Landenweb.nl

LETLAND
Planten en Dieren

To read about LATVIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Letland

Steden LETLAND

Riga

Planten en Dieren

Planten

advertentie
Dennenbos LetlandPhoto: Dimaniznik CC 3.0 no changes made

Op dit moment is ca. 40% van Letland met bossen bedekt. Tweederde van de bomen bestaat uit grove dennen. Sommige van deze bomen zijn meer dan 500 jaar oud. De bossen in het binnenland zijn wat gevarieerder met beuken en sparren. Andere veel voorkomende bomen zijn de eik, de es, de linde, de jeneverbes en de taxus. Opmerkelijk is dat in de Letse bossen weinig kreupelhout voorkomt. Wel groeien tussen de bomen en aan de randen van de bossen veel blauwe bessenstruiken en frambozenstruiken. De bevolking maakt hier graag gebruik van en het plukken van deze vruchten is een nationale hobby.

advertentie
Heide, LetlandPhoto: Sanja565658 CC 3.0 no changes made

In de bossen komen ook veel soorten paddestoelen voor zoals boleet, eekhoorntjesbrood en cantharel. Een kwart van het land bestaat uit weideland dat 's-zomers is bedekt met klaver, karwij, duizendblad, timotheegras en vossenstaart. Tien procent van het land is moerasland, veelal bedekt met mos, maar ook heide en rozemarijn komen veel voor.

advertentie

Dieren

advertentie
Ooievaars, LetlandPhoto: Paul Berzinn CC 3.0 no changes made

De bekendste vogel van Letland is de ooievaar, waarvan er op dit moment ongeveer 7000 broedende paartjes voorkomen, en dat is ongeveer zes keer zoveel als in geheel West-Europa. De zwarte ooievaar komt veel minder voor, ongeveer 1000 paartjes. De vele bossen vormen een uitstekende leefomgeving voor zeven soorten spechten. Een bijzondere watervogel is de knobbelzwaan, een beschermde vogel bovendien. Andere watervogels zijn de zeldzame grijze reiger, kraanvogels, roerdompen, futen, scholeksters en verschillende soorten meeuwen. In het binnenland leven buizerds, torenvalken en uilen. In dorpen en steden vinden we veel kraaien en boekvinken, soms met honderden exemplaren bij elkaar. Kemer Nationaal Park trekt veel arenden, arenduilen en regenwulpen aan.

advertentie
Otters, LetlandPhoto: Kallerna in het publieke domein

Letland heeft net als de andere Baltische staten veel grote zoogdieren op haar grondgebied zoals herten, wilde zwijnen, wolven, marters, elanden, lynxen, en bruine beren. Veel van deze dieren komen, vergeleken met andere Europese landen, nog in groten getale voor in Letland. Niet bijzonder maar wel veel voorkomend zijn eekhoorns, muizen, konijnen, vossen, wezels, vleermuizen, egels en mollen. Nog niet zo lang geleden de Amerikaanse mink en de Noorse rat ingevoerd. Letland heeft verder nog een grote populatie otters (ca. 4000 exemplaren). Op het platteland leven veel grasslangen, adders, hagedissen, watersalamanders, kikkers en padden.

advertentie
Baltische haring, LetlandPhoto: Olev Mihkelmaa at Wikipedia CC 3.0 no changes made

Zoetwatervissen zijn er volop zoals brasem, snoek, baars, forel, paling en karper. De bekendste zeevis is de Baltische haring. Veel voorkomend zijn ook kabeljauw, schol en zalm.

advertentie

LETLAND LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Letland
• Hotels Trivago
• Letland Tui Reizen
• Djoser fietsreis - Estland, Letland & Litouwen
• Rondreizen Letland
• Letland Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Letland
• Transport Letland - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over LETLAND bij Bol.com

Nuttige links

Baltic-Info Toeristische informatie over Letland (N)
Campersite Baltische Staten (N)
Letland Reisverhaal (N)
Reisinformatie Letland (N)
Startpagina Letland (N)

Bronnen

Baister, S. / Latvia

Bradt Publications

Estonia, Latvia and Lithuania : country studies

Federal Research Division, Library of Congress,

Williams, N. / Estonia, Latvia & Lithuania

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems