Landenweb.nl

Luxemburg stad
 

Met de trein naar Luxemburg

To read about Luxembourg City in English - click here

advertentie
Luxemburg Hotels Autoverhuur Sunny Cars Luxemburg

Algemeen

Luxemburg is sinds jaar en dag de hoofdstad van het gelijknamige land Luxemburg. Het is een relatief kleine, maar zeer gezellige vestingstad. Het land Luxemburg ligt in West-Europa en wordt geheel omsloten door Duitsland, Frankrijk en België.

Luxemburg is met een oppervlakte van 2.586 km² een van de kleinste landen van Europa. Luxemburg is een zogenaamd Groothertogdom.

Luxemburg stad is een relatief onbekende bestemming voor vakanties en stedentrips, maar de stad is zeker de moeite waard om te bezoeken. Vooral op cultureel gebied floreert Luxemburg. Er zijn prachtige historische gebouwen en interessante musea te vinden. Bovendien kun je heerlijk eten in Luxemburg stad en is de bevolking gastvrij. Luxemburg stad ligt op 373 kilometer afstand van Utrecht en de stad is binnen 4 uur te bereiken.

Luxemburg bij nachtLuxemburg bij nachtFoto: Benh LIEU SONG CC BY-SA 2.0 no changes made

advertentie
Hotels Trivago Met de trein naar Luxemburg

Ligging

Luxemburg-stad ligt in het hart van Europa. De gemeente van de stad Luxemburg beslaat een totaal gebied van meer dan 51 vierkante kilometer, dat is 2% van de totale oppervlakte van het Groothertogdom. De stad heeft veel groen en ligt op kliffen boven de rivieren Alzette en Petrusse. Dwars door Luxemburg stad loopt een kloof van 70 meter diep.

advertentie
ANWB vakantie boeken Luxemburg Luxemburg Tui Reizen

Weer

Luxemburg kent een gematigd zeeklimaat, ondanks het ontbreken van zee. Het Luxemburgse klimaat lijkt dus erg op dat van Nederland. Er is sprake van milde winters en redelijk koele zomers.

In het zuiden van Luxemburg valt in de winter geregeld sneeuw. In Luxemburg stad is dit niet het geval. Er zal best af en toe sneeuw vallen in de hoofdstad, maar de meeste sneeuw valt in de hogere en zuidelijkere delen van het land.

Geschiedenis

Luxemburg stad kaart uit 1581Luxemburg stad kaart uit 1581Foto: Publiek Domein

Luxemburg is ontstaan rond 963. In dat jaar breidde de Ardense Graaf Siegfried de versterkte toren die al op de Bockrots stond uit tot een burcht. Deze burcht groeide op zijn beurt weer uit tot de stad Luxemburg. Het kasteel was niet alleen het begin van de stad Luxemburg, maar van het hele land.

In de Tweede Wereldoorlog werd Luxemburg bij het Derde Rijk getrokken. Het bestuur van Luxemburg vluchtte naar Londen. Na de oorlog werd Luxemburg medeoprichter van de VN en de NAVO. Ook werd Luxemburg in 1957 meteen lid van de Europese Gemeenschap.

Luxemburg heeft ook een rijke geschiedenis wat het bankwezen betreft. Nog steeds is de stad vestigingsplaats van veel banken. Dit maakt dat er verschillende fenomenale bankgebouwen uit verschillende periodes in de stad zijn te vinden. Bovendien zijn er veel Europese instituten gevestigd in Luxemburg stad.

Bezienswaardigheden

Palais Grand-Ducal LuxemburgPalais Grand-Ducal LuxemburgFoto: Publiek Domein

Wat is er allemaal te zien en te doen in Luxemburg? Zoals eerder beschreven zijn er veel mooie oude gebouwen en boeiende musea in de stad te vinden. Het is dan ook zeker de moeite waard om er eens een paar van dichtbij te bekijken. Een wandeling door het historische centrum van Luxemburg laat je kennismaken met fantastische gebouwen. Ook zijn er veel kastelen en burchten te vinden in de Luxemburgse hoofdstad. Bijvoorbeeld het imposante Palais Grand-Ducal (het kasteel van de Groothertog). Het kasteel stamt uit 1572, maar is daarna nog vele malen uitgebreid en verbouwd. De huidige Groothertog van Luxemburg woont nog steeds in dit kasteel.

Interieur Kathedraal van LuxemburgInterieur Kathedraal van LuxemburgFoto: Benh LIEU SONG CC 3.0 Unported no changes made

De Kathedraal van Luxemburg met de prachtige naam Cathédrale Notre-Dame de Luxembourg, is eveneens het bekijken waard. In de kerk is een bijzonder 17e-eeuws Mariabeeld te vinden. Het beeldje komt uit een kapel buiten Luxemburg stad.

Men gelooft dat het beeldje de Luxemburgse inwoners heeft beschermd tijdens een pestepidemie. Daarom verdient het een ereplaats in de grote Kathedraal van Luxemburg.

MUdam LuxemburgMUdam LuxemburgFoto: Zulfow in het publieke domein

Het Mudam ( Musée d'Art moderne Grandduc Jean) is het belangrijkste museum gewijd aan hedendaagse kunst in Luxemburg. Het museum streeft naar aandacht voor elke discipline. De collectie en het probeert de actuele artistieke trends weer te geven en de opkomst van nieuwe artistieke praktijken op nationaal en internationaal niveau te volgen. Het gebouw ontworpen door de beroemde Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei is een prachtige dialoog tussen de natuurlijke en historische omgeving. Het staat tegen de overblijfselen van Fort Thüngen en volgt de loop van de voormalige omringende muren. Het museum is verdeeld over drie niveaus en heeft 4.500 m2 oppervlakte aan tentoonstellingsruimte.

Luxemburg StadswallenLuxemburg StadswallenFoto: Caranorn CC 3.0 Unported no changes made

Het oude centrum en de verdedigingswal van Luxemburg zijn grotendeels bewaard gebleven en dit maakt van Luxemburg een prachtige historische stad. De kazematten dateren uit 1644. Oorspronkelijk waren de onderaardse gangen 23 kilometer lang, nu is er nog 17 kilometer over. Twee zijn er nog open voor het publiek, Petrusse en Bock. Sinds 1994 behoren deze historische kenmerken officieel tot het Unesco Werelderfgoed.

Tips

Luxemburg Place d'ArmesLuxemburg Place d'ArmesFoto: Publiek Domein

Uitgaan in Luxemburg Stad kan op en rond Place d'Armes. Hier vindt je veel cafe's, terrasjes en restaurants. Bij de rivier de Alzette is een gebied dat Grund heet met veel cafés en restaurants. Grund is via een lift bereikbaar vanuit het centrum. De openingstijden van de winkels zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00. Op maandag gaan de winkels pas om ongeveer 14.00 open. Op zondag zijn de winkels gesloten.

Luxemburg stad LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Luxemburg
• Luxemburg Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Met de trein naar Luxemburg
• Autoverhuur Sunny Cars Luxemburg
• Luxemburg Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over Luxemburg stad bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems