Populaire bestemmingen PORTUGAL

MADEIRA   

Algemeen

De nationale kerk in Portugal is de rooms-katholieke kerk. Er zijn drie aartsbisdommen, namelijk Braga, Évora en Lissabon, met resp. acht, twee en acht bisdommen. Lissabon is sedert 1716 zetel van een patriarch, die sinds 1736 tevens kardinaal is. De protestantse kerken tellen ongeveer 50.000 leden. Verder zijn er nog kleinere groepen moslims en joden.

Kerken

Met de bouw van de kathedraal Sé (afgeleid van het Latijnse ‘sedes’, wat bisschopszetel betekent) van Funchal werd in 1493 begonnen en in 1516 werd hij ingewijd. De vooral in gotisch en Manuelstijl gebouwde kathedraal heeft de vorm van een kruis, met een schip en twee zijbeuken. Het plafond is gemaakt in de stijl van de mudejaren, verdreven moslims uit Spanje die zich tot het christelijke geloof bekeerden. Het snijwerk is van ivoor, ingelegd in donker inheems cederhout.

De verblindend witte kerk van São Salvador, gebouwd in 1533, is een van de fraaiste gebouwen in Manuelstijl op het eiland.

De kerk van São Bento in Ribeira Brava werd in de 16e eeuw volledig herbouwd. Behalve de mooie blauwwitte tegels (‘azujelos’) op de piramidevormige torenspits en binnen in de kerk, zijn er ook kostbare kunstvoorwerpen in Manuel-stijl, waaronder een schitterende doopvont. Het plein voor de kerk is belegd met een geometrisch patroon van rivierkiezels.

De kerk van Monte (1747), de ‘Nosse Senhora do Monte’ bevat het graf van keizer Karel I van Oostenrijk, een van de eerste ‘toeristen’ op Madeira, in de tijd dat Madeira een bekend kuuroord was voor tuberculosepatiënten. In de kerk is tevens het beeldje van ‘Nossa Senhora do Monte’, de patroonheilige van het eiland, ondergebracht. Dit 15e-eeuwse beeldje van de Heilige Maagd is honderden jaren lang een voorwerp van verering en het doel van bedevaarten geweest. Devote gelovigen leggen de 74 treden hoge trap af op hun knieën.

De ‘Capelo do Senhor dos Milagres’ in Machico is de kapel die de ontdekker van Madeira, Zarco, in 1425 liet bouwen. Van de oorspronkelijke kapel zijn alleen het kruis aan de gevel en het spitsboogportaal bewaard gebleven.

De ‘Capelo dos Reis Magos’ (Driekoningenkapel) in Estreito da Calheta is een van de weinige gebouwen op Madeira in Manuel-stijl die nog in de oorspronkelijke staat verkeert. Bijzonder is het Antwerpse (?) houtsnijwerk van het driedelige altaarstuk.

Religieuze feesten

‘Festas’ worden veelal gehouden ter ere van een beschermheilige en dus zijn de kerk en de processie andere essentiële elementen van zo’n feest. Aangezien Madeira vele tientallen beschermheiligen kent, wordt er bijna altijd wel ergens op het eiland iets gevierd, meestal op zondag.

15 januari: ‘Dia de Varrer os Armários’, het feest van de heilige Armaro, beschermheilige van het vee.

Mei/juni: ‘Espírito Santo’, pinksteren, met o.a. een prachtige processie in Camacha.

13 mei: ‘Nossa Senhora de Fátima’, Dag van de heilige Fatima in Funchal.

14/15 augustus: ‘Nossa Senhora do Monte’, het feest ter ere van de beschermheiligen van Madeira.

Laatste zondag in augustus: ‘Festa do Senhor’, feest van de Heer in Camacha met grote vuren.

Eerste zondag van september: in Ponte Delgada wordt dan een van de oudste en grootste feesten van Madeira gehouden. Geëerd wordt een houten kruisbeeld dat – volgens de legende - in een houten kist zou zijn aangespoeld, in de tijd dat het dorp gesticht werd.

MADEIRA LINKS

Advertenties
• D-Reizen Madeira
• Madeira Vliegtickets.nl
• Naar Madeira met Sunweb
• Djoser Wandel - wandelreis Madeira
• Ferry overtochten van en naar Madeira
• Autohuur Madeira
• Madeira Tui Reizen
• KRAS Madeira aanbiedingen
• Madeira Hotels
• Funchal Vliegtickets Tix.nl
• Fietsen in Madeira met Bajabikes
• Rondreis Madeira
• Autoverhuur Sunny Cars Madeira
• Madeira Vliegvakanties WTC

Nuttige links

Madeira Boogolinks (N)
Madeira Reisstart (N)
Madeira StartBelgiƫ (N+E)
Madeira Startkabel (N)
Reisinformatie Madeira (N)
Wandelen Madeira (N)
Artikelen en Reisverhalen over MADEIRA
  Schitterende rondreis over het b..

Bronnen

Catling, C. / Madeira
Kosmos-Z&K

Lipps, S. / Madeira
Elmar

Madeira
APA Publications

Schetar, D. / Madeira
Het Spectrum

Stiller, R. / Madeira
Van Reemst

Underwood, J. / Het Madeira-boek
Sunflower Books

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems