Landenweb.nl

KROATIE
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Kroatisch
  Hoofdstad  Zagreb
  Oppervlakte  56.538 km²
  Inwoners  4,062,877
  (2021)
  Munteenheid  kuna
  (HRK)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .hr
  Code.  HRV
  Tel.  +385

To read about CROATIA in English - click here

Naar de regio Dubrovnik met Sunweb

Steden KROATIE

Dubrovnik Porec Pula
Split Zadar Zagreb

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Plitvice meren, kroatieFoto: Bfoto.ru CC 3.0 Unported no changes made

Het toerisme, vooral aan de Dalmatische kust met Dubrovnik als grootste trekpleister, begint weer aan te trekken. In 1994 bezochten een bescheiden 3,5 miljoen buitenlandse bezoekers Kroatië. In het voormalige Joegoslavië droeg Kroatië voor 80% bij aan de inkomsten uit het toerisme, zodat de perspectieven gunstig zijn. Naast historische steden en natuurparken zijn de eilanden, kusten en thermale baden populair. Het park van Plitvice is wellicht het meest bekend, hier zijn 16 meren met elkaar verbonden door prachtige watervallen.

Het aantal Nederlandse bezoekers voor een vakantie in Kroatië groeit. In 2004 gingen er 230.000 Nederlanders op bezoek. Hiermee is het niveau van voor de oorlog nog niet bereikt, toen had het land ca. 300.000 Nederlandse toeristen per jaar. Het aantal Nederlandse bezoekers stijgt echter jaarlijks met 15-20%.

advertentie

Zagreb, KroatieFoto: Nick Savschenko CC 2.0 Generic no changes made

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en van de provincie Zagreb. De stad ligt in het noorden van het land, dicht bij de grens met Slovenië. De Bovenstad (Gradec) is het middeleeuwse gedeelte van de stad Zagreb. Het is het interessantste gedeelte van de stad: overal kunt u sporen terugvinden van het turbulente verleden van Zagreb. De Oude Stad komt u binnen door een stenen poort, de enige van de middeleeuwse poorten die bewaard is gebleven. In de stadspoort bevindt zich een schrijn voor de Maagd Maria. Het St. Marcusplein is het centrum van de Bovenstad en wordt gedomineerd door de prachtige kerk van St. Marcus uit de 13e eeuw. Het meest opvallende element van deze kerk is het dak met gekleurde dakpannen.

Zagreb heeft een bloeiend caféleven en er zijn talloze terrassen in de binnenstad en ver daarbuiten. lees meer op de Zagreb pagina van Landenweb.

advertentie

Pula AmfitheaterFoto: Jeroen Komen CC 2.0 Generic no changes made

Pula is één van de bekendste historische steden van Kroatië. De grootste publiekstrekker van deze stad is zonder twijfel het indrukwekkende amfitheater. Het werd gebouwd in de eerste eeuw en is verbazingwekkend goed bewaard gebleven.

Het amfitheater is vandaag de dag nog steeds het toneel voor festivals, opera’s en concerten en er worden regelmatig films vertoond. Het biedt plaats aan 23.000 toeschouwers en laat goed zien hoe goed de Romeinen waren in het ontwerpen van amfitheaters. Ook de tempel van Augustus is de moeite waard. De tempel werd gebouwd onder leiding van Augustus en hij wijdde het heiligdom heel bescheiden aan zichzelf. De tempel bestaat uit zes zuilen. Onder Byzantijns gezag werd de tempel omgedoopt tot kerk. Naast de Augustustempel ligt het Gradska Palaca, oftewel het stadhuis, dat is gebouwd in 1296. Dit prachtige gebouw moet om niet in te storten met staalkabels bij elkaar gehouden worden. In de bossen van Istrië worden zowel zwarte als witte truffels gevonden. Als je bijzonder wilt eten is het absoluut aan te raden om een keer een gerecht met truffels te eten. Zie ook de Pula pagina van Landenweb.

advertentie

Porec in IstrieFoto: Ekaterina Polischuk CC 4.0 International no changes made

Porec is een toeristische bestemming aan westkust van Istrië. De Eufrasiusbasiliek een van de bekendste historische bezienswaardigheden van Porec. Sinds 1997 behoort de basiliek zelfs officieel tot werelderfgoed. De basiliek is vernoemd naar bisschop Eufratius. De Byzantijnse stijl waarin de basiliek is vervaardigd is werkelijk adembenemend. Je vindt er onder andere prachtige mozaïeken en indrukwekkende beelden. Op ongeveer 6 kilometer afstand van Porec bevindt zich een interessante natuurlijke bezienswaardigheid. Namelijk de Grot van Baredine. Hier zijn de mooiste ondergrondse juweeltjes te zien zoals kristallen, stalagmieten en stalactieten.

Bovendien kent de grot een fauna die nergens anders ter wereld voorkomt. De inwendige mens komt in Porec niets tekort. Net als in Italië wordt er in de omgeving van Porec wijn en olijfolie geproduceerd die in niets onderdoen aan de Italiaanse varianten. De Kroaten zeggen zelf dat de keuken van Istrië is gebaseerd op vruchten van de aarde en de zee. Lees meer op de Porec pagina van landenweb.

advertentie

Split, KroatieFoto: Dronepicr CC 2.0 Generic no changes made

Split is een oude havenstad gecentreerd rond het enorme paleis van Diocletianus uit het Romeinse tijdperk. De stad met zijn vele bars, restaurants en souvenirwinkels is vandaag de dag erg gericht op het toerisme. Split is een belangrijke stop op een cruisevakantie door de Adriatische Zee. In de buurt zijn een aantal interessante eilanden, die met een veerboot te bereiken zijn. De oude binnenstad staat vol met met oude gebouwen en paleizen. Split heeft een fantastisch havengebied. In de afgelopen jaren heeft Split veel geld geïnvesteerd om zichzelf opnieuw te presenteren, de Riva boulevard is daar een goed voorbeeld van.

advertentie

Zadar, KroatieFoto: Dronepicr CC 2.0 Generic no changes made

Zadar is vol met toeristische attracties, van stranden, pleinen en promenades tot oude kerken en Romeinse ruïnes. Het schiereiland van de oude stad wordt begrensd door water en dit is het gedeelte van Zagreb waar veel van de oudste kerken zijn gesitueerd, samen met de overblijfselen van het Forum Romanum. Een bijzondere attractie in de oude binnenstad van Zadar is de boulevard Riva. Hoewel slechts delen van de middeleeuwse stadsmuren en poorten over zijn gebleven, kunnen toeristen nog steeds met een beetje fantasie de vroegere grandeur zien.

advertentie

Dubrovnik StadsmurenFoto:Spezz (CC BY 2.0) no changes made

Reizigers naar Dubrovnik hoeven zich nooit af te vragen of er genoeg te zien en te doen is in deze Kroatische stad. Er zijn prachtige kerken, kloosters, middeleeuwse bezienswaardigheden, het resterende Renaissance erfgoed en vele musea, om van de overweldigende stadsmuren nog maar te zwijgen. De spectaculaire middeleeuwse muren, vestingen en poorten van de oude binnenstad van Dubrovnik zijn de meest overweldigende bezienswaardigheid De muren zijn gebouwd tussen de 13e eeuw en de 16e eeuw. De muren omringen de oude stad en zijn tussen de 25 meter en 82 meter hoog en van 6 meter tot 20 meter dik en hebben de stad letterlijk eeuwenlang beschermd. De vergezichten over de stad en de zee zijn prachtig en er zijn vier forten: St. John's Fort, het Revelin Fort, het Bokar fort en het prachtige Fort Lovrijenac. Een wandeling over de muren duurt ongeveer een uur, langer wanneer je er de tijd voor neemt.

advertentie

KROATIE LINKS

Advertenties
• Kroatie Tui Reizen
• Autohuur Kroatie
• Mambo jongerenreiezen naar Kroatie
• ANWB vakantie boeken Kroatie
• Naar de regio Dubrovnik met Sunweb
• Hotels Trivago
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Bouw je eigen Kroatie Rondreis
• Sportieve vakanties Kroatie
• Camperreizen Kroatie
• Kroatie Hotels
• Djoser Wandel - wandelreis Kroatie
• Auto huren in Kroatie
• Transport Kroatië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over KROATIE bij Bol.com

Nuttige links

Kroatië Bestelinks (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Kroatië (N)
Reizendoejezo – Kroatië (N)

Bronnen

Encarta Encyclopedie

Oliver, J / Croatia

Lonely Planet

Waard, P de / Reishandboek Kroatie

Elmar,

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems