Steden LUXEMBURG

LUXEMBURG   

In 963 besloot graaf Siegfried van de Ardennen, die als stichter van het graafschap Luxemburg wordt beschouwd, een kasteel te bouwen op een rots langs de weg Reims-Trier. "Lucilinburhuc" (klein kasteel) werd de naam van deze vesting. Rondom dit kasteel ontstond al vrij snel een nederzetting en kwam een eerste handels- en ambachtencentrum tot stand, de huidige hoofdstad Luxemburg. In 1354 werd Luxemburg door de Duitse keizer Karel IV tot hertogdom verheven en werd een onderdeel van het Duitse Keizerrijk. In 1443 veroverden de Bourgondiërs Luxemburg en daarna werd de stad en het omliggende gebied bezet door Spanjaarden, Fransen, Oostenrijkers en Pruisen. Het resulteerde in 20 belegeringen in 400 jaar en tot overmaat van ramp werd Luxemburg-Stad in 1554 ook nog eens een keer praktisch totaal verwoest door een ontploffing in eenmunitieopslagplaats.

Uiteindelijk lukte het Napoleon I in 1795 om Luxemburg te veroveren. Het hertogdom werd een provincie van Frankrijk en kreeg de naam Département de Fôrets (Departement van de Wouden). 1815 is een belangrijk jaar in de Luxemburgse geschiedenis. Napoleon wordt overwonnen en het latere België wordt bij de Nederlanden gevoegd. Luxemburg wordt een groothertogdom en toegewezen aan koning Willem I van Nederland en bestuurd als een Nederlandse provincie (Congres van Wenen). In 1830 besluiten de grote mogendheden om het grondgebied van het Groothertogdom Luxemburg te verdelen: het westelijke Franstalige gedeelte komt bij België, het oostelijke en Luxemburgs sprekende gedeelte blijft onafhankelijk. Bij het Verdrag van Londen (1839) werd deze scheiding officieel en werd Luxemburg als een soeverein en zelfstandig groothertogdom erkent. In 1866 probeerden de Franse keizer Napoleon III Luxemburg aan Frankrijk toe te voegen, zeer tegen de zin van Pruisen die met een oorlog dreigden. De zogenaamde "Luxemburgse kwestie" werd in 1867 in Londen uitgepraat door de betrokken landen en Luxemburg werd onafhankelijkheid gegarandeerd en "voor altijd neutraal" verklaard. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd Luxe mburg bezet door de Duitsers. Het Groothertogdom werd in sept. 1944 bevrijd, maar leed grote schade tijdens het Ardennenoffensief.

Na de Tweede Wereldoorlog wist Luxemburg zich op economisch gebied snel te herstellen en begon een belangrijke rol te spelen in de Europese handel en politiek. Luxemburg werd lid van grote organisaties zoals de Verenigde Naties, de Benelux, de NAVO en de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), de voorloper van de huidige Europese Unie. In jan. 1995 aanvaardde premier Santer de functie van voorzitter van de Europese Commissie. Op 13 juni 2004 werden er verkiezingen gehouden in Luxemburg, hetgeen resulteerde in een nieuwe regering die op 31 juli beëdigd werd. De regering telt 15 leden en is gevormd door een coalitie tussen de Christelijke Sociale Volkspartij (CSV) van premier en minister van Financiën Jean-Claude Juncker en de Luxemburgse Socialistische Arbeiderspartij (LSAP) van de minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn. De Democratische Partij (DP, voormalig coalitiepartner van de CSV) verloor een significant aantal zetels en vormt nu de voornaamste oppositiepartij. De verkiezingen van juni 2009 werden gewonnen door de regeringspartij van premier Jean-Claude Juncker, die al sinds 1995 premier is.
In Luxemburg bestaan geen echte politieke tegenstellingen. Dit maakt het land internationaal zeer slagvaardig. In oktober 2012 trouwt de kroonprins.

Door een aftap schandaal verlaten de socialisten in juli 2013 de regering en verdwijnt ook Juncker van het toneel. Er worden verkiezingen gehouden in oktober 2013 en hoewel de christendemocraten van Juncker de grootste partij worden slaagt hij er niet in een coalitie te vormen. Xavier Bettel van de democratische partij wordt in december 2013 premier in een coalitie met de socialisten en de groenen. In juni 2014 stemt het parlement voor het homohuwelijk. In 2016 en 2016 neemt Luxemburg maatregelen om belastingontwijking tegen te gaan.

LUXEMBURG LINKS

Advertenties
• KRAS Luxemburg aanbiedingen
• Luxemburg Vliegtickets.nl
• Luxemburg Hotels
• Luxemburg Vliegtickets Tix.nl
• Luxemburg met de Trein
• Autoverhuur Sunny Cars Luxemburg
• Luxemburg Vliegtickets WTC

Nuttige links

Campersite Luxemburg (N)
Dieren in Luxemburg (N)
Lies en Teije's Reiswebsite (N+E)
Luxemburg Reisstart (N)
Reisinformatie Luxemburg (N)
Reizendoejezo – Luxemburg (N)
Artikelen en Reisverhalen over LUXEMBURG
  Clervaux

Bronnen

Encarta Encycloppedie

Europese Unie
Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs

Fonteyn, G. / Ardennen, Luxemburg
ANWB Media,

Grote Lekturama Wereldatlas, Europa
Lekturama

Smets, P. / Het Groothertogdom Luxemburg
Lannoo

Stoks, F. / Ardennen, Luxemburg
Gottmer

Vermeulen, J.J. / Het Groothertogdom Luxemburg
Lekturama

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems