Landenweb.nl

Riga
 

Hotels Riga

To read about Riga in English - click here

advertentie
Hotels Riga Hotels Trivago

Algemeen

Riga is de hoofdstad van Letland; de middelste van de drie Baltische Staten. De stad is al meer dan 800 jaar oud en heeft veel interessante bezienswaardigheden.

Vooral het historische centrum van de stad is beroemd en behoort tot de werelderfgoedlijst van UNESCO.

RigaRigaFoto: Guillaume Speurt CC 2.0 Generic no changes made

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Riga Letland Tui Reizen

Ligging

Riga ligt in het midden van Letland aan de Golf van Riga. Van Riga naar de stranden van de Baltische Zee (Oostzee) is het ongeveer een half uur rijden. De Westelijke Dvina (rivier) deelt de stad in tweeën en heeft er door de jaren heen voor gezorgd dat Riga een sterke handelspositie innam.

advertentie
ANWB vakantie boeken Letland

Weer

Letland kent een gematigd zeeklimaat. Dat wil zeggen: koude winters en koele zomers. In de praktijk blijkt echter dat er weinig valt te zeggen over het weer in Riga, omdat het ontzettend kan variëren. De winters in Riga duren langer dan de Europese winters. Het is er koud en er ligt dikwijls sneeuw van oktober tot en met april. Er vallen vaak vele centimeters sneeuw in Riga. In de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond het nulpunt en in de zomer is het gemiddeld zo’n 20 graden Celsius.

Geschiedenis

Riga’s geschiedenis gaat ver terug in de tijd. Er bestond op de plek waar nu Riga is een Finse kolonie met de naam Livs. De stad groeide rond 1100 snel door de vestiging van Duitse koopmannen. In deze tijd bestond Letland nog uit twee afzonderlijke delen: Lijfland (noord) en Koerland (zuid). In 1201 werd de stad officieel Riga genoemd door de bisschop van Letland.

Riga in 1650Riga in 1650Foto: Publiek Domein

In 1710 veroverde de Russische Tsaar het land. Onder zijn bewind verarmde Riga en de rest van Letland ernstig. Er stierf zelfs een groot deel van de Letse bevolking. Pas in 1917 kwam er een einde aan de Russische onderdrukking. Het Duitse leger nam Riga toen in en Letland viel vanaf dat moment onder Duits bewind. Tot na het einde van de Eerste Wereldoorlog hield deze overheersing stand waarna Letland voor het eerst in de geschiedenis officieel autonoom werd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen Letland en Riga het bijzonder zwaar te verduren. In 1940 werd het land bezet door de Sovjets, maar al in 1941 veroverden de Duitsers het land op de Russen. De Joodse gemeenschap van het land werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig uitgeroeid.

In 1944 kwamen de Russische bezetters terug. Tijdens de jarenlange strijd tussen de Russen en de Letten vielen veel doden. Er vluchtten ook grote groepen Letten naar andere landen, daarnaast werden er velen gedeporteerd. Een grote groep Russen vestigde zich in Riga. In augustus 1991 werd Letland eindelijk weer onafhankelijk.

Bezienswaardigheden

Wat zijn nu de mooiste bezienswaardigheden in Riga? Zoals is te verwachten van een historisch centrum dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, liggen de meeste publiekstrekkers in dit centrum. Dit deel van de stad ligt aan de rechteroever van de Westelijke Dvina.

Riga Architectuur van Michail EisensteinRiga Architectuur van Michail EisensteinFoto: Jean-Pierre Dalbera CC 2.0 Generic no changes made

Vooral degenen die van art nouveau en jugendstil houden kunnen hun hart ophalen in Riga. Aan de noordkant van het historische centrum van Riga ligt het ‘Stille Centrum’. Hier zijn veel gebouwen te vinden die zijn ontworpen door de art nouveau architect Michail Eisenstein. Hier zijn bovendien ook nog veel traditioneel Letse, houten huizen te vinden.

Riga SlotRiga SlotFoto: Britt Storlykken Helland CC 2.5 General no changes made

Het Slot van Riga is een echte must-see in Riga. De oudste delen van de burcht stammen uit 1330, maar het kasteel werd vele malen herbouwd. Het gebouw moest de macht van Riga uitstralen en daarom wilde men het steeds aanpassen. Vandaag de dag woont de president van Letland in een deel van het slot.

Petruskerk RigaPetruskerk RigaFoto: J. Lunau CC 1.0 Unported no changes

Ook de Petruskerk is het bezoeken waard. Het is een bakstenen kerk met een metalen toren van 123,5 meter hoog. De toren kijkt uit over heel Riga en omgeving. Bezoekers mogen tot 73 meter met een lift de toren op om te genieten van het uitzicht. Het oudste deel van de gotische Petruskerk stamt uit 1409.

Dom van RigaDom van RigaFoto: Brunswyk CC 3.0 Unported no changes

De Dom van Riga werd gebouwd in 1211. Opdrachtgever was Bisschop Albert, tevens de stichter van de stad. Oorspronkelijk was de Dom een Romaanse Hallenkerk. Je ziet verder invloeden van verschillende stijlen zoals Gotiek en Barok. Het altaar is Romaans. De toren is barok, het 15de-eeuwse deel is gotisch. De Dom is de grootste kerk van de Baltische staten. Vooral het magnifieke orgel uit 1884 is wereldberoemd. Dit orgel is het grootste van Europa.

In het verzetsmuseum vind je informatie over de periode 1940-1991, toen de Letten achtereenvolgens door de Duitse nazi’s en de communisten onderdrukt werden. Het is een donkere periodes uit de Letse geschiedenis. Je vindt er een replica van een Stalinistisch gevangenkamp en bezittingen van door de Nazi’s geëxecuteerde joden.

Tips

Voor een leuk uitstapje is de Zoo van Riga een goede bestemming. De dierentuin werd geopend in 1912, middenin de Sovjetperiode. In de jaren negentig werd het park uitgebreid met allerhande paviljoens. Er zijn veel beschermde diersoorten te vinden in de dierentuin van Riga en ook het naaldbomenpark trekt veel bezoekers.

Centrale Markt RigaCentrale Markt RigaFoto: Publiek Domein

Leuk om te bezoeken is de Centrale Markt. De markt vindt al sinds 1930 plaats in vier oude hangars voor Zeppelins. Elke hangar heeft zijn eigen specialiteiten. Ook rondom de gebouwen zijn allerlei kraampjes te vinden. Op de Centrale Markt heerst de echte sfeer van Riga.

Riga LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Letland
• Hotels Trivago
• Djoser fietsreis - Estland, Letland & Litouwen
• Hotels Riga
• Autoverhuur Sunny Cars Riga
• Letland Tui Reizen
• Boeken, ook tweedehands, over Riga bij Bol.com

Nuttige links

Stedentrip naar Riga

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems