Landenweb.nl

LETLAND
Planten en Dieren

To read about LATVIA in English - click here

Steden LETLAND

Riga

Planten en Dieren

Planten

Op dit moment is ca. 40% van Letland met bossen bedekt. Tweederde van de bomen bestaat uit grove dennen. Sommige van deze bomen zijn meer dan 500 jaar oud. De bossen in het binnenland zijn wat gevarieerder met beuken en sparren. Andere veel voorkomende bomen zijn de eik, de es, de linde, de jeneverbes en de taxus. Opmerkelijk is dat in de Letse bossen weinig kreupelhout voorkomt. Wel groeien tussen de bomen en aan de randen van de bossen veel blauwe bessenstruiken en frambozenstruiken. De bevolking maakt hier graag gebruik van en het plukken van deze vruchten is een nationale hobby.

In de bossen komen ook veel soorten paddestoelen voor zoals boleet, eekhoorntjesbrood en cantharel. Een kwart van het land bestaat uit weideland dat 's-zomers is bedekt met klaver, karwij, duizendblad, timotheegras en vossenstaart. Tien procent van het land is moerasland, veelal bedekt met mos, maar ook heide en rozemarijn komen veel voor.

advertentie

Dieren

De bekendste vogel van Letland is de ooievaar, waarvan er op dit moment ongeveer 7000 broedende paartjes voorkomen, en dat is ongeveer zes keer zoveel als in geheel West-Europa. De zwarte ooievaar komt veel minder voor, ongeveer 1000 paartjes. De vele bossen vormen een uitstekende leefomgeving voor zeven soorten spechten. Een bijzondere watervogel is de knobbelzwaan, een beschermde vogel bovendien. Andere watervogels zijn de zeldzame grijze reiger, kraanvogels, roerdompen, futen, scholeksters en verschillende soorten meeuwen. In het binnenland leven buizerds, torenvalken en uilen. In dorpen en steden vinden we veel kraaien en boekvinken, soms met honderden exemplaren bij elkaar. Kemer Nationaal Park trekt veel arenden, arenduilen en regenwulpen aan.

Letland heeft net als de andere Baltische staten veel grote zoogdieren op haar grondgebied zoals herten, wilde zwijnen, wolven, marters, elanden, lynxen, en bruine beren. Veel van deze dieren komen, vergeleken met andere Europese landen, nog in groten getale voor in Letland. Niet bijzonder maar wel veel voorkomend zijn eekhoorns, muizen, konijnen, vossen, wezels, vleermuizen, egels en mollen. Nog niet zo lang geleden de Amerikaanse mink en de Noorse rat ingevoerd. Letland heeft verder nog een grote populatie otters (ca. 4000 exemplaren).

Op het platteland leven veel grasslangen, adders, hagedissen, watersalamanders, kikkers en padden.

Zoetwatervissen zijn er volop zoals brasem, snoek, baars, forel, paling en karper. De bekendste zeevis is de Baltische haring. Veel voorkomend zijn ook kabeljauw, schol en zalm.

advertentie

LETLAND LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Letland
• Letland Tui Reizen
• Letland Vliegtickets.nl
• Letland Hotels
• Rondreizen Letland
• Djoser fietsreis - Estland, Letland & Litouwen
• Autoverhuur Sunny Cars Letland
• Transport Letland - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over LETLAND bij Bol.com

Nuttige links

Baltic-Info Toeristische informatie over Letland (N)
Balticum, 3 landentour op de fiets (N)
Campersite Baltische Staten (N)
Letland Reisverhaal (N)
Reisinformatie Letland (N)
Startpagina Letland (N)