Populaire bestemmingen PORTUGAL

MADEIRA   

Politiek en bestuur

Tijdens de revolutie van 1974 streefden grote groepen van de Madeirezer bevolking naar volledige onafhankelijkheid, onder andere de onafhankelijkheidsbeweging FLAMA. Uiteindelijk zagen de politiek actieve inwoners van het eiland wel in dat het een onmogelijke zaak zou worden. Het zou beter zijn als Madeira een autonoom gebied van Portugal zou blijven.
Madeira is nu grotendeels baas in eigen huis, en kan zelf beslissen waar belastingen en douane rechten aan besteed worden. Alleen voor defensie en buitenlandse politiek is men uiteraard nog ondergeschikt aan moederland Portugal.
Alle eilanden van de archipel behoren tot de Região Autónoma da Madeira. De eilandregering bestaat uit vijftig afgevaardigden en zetelt in de hoofdstad Funchal, en stippelt het beleid uit. De dagelijkse gang van zaken wordt verzorgd door een uitvoerend comité dat bestaat uit de president, de vice-president en zes secretarissen.
De verschillende gemeenteraden zijn verantwoordelijk voor de meeste lokale aangelegenheden. Naar het Portugese parlement worden namens Madeira vijf leden van het eilandparlement afgevaardigd.

Onderwijs

Voor alle Madeirese kinderen geldt een leerplicht tot het veertiende jaar. In de praktijk gaan kinderen uit de armere bevolkingsgroepen lang niet altijd regelmatig naar school. Het aantal analfabeten is daardoor relatief hoog. Toch behalen veel kinderen hun middelbare schooldiploma.
Door een gebrek aan beroepsopleidingen wordt de universiteit van Funchal en die op het vasteland druk bezocht door leerlingen van Madeira.

Typisch Madeira

AZULEJOS

Azulejos zijn verhalen vertellende, beschilderde tegels. Samengevoegd vormen een aantal tegels het gehele motief. Deze tegeltableaus zijn meestal in de kleuren wit en blauw en verfraaien op Madeira banken, fonteinen, kerken en openbare gebouwen.
De kunst van het vervaardigen en beschilderen van tegels kwam uit Rome en Byzantium.

WIJNEN

Overal op Madeira wordt wijn verbouwd, maar de fijnste madera komt van druiven die rond Estreito groeien. De wijnstokken werden al in 1425 vanuit Cyprus, Kreta en Italië ingevoerd. Om een betere smaak te krijgen worden de wijnen in verwarmde ruimten opgeslagen.
Er zijn nu vier hoofdsoorten madera: de droge ‘sercial’, de halfdroge ‘verdelho’, en twee dessertwijnen, de halfzoete ‘boal’ en de zoete ‘malvasia’.
Een echte goede madera moet meer dan 25 jaar gerijpt zijn.

TOBOGGAN

De Madeirenzer toboggan werd in 1850 uitgevonden. Voor die tijd was het vervoer met door ossen of paarden getrokken sledes gebruikelijk.
Een toboggan is een rieten korf op houten glijders waarmee van alles vervoerd kan worden. Op dit moment wordt de toboggan eigenlijk alleen nog gebruikt in Monte, en dan alleen voor het vervoeren van de toeristen.

MADEIRA LINKS

Advertenties
• D-Reizen Madeira
• Madeira Vliegtickets.nl
• Naar Madeira met Sunweb
• Djoser Wandel - wandelreis Madeira
• Ferry overtochten van en naar Madeira
• Autohuur Madeira
• Madeira Tui Reizen
• KRAS Madeira aanbiedingen
• Madeira Hotels
• Funchal Vliegtickets Tix.nl
• Fietsen in Madeira met Bajabikes
• Rondreis Madeira
• Autoverhuur Sunny Cars Madeira
• Madeira Vliegvakanties WTC

Nuttige links

Madeira Boogolinks (N)
Madeira Reisstart (N)
Madeira StartBelgiƫ (N+E)
Madeira Startkabel (N)
Reisinformatie Madeira (N)
Wandelen Madeira (N)
Artikelen en Reisverhalen over MADEIRA
  Schitterende rondreis over het b..

Bronnen

Catling, C. / Madeira
Kosmos-Z&K

Lipps, S. / Madeira
Elmar

Madeira
APA Publications

Schetar, D. / Madeira
Het Spectrum

Stiller, R. / Madeira
Van Reemst

Underwood, J. / Het Madeira-boek
Sunflower Books

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems