Steden LUXEMBURG

LUXEMBURG   

Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans, Duits, Luxemburgs
   HoofdstadLuxemburg
   Oppervlakte2.586 km²
   Inwoners595.942 (mei 2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..lu | LUX | +352

Het toerisme is erg belangrijk voor de economie van Luxemburg. De grootste toeristische trekpleister is het gebied ten zuiden van de Sauer aan de grens met Duitsland, het zgn. Klein Zwitserland. Kenmerkend zijn de rotsen met kloven en de bijzondere plantengroei. Andere bezienswaardigheden op natuurgebied zijn de prachtige valleien van o.a. de Esch en de Moezel. De toeristisch interessante steden zijn, behalve de hoofdstad Luxemburg o.a. Clervaux, Echternach, Vianden en Wiltz. Een bekende badplaats is Mondorf-les-Bains.
Uit de middeleeuwen zijn enkele burchten en ruïnes bewaard gebleven, o.a. die van Beaufort, Bourscheid, en Clervaux. De belangrijkste musea zijn de Musées de l'État (archeologische, natuurhistorische, historische, kunst- en volkskundige afdelingen) en het Musée Pescatore (17de- tot 19de-eeuwse Belgische, Franse en Hollandse schilderkunst) in de stad Luxemburg. Verder zijn er het Maison Victor Hugo en een volkskundig museum te Vianden, een wijnbouwmuseum en een aantal oorlog- en streekmusea.

Luxemburg stad is een relatief onbekende bestemming voor vakanties en stedentrips, maar de stad is zeker de moeite waard om te bezoeken. Vooral op cultureel gebied floreert Luxemburg. Er zijn prachtige historische gebouwen en interessante musea te vinden. Het Palais Grand-Ducal (het kasteel van de Groothertog)stamt uit 1572, maar is daarna nog vele malen uitgebreid en verbouwd. De huidige Groothertog van Luxemburg woont nog steeds in dit kasteel. De Kathedraal van Luxemburg met de prachtige naam Cathédrale Notre-Dame de Luxembourg, is eveneens het bekijken waard. In de kerk is een bijzonder 17e-eeuws Mariabeeld te vinden. Het beeldje komt uit een kapel buiten Luxemburg stad. Men gelooft dat het beeldje de Luxemburgse inwoners heeft beschermd tijdens een pestepidemie. Lees meer op de Luxemburg stad pagina van Landenweb.

LUXEMBURG LINKS

Advertenties
• Luxemburg Tui Reizen
• Luxemburg Vliegtickets.nl
• Luxemburg Hotels
• Luxemburg Vliegtickets Tix.nl
• Luxemburg met de Trein
• Autoverhuur Sunny Cars Luxemburg

Nuttige links

Campersite Luxemburg (N)
Dieren in Luxemburg (N)
Lies en Teije's Reiswebsite (N+E)
Luxemburg Reisstart (N)
Reisinformatie Luxemburg (N)
Reizendoejezo – Luxemburg (N)
Artikelen en Reisverhalen over LUXEMBURG
  Clervaux

Bronnen

Encarta Encycloppedie

Europese Unie
Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs

Fonteyn, G. / Ardennen, Luxemburg
ANWB Media,

Grote Lekturama Wereldatlas, Europa
Lekturama

Smets, P. / Het Groothertogdom Luxemburg
Lannoo

Stoks, F. / Ardennen, Luxemburg
Gottmer

Vermeulen, J.J. / Het Groothertogdom Luxemburg
Lekturama

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems