Steden KROATIE

Pula   

Stedentrip Pula

Pula is één van de bekendste historische steden van Kroatië. De grootste publiekstrekker van deze stad is zonder twijfel het indrukwekkende amfitheater. Pula hoorde tot en met 1947 bij Italië en kent dan ook vele Venetiaanse invloeden. Pula ligt aan zee op het zuidelijke deel van het schiereiland Istrië. Dit maakt Pula een goede bestemming voor wie op zoek is naar een combinatie van een stedentrip en een zonvakantie.

Pula Foto:Orlovic Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Ligging Pula

Pula ligt in de meest westelijke provincie van Kroatië: Istrië. Pula ligt aan de Adriatische Zee in het zuiden van het schiereiland Istrië. De stad is gebouwd op zeven heuvels en heeft een oppervlakte van 51,6 vierkante meter. Pula is met meer dan 60.000 inwoners de zevende stad van Kroatië.

Weer Pula

Pula kent een mediterraan klimaat. Het schiereiland geniet in het noorden bescherming van de Alpen en de Adriatische Zee zorgt voor matiging van de temperaturen. De zomers zijn in Pula warm met een gemiddelde temperatuur van 24 graden. In de winter komt het kwik zelden onder de 5 graden. Ook in het voor- en het najaar zijn temperaturen in Pula zeer aangenaam.

De wind is voortdurend onderwerp van gesprek in Istrië en Pula. In de winter brengt de Bora frisse lucht mee uit het noorden. De Bora is meestal erg krachtig en daarom zeer gevreesd door de inwoners van Pula. De Jugo is een zuidenwind die in de zomer weleens regen meeneemt en de Mistral brengt lucht van het binnenland naar de zee. Er wordt veel over de wind gesproken, maar er is bijna nooit sprake van extreme weersomstandigheden in Pula.

Geschiedenis Pula

Vlakbij Pula is een stenen bijl gevonden in een grot die meer dan 80.000 jaar oud zou zijn. Hiermee is Pula de oudste stad van de Oost-Adriatische kust. De naam Pula komt uit de Romeinse tijd en betekent burcht. Istrië dankt haar naam aan de Histriërs die tot 177 voor Christus in Pula de scepter zwaaiden. Daarna veroverden de Romeinen de stad en zij bouwden onder andere het prachtige Amfitheater. Onder leiding van Keizer Augustus groeide Pula snel. De stad werd in cirkelvormige etappes uitgebreid en kwam uiteindelijk op zeven heuvelen te liggen.

De geschiedenis van Pula wordt gekenmerkt door verschillende overheersingen. Zo viel de stad, net als veel andere delen van Istrië, vanaf 1331 onder Venetiaans bewind. Tijdens het congres van Wenen werd de stad toebedeeld aan Oostenrijk.

Hotel Riviera in Pula rond 1900 Foto:Publiek Domein

Toen Oostenrijk-Hongarije in 1918 uit elkaar viel, ging Italië de dienst uitmaken in Istrië. Pula werd omgedoopt tot Pola. Pas in 1947 ging de stad officieel bij Joegoslavië horen. In 1991 werd heel Kroatië en dus ook Pula geheel onafhankelijk.

Bezienswaardigheden Pula

Pula Amfitheater Foto:Marcus Cyron Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made

Bezienswaardigheid nummer één is het amfitheater. Het werd gebouwd in de eerste eeuw en is verbazingwekkend goed bewaard gebleven. Het amfitheater is vandaag de dag nog steeds het toneel voor festivals, opera’s en concerten en er worden regelmatig films vertoond. Het biedt plaats aan 23.000 toeschouwers en laat zien hoe goed de Romeinen waren in het ontwerpen van amfitheaters. Onder het Amfitheater van Pula is een tentoonstelling te bezoeken die laat zien hoe de Romeinen al olijfolie en wijn maakten in hun tijd. Er staan olijven- en druivenpersen. Ook zijn er honderden amforen tentoongesteld die zijn gevonden tijdens opgravingen bij en rondom het theater.

Pula Augustustempel Foto:Josep Renalias Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported no changes made

Ook de tempel van Augustus is de moeite waard. De tempel werd gebouwd onder leiding van Augustus en hij wijdde het heiligdom heel bescheiden aan zichzelf. De tempel bestaat uit zes zuilen. Onder Byzantijns gezag werd de tempel omgedoopt tot kerk. Naast de Augustustempel ligt het Gradska Palaca, oftewel het stadhuis, dat is gebouwd in 1296. Dit prachtige gebouw moet om niet in te storten met staalkabels bij elkaar gehouden worden.

Mozaïek van de Heilige Maagd in de Kathedraal van Pula Foto:Georges Jansoone Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes

De Kathedraal van Pula werd in 1640 gebouwd, boven op ruïnes van vroegere bouwwerken. In de vloer zijn fragmenten van mozaïeken uit de 5e en 6e eeuw te ontdekken en het altaar is een Romeinse sarcofaag uit de 2e eeuw. Pula heeft een historisch en een archeologisch museum, vooral het laatste museum is interessant. Het heeft een collectie bijzondere stenen uit de prehistorie en de Romeinse tijd.

Tips Pula

Zwarte Truffels een lekkernij in Pula Foto:Publiek Domein

In de bossen van Istrië worden zowel zwarte als witte truffels gevonden. Als je bijzonder wilt eten is het absoluut aan te raden om een keer een gerecht met truffels te eten. Bij veel restaurants staat er wel fûzi, een soort pasta, met truffel op het menu. Drink hierbij een glaasje witte of rode Kroatische wijn, die in niets onderdoet aan de Italiaanse wijnen.

Naast lekker eten kun je in het zeewater van de kust van Pula ook een prachtige onderwaterwereld vinden. Met een snorkel kun je de mooiste vissen, krabbetjes en andere zeedieren zien. Het is wel een te raden om waterschoenen aan te doen, want de Istrische stranden zijn rotsachtig en zand zul je vrijwel nergens vinden.


Artikelen en Reisverhalen over KROATIE
  Zagreb Kroatië   De Regio van Istrie
  Peljesac en Korkula   Kroatië wordt steeds populairder

Schrijf uw artikel over Pula

Pula LINKS

Advertenties
• D-Reizen Pula
• Pula Vliegtickets.nl
• Pula Tui Reizen
• Pula Vliegtickets WTC
• Hotels Pula
• Pula Vliegtickets tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Pula


Nuttige links
Telefoongids Kroatië

laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems