Landenweb.nl

MADEIRA
Godsdienst

To read about MADEIRA in English - click here

Naar Madeira met Sunweb

Populaire bestemmingen PORTUGAL

AlgarveAzorenCosta de lisboa
Costa verdeMadeira

Godsdienst

Algemeen

De voormalig nationale kerk van Portugal is de Rooms-katholieke Kerk. Ongeveer 80% van de bevolking zegt katholiek te zijn, hoewel de deelname aan de mis de laatste jaren afneemt. Er zijn drie aartsbisdommen, namelijk Braga, Évora en Lissabon, met respectievelijk acht, twee en acht bisdommen. Lissabon is sedert 1716 zetel van een patriarch, die sinds 1736 tevens kardinaal is.

advertentie

Fatima, een katholiek pelgrimsoord in PortugalPhoto: Güldem Üstün CC 2.0 Generic no changes made

Portugal heeft een traditie van Mariavereering, de beroemdste religieuze cultus in Portugal is de vermeende verschijning van de Maagd Maria aan drie kinderen in Cova da Iria, in het dorp Fátima, in 1917. De verschijning van de hemelse Moeder in dit kleine dorp in het district Santarém heeft ertoe geleid dat honderdduizenden pelgrims elk jaar het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima bezoeken, velen in de hoop op genezing van een aandoening.

De protestantse kerken tellen ongeveer 50.000 leden. Verder zijn er nog kleinere groepen moslims, hindoes (uit de voormalige kolonie Goa) en joden.

advertentie

Kerken

advertentie

Kathedraal Sé in Funchal, MadeiraPhoto: Vitor Oliveira CC 2.0 Generic no changes made

Met de bouw van de kathedraal Sé (afgeleid van het Latijnse ‘sedes’, wat bisschopszetel betekent) van Funchal werd in 1493 begonnen en in 1516 werd hij ingewijd. De vooral in gotisch en Manuelstijl gebouwde kathedraal heeft de vorm van een kruis, met een schip en twee zijbeuken. Het plafond is gemaakt in de stijl van de mudejaren, verdreven moslims uit Spanje die zich tot het christelijke geloof bekeerden. Het snijwerk is van ivoor, ingelegd in donker inheems cederhout.

De verblindend witte kerk van São Salvador, gebouwd in 1533, is een van de fraaiste gebouwen in Manuelstijl op het eiland.

De kerk van São Bento in Ribeira Brava werd in de 16e eeuw volledig herbouwd. Behalve de mooie blauwwitte tegels (‘azujelos’) op de piramidevormige torenspits en binnen in de kerk, zijn er ook kostbare kunstvoorwerpen in Manuel-stijl, waaronder een schitterende doopvont. Het plein voor de kerk is belegd met een geometrisch patroon van rivierkiezels.

advertentie

Kerk van sao bete, MadeiraPhoto: Joãofcf CC 3.0 Unported no changes made

De kerk van Monte (1747), de ‘Nosse Senhora do Monte’ bevat het graf van keizer Karel I van Oostenrijk, een van de eerste ‘toeristen’ op Madeira, in de tijd dat Madeira een bekend kuuroord was voor tuberculosepatiënten. In de kerk is tevens het beeldje van ‘Nossa Senhora do Monte’, de patroonheilige van het eiland, ondergebracht. Dit 15e-eeuwse beeldje van de Heilige Maagd is honderden jaren lang een voorwerp van verering en het doel van bedevaarten geweest. Devote gelovigen leggen de 74 treden hoge trap af op hun knieën.

De ‘Capelo do Senhor dos Milagres’ in Machico is de kapel die de ontdekker van Madeira, Zarco, in 1425 liet bouwen. Van de oorspronkelijke kapel zijn alleen het kruis aan de gevel en het spitsboogportaal bewaard gebleven.

advertentie

Capelo dos Reis Magos Estreito da Calheta, MadeiraPhoto: PESP/Wikimedia CC 4.0 International no changes made

De ‘Capelo dos Reis Magos’ (Driekoningenkapel) in Estreito da Calheta is een van de weinige gebouwen op Madeira in Manuel-stijl die nog in de oorspronkelijke staat verkeert. Bijzonder is het Antwerpse (?) houtsnijwerk van het driedelige altaarstuk.

advertentie

Religieuze feesten

‘Festas’ worden veelal gehouden ter ere van een beschermheilige en dus zijn de kerk en de processie andere essentiële elementen van zo’n feest. Aangezien Madeira vele tientallen beschermheiligen kent, wordt er bijna altijd wel ergens op het eiland iets gevierd, meestal op zondag.

15 januari: ‘Dia de Varrer os Armários’, het feest van de heilige Armaro, beschermheilige van het vee.

advertentie

Santo Amaro, madeiraPhoto: Arquidiocese de Braga CC 4.0 International no changes made

Mei/juni: ‘Espírito Santo’, pinksteren, met o.a. een prachtige processie in Camacha.

13 mei: ‘Nossa Senhora de Fátima’, Dag van de heilige Fatima in Funchal.

14/15 augustus: ‘Nossa Senhora do Monte’, het feest ter ere van de beschermheiligen van Madeira.

Laatste zondag in augustus: ‘Festa do Senhor’, feest van de Heer in Camacha met grote vuren.

Eerste zondag van september: in Ponte Delgada wordt dan een van de oudste en grootste feesten van Madeira gehouden. Geëerd wordt een houten kruisbeeld dat – volgens de legende - in een houten kist zou zijn aangespoeld, in de tijd dat het dorp gesticht werd.

advertentie

MADEIRA LINKS

Advertenties
• Vakanties naar Madeira
• Naar Madeira met Sunweb
• Madeira Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autohuur Madeira
• ANWB vakantie boeken Madeira
• Authentieke reizen naar Madeira
• Djoser Wandel - wandelreis Madeira
• Madeira Hotels
• Bouw je eigen Madeira Rondreis
• Rondreis Madeira
• Autoverhuur Sunny Cars Madeira
• Boeken, ook tweedehands, over MADEIRA bij Bol.com

Nuttige links

Madeira Boogolinks (N)
Madeira StartBelgië (N+E)
Madeira Startkabel (N)
Reisinformatie Madeira (N)
Wandelen Madeira (N)

Bronnen

Catling, C. / Madeira

Kosmos-Z&K

Lipps, S. / Madeira

Elmar

Madeira

APA Publications

Schetar, D. / Madeira

Het Spectrum

Stiller, R. / Madeira

Van Reemst

Underwood, J. / Het Madeira-boek

Sunflower Books

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems