reisstart (N)
Noorwegen Reisverslag (N)
Reisinformatie Noorwegen (N)
Reizendoejezo – Noorwegen (N)
Rondreis Noorwegen (N)
Takemenorth Noorwegen (E)
Uitgebreid foto- en reisverslag Noorwegen
Vakantiebestemming.info Noorwegen (N)
Worldphotos Norwegen
Artikelen en Reisverhalen over NOORWEGEN
  De Hedmark  In en rond de natuurparken
  Rond het Mjosameer  Fjordengebied

Bronnen

Dominicus, J. / Noorwegen
Gottmer

Hoogendoorn, H. / Noorwegen
ANWB

Meesters, G. / Zuid-Noorwegen
ANWB media

Schagen, K. / Noorwegen
Kosmos-Z&K

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems