MALI   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Door de grootte van het land ligt Mali in verschillende klimaatzones. Het noorden kent een woestijnklimaat, het zuiden kent een steppeklimaat en daartussen in heeft de Sahel een steppeklimaat. Het jaar is in alle klimaatzones opgebouwd uit drie seizoenen.
De regentijd loopt van juni tot en met september en dat is met name in het uiterste zuiden goed te merken. Daar valt gemiddeld ca. 1200 mm regen en dat is 400 mm meer dan in Nederland. De luchtvochtigheid loopt in deze periode op tot 100%. Verder noordelijk neemt de neerslaghoeveelheid sterk af en wordt de regentijd ook steeds korter. In de hoofdstad Bamako valt ca. 1000 mm per jaar en ten noorden van de lijn Mopti-Timboektoe-Gao valt gemiddeld minder dan 200 mm per neerslag per jaar. In deze periode is het vaak al zeer heet in Mali. De maximumtemperatuur ligt dan in Bamako tussen de 30 en 35°C en in Timboektoe tussen de 35 en 40°C. In de Sahel-zone valt tussen 300 en 600 mm per jaar. Deze hoeveelheden kunnen per jaar echter zeer verschillen.

Na de regentijd volgt de Malinese "winter", zoals de Malinezen het zelf noemen. Deze periode duurt van oktober tot en met februari en met name in het noorden is het dan merkbaar koeler met "maar" 30 tot 35°C. 's Nachts kan het in het noorden zelfs afkoelen tot rond het vriespunt. In de maanden december, januari en februari valt er in Mali geen druppel regen.
De periode van maart tot en met mei is de warme tijd met temperaturen in Bamako tegen de 40°C en in Timboektoe tot 45°C. In de Malinese Sahara komen enkele van de heetste gebieden ter wereld voor met temperaturen van boven de 50°C. De stad Kayes in West-Mali heeft de twijfelachtige eer de heetste stad van Afrika te zijn, met temperaturen die regelmatig boven de 40°C uitkomen.
Met name als de gloeiend hete woestijnwind, de "harmattan", vanuit het noordoosten waait, is het buiten niet uit te houden. Daar komt nog bij dat deze winden gepaard gaan met stofstormen die het openbare leven helemaal kunnen stilleggen. De harmattan waait met name van december tot maart.

MALI LINKS

Advertenties
• Mali Vliegtickets.nl
• Hotels Mali
• Mali Vliegtickets WTC
• Mali Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Esther's Malinese Recepten
Mali Startnederland (N+E)
Reisinformatie Mali (N)
Reizendoejezo - Mali (N)
Romans over Mali (N)
Startpagina Mali (N)
Willgoto Mali (N)
Schrijf uw artikel over MALI

Bronnen

Te gast in Mali
Verre Reizen

Velton, R. / Mali
Bradt

Vlugt, B. / Mali
Gottmer

Westen, G. van / Mali : mensen, politiek, economie, cultuur
Koninklijk Instituut voor de Tropen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems