Landenweb.nl

Dubrovnik
 

Naar Dubrovnik met Sunweb

To read about Dubrovnik in English - click here

advertentie
Hotels Dubrovnik Auto huren in Dubrovnik

Algemeen

Dubrovnik PanoramaDubrovnik PanoramaFoto:Gari.baldi CC 2.0 Generic no changes made

Dubrovnik staat bekend als de Parel van de Adriatische Zee. De fascinerende stad is een droom voor toeristen, met de spectaculaire oude stad vol met architectuur, forten, musea en paleizen. Het zijn stuk voor stuk monumenten van de rijkdom van de stad. Nog beschermd door de eeuwenoude stadsmuren is het oude Dubrovnik een echte bestemming voor geschiedenisliefhebbers.

Dubrovnik heeft een bloeiende haven en is in zijn geheel tot UNESCO werelderfgoed verklaard. De stadsmuren van de oude binnenstad dragen bij aan het middeleeuwse karakter. Ze zijn van grootse proporties en afkomstig uit de 13e eeuw. De kustlijn rond Dubrovnik bestaat uit een gevarieerde mix van Adriatische stranden, er zijn een aantal zandstranden, andere stranden bestaan uit kiezels en kleine rotsen.

advertentie
Naar Dubrovnik met Sunweb Mambo Jongerenreizen Kroatie

Ligging

De oude stad van Dubrovnik en de haven liggen op een schiereiland aan de Adriatische kust, in de meest zuidelijke regio van Kroatië, in de buurt van Bosnië-Herzegovina en Montenegro. Dubrovnik ligt aan de voet van de kalksteen berg Srd (412 m), in een vallei omsloten door het Lapad plateau en een kleiner rif met het oudste deel van Dubrovnik.

advertentie
Hotels Trivago Tui Reizen Porec

Weer

Het klimaat in en rond Dubrovnik is mediterraan, met milde, natte winters en warm zomerweer, maar het is een beetje atypisch vanwege de wind en de frequente onweersbuien. Tussen oktober en april waait de Bura langs de kustlijn, waardoor het weer een beetje grillig kan zijn. Het klimaat in de lente en in de herfst is echt prachtig, met overdag temperaturen van 20° C tot 28° C. Juli en augustus kennen maximumtemperaturen van rond de 29° C, maar af en toe stijgt de temperatuur overdag tot 35° C. De stilste tijd is tijdens de wintermaanden, dan zijn er weinig toeristen en de omgeving is rustig en sereen. Warme kleding is dan een goed idee, maar de temperatuur daalt nooit tot onder het vriespunt, maar de Bura wind is dan het meest hardnekkig. Neerslag valt vooral verspreidt in de koelere maanden, met uitzondering van de onweersbuien in de zomer.

Geschiedenis

Dubrovnik StadsmurenDubrovnik StadsmurenFoto: Publiek Domein

Dubrovnik is een van de belangrijkste steden aan de Adriatische Zee. Sinds de oprichting in de 7e eeuw na Christus, is de geschiedenis van Dubrovnik onlosmakelijk verbonden met de zee. Tijdens de hoogtijdagen was Dubrovnik een van de krachtigste maritieme republieken, maar vandaag de dag is de haven meer schilderachtig dan strategisch.

De Adriatische Zee heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Dubrovnik, dat oorspronkelijk bekend stond als Ragusa. Griekse vluchtelingen uit Epidaurus zochten hier hun toevlucht in de 7e eeuw na Christus, op de vlucht voor invasies van de barbaren. Ze bouwden muren om hun nederzetting te beschermen en langzaam vestigde zich hier een maritieme gemeenschap van handelaren en zeelieden. In de komende eeuwen bleef Ragusa groeien, men dreef handel met andere mediterrane havensteden.

In 1205 ontstond onder de soevereiniteit van Venetië, de meest krachtige maritieme republiek van dat moment. In 1358, na de Vrede van Zadar, werd Ragusa weer zelfstandig maar de Venetianen hadden ondertussen hun invloed op de samenleving en het bestuur van Ragusa stevig verankerd. De Republiek Ragusa kreeg zijn eigen statuten en een burger regering in Romeinse stijl. De geschiedenis van Dubrovnik toont aan dat dit een van 's werelds meest vooruitstrevende vroege steden was, veel wetten en normen worden nu beschouwd als gebruikelijk in een vrije en gelijke samenleving. Een medische dienst werd aan het begin van de 14e eeuw opgezet en de eerste apotheek van de stad werd in 1317 geopend, deze is nog steeds in bedrijf. De slavernij werd afgeschaft in 1418. Ragusa had ook al in 1430 weeshuizen en bouwde een stadswatervoorziening.

Vanaf de 14e eeuw tot het begin van de 19e eeuw was Ragusa een vrije staat onder het toeziend oog van het Ottomaanse Rijk. Als een vazalstaat betaalde Ragusa jaarlijks belasting aan het Turkse sultanaat, maar dankzij de sterke handel met andere maritieme centra van de Middellandse Zee waren de gouden jaren van Ragusa in de 15e en 16e eeuw. De bloeiende stad beleefde een moeilijke periode toen een zware aardbeving in het jaar 1667 veel van de mooie renaissance-architectuur en kunst van Ragusa vernietigde. Alleen het Paleis van de rector en het Sponzapaleis overleefde deze verwoesting. De stad werd herbouwd in de barokke stijl die zo populair was in deze tijd van de geschiedenis. Aan de vrijheid van Ragusa kwam een einde in 1806, toen Napoleon Bonaparte de stad annexeerde. Slechts een paar jaar later in 1815, nam Oostenrijk de controle van de stad over na het Congres van Wenen en heerste meer dan een eeuw.

De moderne tijd begon in 1918, toen het Oostenrijks-Hongaarse rijk instortte. De stad veranderde haar naam van Ragusa naar Dubrovnik en het toerisme begon aan te trekken. Kunstenaars en schrijvers als Agatha Christie en Lord Byron ontdekten de charmes van de stad. Na de wereldoorlogen genoot de stad van een relatief kalme periode tot de tragische bombardementen van 1991 door het Joegoslavische leger. Artillerie van Servische en Montenegrijnse troepen bombardeerden de prachtige architectuur van Dubrovnik. De bombardementen duurden tot de zomer van 1992, met als gevolg grote schade aan de historische stadskern. Gelukkig is met behulp en toewijding van UNESCO werknemers en de veerkrachtige lokale bevolking Dubrovnik opmerkelijk goed gerestaureerd.

Bezienswaardigheden

Dubrovnik Dikke MurenDubrovnik Dikke MurenFoto: Mazbin CC 3.0 Unported no changes made

Reizigers naar Dubrovnik hoeven zich nooit af te vragen of er genoeg te zien en te doen is in deze Kroatische stad. Er zijn prachtige kerken, kloosters, middeleeuwse bezienswaardigheden, het resterende Renaissance erfgoed en vele musea, om van de overweldigende stadsmuren nog maar te zwijgen. Hieronder een overzicht van aan aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden.

De spectaculaire middeleeuwse muren, vestingen en poorten van de oude binnenstad van Dubrovnik zijn de meest overweldigende bezienswaardigheid De muren zijn gebouwd tussen de 13e eeuw en de 16e eeuw. De muren omringen de oude stad en zijn tussen de 25 meter en 82 meter hoog en van 6 meter tot 20 meter dik en hebben de stad letterlijk eeuwenlang beschermd. De vergezichten over de stad en de zee zijn prachtig en er zijn vier forten: St. John's Fort, het Revelin Fort, het Bokar fort en het prachtige Fort Lovrijenac. Een wandeling over de muren duurt ongeveer een uur, langer wanneer je er de tijd voor neemt.

Dubrovnic Paleis van de RectorDubrovnic Paleis van de RectorFoto: Ardfern CC 3.0 (non transposée) no changes made

Het paleis van de rector is een sierlijk Venetiaans-gotische paleis dat werd gebouwd aan de zuidkant van het Luza plein waar het twee eerdere paleizen verving, die beide werden afgebroken toen opgeslagen buskruit in hun kelders explodeerde. Het Paleis van de rector dateert uit de late 15e eeuw en staat bekend om zijn decoratieve gevel, majestueuze trap en atrium met het standbeeld van de rijke Kroaat Miho Pracat (1522-1607). Concerten die gedurende het Zomer Festival worden gehouden vinden plaats op de binnenplaats van het paleis en trekken altijd een groot publiek.

Dubrovnik Fort LovrijenacDubrovnik Fort LovrijenacFoto: Pufacz in het publieke domein

Met de bouw van Fort Lovrijenac begon men in de 11e eeuw. Het fort torent hoog uit boven de oude stad vanuit zijn indrukwekkende positie, bovenop een massieve stenen rots die oprijst uit de zee op het uiterste puntje van het schiereiland. Twee ophaalbruggen leiden tot het interieur van deze prominente lokale bezienswaardigheid. De massieve kanonnen bevrijdden de stad van de dreiging van de Venetiaanse bezetting tussen de 14e en 17e eeuw; de 12 meter dikke buitenmuren boden veel bescherming. Tegenwoordig staat er een podium op de binnenplaats en maakt het fort furore als een Shakespearetheater.

Dubrovnik Orlando KolomDubrovnik Orlando KolomFoto: Bizutage CC 3.0 Unported no changes made

De Orlando kolom is een gebeiteld stenen standbeeld van de legendarische literaire held, 'Orlando Furioso'. De kolom, opgericht in 1419 was de plaats voor openbare aankondigingen, mededelingen en straffen. Volgens de legende verdedigde de heldhaftige krijger Ragusa de stad tegen de Saracenen in de 9e eeuw. De Orlando kolom wordt vaak gebruikt als een plaats om elkaar te ontmoeten en is een goed referentiepunt voor toeristen.

Dubrovnik Franciscaner KloosterDubrovnik Franciscaner KloosterFoto: JERRYE AND ROY KLOTZ MD CC 3.0 Unported no changes made

Het Franciscaner museumklooster is een 14e-eeuwse klooster dat de derde oudste nog werkende apotheek in Europa herbergt. De apotheek is gebouwd in 1317 en verkoopt nog steeds kruiden en lotions gemaakt volgens de originele recepten. De prachtige Romaanse kloostergang, de rustige tuinen, de 15e-eeuwse waterput en de barokke St. Franciscus kerk maken een bezoek tot een must. Keramiek, oude laboratoriumapparatuur, oude medische boeken en recepten voor tijdloze remedies zijn ondergebracht in de apotheek. Het kloostermuseum bezit gouden en zilveren religieuze artefacten, borduurwerken, een beroemde bibliotheek en vele oude schilderijen.

Tips

De schilderachtige oude haven van Dubrovnik ligt direct onder de enorme stadsmuren en forten en je ziet de rode daken van de oude stad. Dit is een van de oudste delen van de stad en de haven ligt vol met particuliere boten en glanzende jachten, evenals lokale vissersboten. Het uitzicht van de haven (van de zee naar de stad) is prachtig.

Kroatie Lopud EilandKroatie Lopud EilandFoto: LBM 1948 CC 4.0 International no changes made

Vanuit Dubrovnik zijn er mogelijkheden voor dagtochten, de nabijgelegen Zaton Baai is ideaal voor uitstapjes. Binnen handbereik van de stad ligts het eiland Mljet, met een weelderige nationale park dat veel bezoekers trekt. Slechts op een relatief korte afstand ligt het kleine eiland Lopud, dat behoort tot de Elafiteilanden archipel. Het eiland is beroemd vanwege de prachtige zandstranden, met name die rond de baai van Sunj.

Dubrovnik LINKS

Advertenties
• Naar Dubrovnik met Sunweb
• Tui Reizen Dubrovnik
• Hotels Trivago
• Auto huren in Dubrovnik
• Hotels Dubrovnik
• Mambo Jongerenreizen Kroatie
• Boeken, ook tweedehands, over Dubrovnik bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems