Landenweb.nl

MALI
Taal

To read about MALI in English - click here

Hotels Mali

Taal

De officiële taal in Mali is het Frans, dat echter slechts door zo'n 10% van de bevolking gesproken wordt. Van de verschillende lokale talen spreekt 40% van de bevolking Bambara (een Mande-taal) dat als nationale taal door de regering wordt gepropageerd. Bambara wordt vooral in het centrale deel van Zuid-Mali gesproken. Een aantal Bambara-dialecten zijn Somono, Nyamasa, Masasi, Kalongo en Dyangirte.

In West-Mali wordt het aan het Bambara verwante Malinké en Soninké gesproken. Andere belangrijke talen in Mali zijn het Sénoufo in de regio Sikasso, het Peul in de regio Mopti, het Bozo langs de Niger, het Dogon in de regio Pays Dogon (de Dogon gebruiken meer dan veertig dialecten), het Songhai in de regio Timboektoe en Gao, het Tamasheq in het oostelijke deel van de Malinese Sahara, en het Arabisch in het westelijke deel van de Malinese Sahara.

advertentie

Arabisch sprekend deel van MaliPhoto: Mapeh CC 3.0 Unported no changes made

Het Ambara-alfabet is een mixture van het Franse alfabet en het"International Phonetic Alphabet", ontworpen door Paul Dassy en Daniel Jones tussen 1886 en 1900. Het Bambara heeft een relatief gemakkelijke grammatica, maar kent wel duizenden spreekwoorden en uitdrukkingen.

Enkele Bambara woorden en zinnetjes:

MALI LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Hotels Mali
• Boeken, ook tweedehands, over MALI bij Bol.com

Nuttige links

Mali Startnederland (N+E)
Reisinformatie Mali (N)
Reizendoejezo - Mali (N)
Startpagina Mali (N)