Landenweb.nl

MALI
Klimaat en Weer

To read about MALI in English - click here

Hotels Mali

Klimaat en Weer

Door de grootte van het land ligt Mali in verschillende klimaatzones. Het noorden kent een woestijnklimaat, het zuiden kent een steppeklimaat en daartussen in heeft de Sahel een steppeklimaat. Het jaar is in alle klimaatzones opgebouwd uit drie seizoenen.

advertentie

Klimaatzones MaliPhoto: Publiek domein

De regentijd loopt van juni tot en met september en dat is met name in het uiterste zuiden goed te merken. Daar valt gemiddeld ca. 1200 mm regen en dat is 400 mm meer dan in Nederland. De luchtvochtigheid loopt in deze periode op tot 100%. Verder noordelijk neemt de neerslaghoeveelheid sterk af en wordt de regentijd ook steeds korter. In de hoofdstad Bamako valt ca. 1000 mm per jaar en ten noorden van de lijn Mopti-Timboektoe-Gao valt gemiddeld minder dan 200 mm per neerslag per jaar. In deze periode is het vaak al zeer heet in Mali. De maximumtemperatuur ligt dan in Bamako tussen de 30 en 35°C en in Timboektoe tussen de 35 en 40°C. In de Sahel-zone valt tussen 300 en 600 mm per jaar. Deze hoeveelheden kunnen per jaar echter zeer verschillen.

advertentie

Harmattan, MaliPhoto: Velio Coviello CC 3.0 Unported no changes made

Na de regentijd volgt de Malinese"winter", zoals de Malinezen het zelf noemen. Deze periode duurt van oktober tot en met februari en met name in het noorden is het dan merkbaar koeler met"maar" 30 tot 35°C. 's Nachts kan het in het noorden zelfs afkoelen tot rond het vriespunt. In de maanden december, januari en februari valt er in Mali geen druppel regen.

De periode van maart tot en met mei is de warme tijd met temperaturen in Bamako tegen de 40°C en in Timboektoe tot 45°C. In de Malinese Sahara komen enkele van de heetste gebieden ter wereld voor met temperaturen van boven de 50°C. De stad Kayes in West-Mali heeft de twijfelachtige eer de heetste stad van Afrika te zijn, met temperaturen die regelmatig boven de 40°C uitkomen.

Met name als de gloeiend hete woestijnwind, de"harmattan", vanuit het noordoosten waait, is het buiten niet uit te houden. Daar komt nog bij dat deze winden gepaard gaan met stofstormen die het openbare leven helemaal kunnen stilleggen. De harmattan waait met name van december tot maart.

MALI LINKS

Advertenties
• Hotels Mali
• Vliegennaar.nl | Vliegticket Bamako Mali
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over MALI bij Bol.com

Nuttige links

Mali Startnederland (N+E)
Reisinformatie Mali (N)
Reizendoejezo - Mali (N)
Startpagina Mali (N)

Bronnen

Te gast in Mali

Verre Reizen

Velton, R. / Mali

Bradt

Vlugt, B. / Mali

Gottmer

Westen, G. van / Mali : mensen, politiek, economie, cultuur

Koninklijk Instituut voor de Tropen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems