Landenweb.nl

MALI
Samenleving

To read about MALI in English - click here

Hotels Mali

Samenleving

Staatsinrichting

advertentie

Vergaderzaal van het parlement van MaliPhoto: Laurent Schaffer CC 3.0 Unported no changes made

Volgens de grondwet van 1974 was Mali een eenpartijstaat. Deze grondwet trad pas in 1979 in werking en werd na de val van het Traoré-regime in 1991 weer opgeschort. In dit systeem was de president zowel staatshoofd als regeringsleider. In 1992 begon de derde republiek met een nieuwe grondwet en waren er voor het eerst democratische verkiezingen. Sinds die tijd is Mali een meerpartijenstaat. Elke vijf jaar worden er verkiezingen gehouden voor het parlement. Voor de tientallen politieke partijen zijn 129 zetels beschikbaar. Dertien daarvan zijn ook nog bestemd voor Malinezen in het buitenland. Meer informatie over de actuele politieke situatie is te vinden in het hoofdstuk geschiedenis

Administratieve indeling

advertentie

Districten van MaliPhoto: Publiek domein

Mali is ingedeeld in acht districten en het hoofdstedelijke district Bamako. De districten zijn Gao, Kayes, Kidal, Koulikoro, Mopti, Ségou, Sikasso en Timboektoe.

Onderwijs

Schoolklas in MaliPhoto: RudolfSimon CC 3.0 Unported no changes made

Met het onderwijs is het in Mali droevig gesteld. In 1995 was van de mannen 60,6% analfabeet en van de vrouwen 76,9%. Van de kinderen die school zouden moeten volgen gaat maar ca. 25% daadwerkelijk iedere dag naar school. Ca. 7% van de kinderen die basisonderwijs volgen gaat daarna voortgezet onderwijs volgen. In 1997/98 waren er 2511 basisscholen met 10.583 onderwijzers en ca. 860.000 leerlingen. In datzelfde schooljaar volgden ca. 188.000 voortgezet onderwijs. Hoger beroepsopleidingen zijn alleen in Bamako te volgen. In november 1996 opende de eerste universiteit van Mali haar deuren: de Lúniversité du Mali.

MALI LINKS

Advertenties
• Hotels Mali
• Vliegennaar.nl | Vliegticket Bamako Mali
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over MALI bij Bol.com

Nuttige links

Mali Startnederland (N+E)
Reisinformatie Mali (N)
Reizendoejezo - Mali (N)
Startpagina Mali (N)

Bronnen

Te gast in Mali

Verre Reizen

Velton, R. / Mali

Bradt

Vlugt, B. / Mali

Gottmer

Westen, G. van / Mali : mensen, politiek, economie, cultuur

Koninklijk Instituut voor de Tropen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems