Steden LUXEMBURG

Luxemburg stad   

Stedentrip Luxemburg Stad

Luxemburg is sinds jaar en dag de hoofdstad van het gelijknamige land Luxemburg. Het is een relatief kleine, maar zeer gezellige vestingstad. Het land Luxemburg ligt in West-Europa en wordt geheel omsloten door Duitsland, Frankrijk en België. Luxemburg is met een oppervlakte van 2.586 km² een van de kleinste landen van Europa. Luxemburg is een zogenaamd Groothertogdom.

Luxemburg stad is een relatief onbekende bestemming voor vakanties en stedentrips, maar de stad is zeker de moeite waard om te bezoeken. Vooral op cultureel gebied floreert Luxemburg. Er zijn prachtige historische gebouwen en interessante musea te vinden. Bovendien kun je heerlijk eten in Luxemburg stad en is de bevolking gastvrij. Luxemburg stad ligt op 373 kilometer afstand van Utrecht en de stad is binnen 4 uur te bereiken.

Luxemburg bij nacht Foto:Benh LIEU SONG CC BY-SA 2.0 no changes made

Ligging Luxemburg Stad

Luxemburg-stad ligt in het hart van Europa. De gemeente van de stad Luxemburg beslaat een totaal gebied van meer dan 51 vierkante kilometer, dat is 2% van de totale oppervlakte van het Groothertogdom. De stad heeft veel groen en ligt op kliffen boven de rivieren Alzette en Petrusse. Dwars door Luxemburg stad loopt een kloof van 70 meter diep.

Weer Luxemburg Stad

Luxemburg kent een gematigd zeeklimaat, ondanks het ontbreken van zee. Het Luxemburgse klimaat lijkt dus erg op dat van Nederland. Er is sprake van milde winters en redelijk koele zomers.

 • januari: gemiddeld 3°C, 12 dagen neerslag en 46 uur zon
 • februari: gemiddeld 5°C, 10 dagen neerslag en 81 uur zon
 • maart: gemiddeld 9°C, 12 dagen neerslag en 118 uur zon
 • april: gemiddeld 12°C, 10 dagen neerslag en 171 uur zon
 • mei: gemiddeld 17°C, 11 dagen neerslag en 210 uur zon
 • juni: gemiddeld 20°C, 11 dagen neerslag en 209 uur zon
 • juli: gemiddeld 23°C, 9 dagen neerslag en 234 uur zon
 • augustus: gemiddeld 23°C, 9 dagen neerslag en 227 uur zon
 • september: gemiddeld 18°C, 9 dagen neerslag en 154 uur zon
 • oktober: gemiddeld 13°C, 11 dagen neerslag en 103 uur zon
 • november: gemiddeld 7°C, 12 dagen neerslag en 55 uur zon
 • december: gemiddeld 4°C, 12 dagen neerslag en 39 uur zon

In het zuiden van Luxemburg valt in de winter geregeld sneeuw. In Luxemburg stad is dit niet het geval. Er zal best af en toe sneeuw vallen in de hoofdstad, maar de meeste sneeuw valt in de hogere en zuidelijkere delen van het land.

Geschiedenis Luxemburg stad

Luxemburg stad kaart uit 1581Foto:Publiek Domein

Luxemburg is ontstaan rond 963. In dat jaar breidde de Ardense Graaf Siegfried de versterkte toren die al op de Bockrots stond uit tot een burcht. Deze burcht groeide op zijn beurt weer uit tot de stad Luxemburg. Het kasteel was niet alleen het begin van de stad Luxemburg, maar van het hele land.

In de Tweede Wereldoorlog werd Luxemburg bij het Derde Rijk getrokken. Het bestuur van Luxemburg vluchtte naar Londen. Na de oorlog werd Luxemburg medeoprichter van de VN en de NAVO. Ook werd Luxemburg in 1957 meteen lid van de Europese Gemeenschap.

Luxemburg heeft ook een rijke geschiedenis wat het bankwezen betreft. Nog steeds is de stad vestigingsplaats van veel banken. Dit maakt dat er verschillende fenomenale bankgebouwen uit verschillende periodes in de stad zijn te vinden. Bovendien zijn er veel Europese instituten gevestigd in Luxemburg stad.

Luxemburg stad bezienswaardigheden

Palais Grand-Ducal Luxemburg Foto:Publiek Domein

Wat is er allemaal te zien en te doen in Luxemburg? Zoals eerder beschreven zijn er veel mooie oude gebouwen en boeiende musea in de stad te vinden. Het is dan ook zeker de moeite waard om er eens een paar van dichtbij te bekijken. Een wandeling door het historische centrum van Luxemburg laat je kennismaken met fantastische gebouwen. Ook zijn er veel kastelen en burchten te vinden in de Luxemburgse hoofdstad. Bijvoorbeeld het imposante Palais Grand-Ducal (het kasteel van de Groothertog). Het kasteel stamt uit 1572, maar is daarna nog vele malen uitgebreid en verbouwd. De huidige Groothertog van Luxemburg woont nog steeds in dit kasteel.

Interieur Kathedraal van Luxemburg Foto:Benh LIEU SONG Creative Commons Attribution 3.0 Unported no changes made

De Kathedraal van Luxemburg met de prachtige naam Cathédrale Notre-Dame de Luxembourg, is eveneens het bekijken waard. In de kerk is een bijzonder 17e-eeuws Mariabeeld te vinden. Het beeldje komt uit een kapel buiten Luxemburg stad. Men gelooft dat het beeldje de Luxemburgse inwoners heeft beschermd tijdens een pestepidemie. Daarom verdient het een ereplaats in de grote Kathedraal van Luxemburg.

MUdam Luxemburg Foto:Zulfow in het publieke domein

Het Mudam ( Musée d'Art moderne Grandduc Jean) is het belangrijkste museum gewijd aan hedendaagse kunst in Luxemburg. Het museum streeft naar aandacht voor elke discipline. De collectie en het probeert de actuele artistieke trends weer te geven en de opkomst van nieuwe artistieke praktijken op nationaal en internationaal niveau te volgen. Het gebouw ontworpen door de beroemde Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei is een prachtige dialoog tussen de natuurlijke en historische omgeving. Het staat tegen de overblijfselen van Fort Thüngen en volgt de loop van de voormalige omringende muren. Het museum is verdeeld over drie niveaus en heeft 4.500 m2 oppervlakte aan tentoonstellingsruimte.

Luxemburg Stadswallen no changes made Foto:Caranorn Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Het oude centrum en de verdedigingswal van Luxemburg zijn grotendeels bewaard gebleven en dit maakt van Luxemburg een prachtige historische stad. De kazematten dateren uit 1644. Oorspronkelijk waren de onderaardse gangen 23 kilometer lang, nu is er nog 17 kilometer over. Twee zijn er nog open voor het publiek, Petrusse en Bock. Sinds 1994 behoren deze historische kenmerken officieel tot het Unesco Werelderfgoed.

Tips Luxemburg stad

Luxemburg Place d'Armes Foto:Publiek Domein

Uitgaan in Luxemburg Stad kan op en rond Place d'Armes. Hier vindt je veel cafe's, terrasjes en restaurants. Bij de rivier de Alzette is een gebied dat Grund heet met veel cafés en restaurants. Grund is via een lift bereikbaar vanuit het centrum. De openingstijden van de winkels zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00. Op maandag gaan de winkels pas om ongeveer 14.00 open. Op zondag zijn de winkels gesloten.


Artikelen en Reisverhalen over Luxemburg stad
  Luxemburg stad

Schrijf uw artikel over Luxemburg stad

Luxemburg stad LINKS

Advertenties
• Luxemburg Tui Reizen
• Kras Reizen Luxemburg
• Met de trein naar Luxemburg
• Luxemburg Hotels
• Luxemburg Vliegtickets.nl
• Fietsen In Luxemburg
• Luxemburg Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Luxemburg
• Luxemburg Vliegtickets WTC


Nuttige links
Telefoongids Luxemburg

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems