Landenweb.nl

Split
 

Djoser Wandelvakantie Kroatie

To read about Split in English - click here

advertentie
Auto huren in Split Sportieve vakanties Kroatie

Algemeen

Split PanoramaSplit PanoramaFoto: E Coli CC 3.0 Unported no changes made

Split is een oude havenstad gecentreerd rond het enorme paleis van Diocletianus uit het Romeinse tijdperk. De stad met zijn vele bars, restaurants en souvenirwinkels is vandaag de dag erg gericht op het toerisme. Split is een belangrijke stop op een cruisevakantie door de Adriatische Zee. In de buurt zijn een aantal interessante eilanden, die met een veerboot te bereiken zijn. De oude binnenstad staat vol met met oude gebouwen en paleizen. Split heeft een fantastisch havengebied. In de afgelopen jaren heeft Split veel geld geïnvesteerd om zichzelf opnieuw te presenteren, de Riva boulevard is daar een goed voorbeeld van.

advertentie
Djoser Wandelvakantie Kroatie Mambo Jongerenreizen Kroatie

Ligging

Split ligt aan de Dalmatische kust, tussen Dubrovnik (verder naar het zuiden) en Zadar ( naar het noorden). De stad is de grootste stad van Zuid-Kroatië en een van de belangrijkste toegangspoorten tot het land, met een luchthaven en goede spoor-en busverbindingen en met een flinke haven. Vlak bij Split liggen de toeristisch interessante eilanden Brac en Hvar, die vanuit Split gemakkelijk met de Ferry te bereiken zijn.

advertentie
Hotels Split Split Tui Reizen

Weer

Split, gelegen aan de Adriatische Zee, heeft een typisch aangenaam mediterraan klimaat. Dat betekent hete, droge zomers en warme, vochtige winters. Overdag schommelen de zomertemperaturen rond de 30° C, maar komen zelden daarboven, terwijl de temperaturen in de winter overdag zelden onder de 10° C dalen, behalve wanneer er een noordelijke wind waait. Split is daarom wat het klimaat betreft goed om het hele jaar door te bezoeken. Voor de zon moet je de stad tussen mei en september bezoeken. De stad ligt aan een van de zonnigste streken in de Middellandse Zee, maar er valt ook wel neerslag, vooral in de late herfst en in de winter. Als je drukte wilt vermijden ga dan niet in juli en augustus, tijdens de Europese schoolvakanties. De lente is een relatief korte periode en misschien wel de beste periode om Split te bezoeken, met gematigde temperaturen en weinig drukte.

Geschiedenis

Split Reconstructie Paleis van DiocletianusSplit Reconstructie Paleis van DiocletianusFoto: Publiek Domein

Split is niet alleen de grootste en belangrijkste stad aan de Dalmatische kust. Het is ook een van de oudste steden in de regio. De geschiedenis van Split is verbonden met veel buitenlandse invloeden van de Grieken tot Romeinen, Byzantijnen Venitianen en nog veel meer.

Veel historici zeggen dat de geschiedenis van Split begint op het moment dat de Romeinse keizer Diocletianus zijn paleis hier vlak na het begin van de 4e eeuw na Christus bouwde. In werkelijkheid was hier al een Griekse kolonie genaamd Aspalathos in het begin van de 3e eeuw voor Christus. Hierna kwamen de Illyriërs aan de macht. De Romeinen onderwierpen de lokale Illyriërs in 220 na Christus en kregen permanente controle over het gebied en de provincie Dalmatië. De stad werd bevolkt door maar liefst 10.000 mensen. Toen het West-Romeinse Rijk viel in 476, werd Spalatum (zoals Split in de Romeinse tijd bekend was) opgenomen in het Byzantijnse Rijk.

Toen de Byzantijnse macht afnam tijdens de Middeleeuwen in Europa, werd Split speelbal in een oorlog tussen regionale machten. Achtereenvolgens wilden het Koninkrijk Kroatië, de Venetiaanse Republiek en het Oostenrijk-Hongaarse rijk de felbegeerde stad en het omliggende gebied controleren.

Door de komst van het Kroatische volk in de 7e eeuw na Christus veranderde dit deel van de Dalmatische kust enorm. Omdat het Koninkrijk Kroatië gestaag meer macht en omvang kreeg, stichtte het zijn eigen steden zoals Sibenik en ze krijgen controle over het grootste deel van het achterland. Split krijgt een uitgesproken Kroatisch karakter. Dit blijkt vandaag de dag door de architectuur van de stad, in het bijzonder de kerken.

Toen de Kroatische staat verzwakte kreeg de Venetiaanse Republiek de controle over Split. Venetië deed dit meerdere keren vanaf de 10e eeuw en kreeg in toenemende mate invloed via haar forse economische kracht. Uiteindelijk regeerden de Venetianen Dalmatië vier eeuwen lang vanaf 1420.

Het Oostenrijks-Hongaarse Rijk was de volgende heerser van Split. Na de Eerste Wereldoorlog trad de stad toe tot het Koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen (tegenwoordig beter bekend als Joegoslavië). Split groeide uit tot meest prominente havenstad. In 1941 viel nazi-Duitsland Joegoslavië aan en gaf Split aan Italië. De lokale bevolking kwam sterk in opstand tegen de Italiaanse overheersing en de stad werd een steunpunt van de anti-fascistische beweging in Joegoslavië. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad opgenomen in de Socialistische Republiek Kroatië en genoot van een solide periode van economische groei. Toen Kroatië onafhankelijk werd in 1991 werd Split een sterke toeristische bestemming.

Bezienswaardigheden

Split heeft een schat aan monumenten, bezienswaardigheden en attracties, met een indrukwekkende geschiedenis die ver terug gaat, met name rond de historische wijk Varos.

Split Paleis van DiocletianusSplit Paleis van DiocletianusFoto: Ballota CC 3.0 Unported no changes made

Het paleis van Diocletianus heeft de status van werelderfgoed met zijn kerken, kathedralen, tempels en oude huizen. Het herbergt meer dan 200 gebouwen en wordt door duizenden mensen per dag bezocht. Hoogtepunten zijn te vinden in de kelder van het paleis en langs de belangrijkste straten van Decumanus en Cardo. De meest bekende bezienswaardigheden zijn de kathedraal van St. Domnius, het Papalische Paleis, het Peristil plein, de tempel van Jupiter en de Protiron, die de ingang van de koloniale wijken vormt. Het paleis van Diocletianus is dagelijks geopend en is vrij toegankelijk.

De tempel van Jupiter bevindt zich ook op het terrein van het paleis van Diocletianus. Deze belangrijke en oude bezienswaardigheid stamt uit de 5e eeuw en werd ooit ondersteund door een reeks enorme zuilen, waarvan er slechts één is overgebleven. Er is een gebeeldhouwde onthoofde sfinx van zwart graniet die de ingang bewaakt. De sfinx werd overgebracht vanuit Egypte. Boven de tempelmuren is een groots, goed onderhouden gewelfd plafond en er zijn sierlijke friezen te zien.

Split Kathedraal St DomniusSplit Kathedraal St DomniusFoto:Pudelek CC 3.0 Unported no changes made

De kathedraal van St. Domnius ligt in het centrum van het paleis van Diocletianus.

Bekend om haar gereconstrueerde Romaanse klokkentoren, die afkomstig is uit de 12e eeuw. De kathedraal begon haar leven als een achthoekig mausoleum, waarvan veel van de originele kenmerken goed bewaard zijn gebleven. De kathedraal is via een steile klim te bereiken, maar het uitzicht vanaf hier is fantastisch. Tot de belangrijkste hoogtepunten behoren het koepelvormige interieur en de Korinthische zuilen. De 13e-eeuwse houten deuren over het leven van Christus en de mozaïeken in de vestibule werden herbouwd in 1908.

Archeologisch Museum in SplitArcheologisch Museum in SplitFoto: Carole Raddato CC 2.0 Generic no changes made

Het Archeologisch Museum in Split is vrij speciaal. Het museum werd gesticht door de Dalmatische overheid in 1820 en is derhalve het oudste museum in Kroatië. Het huidige pand werd gebouwd in 1914, maar opende zijn deuren pas in 1922 als gevolg van de Eerste Wereldoorlog. Het Arheoloski Muzej ligt aan de noordelijke kant van het centrum van de stad en toont vondsten uit de Romeinse en vroegchristelijke tijd van zowel de stad als haar omgeving, waaronder enkele interessante overblijfselen opgegraven in Narona en Solin (Salona). Met een grote tentoonstellingsruimte, een overdekt atrium en een aangename tuin is er genoeg te zien. De beelden en reliëfs zijn bijzonder indrukwekkend, terwijl er een ook een scala aan sieraden, munten en keramiek te zien is.

Tips

Wanneer Split wat te druk wordt ga dan eens naar één van de mooie eilanden vlak voor de kust. De twee bekendste eilanden zijn Brac en Hvar.

Supetar op BracSupetar op BracFoto: K. Korlevic in het publieke domein

Brac is het meest bezochte eiland in de buurt van Split. Het heeft bijna goddelijke stranden en is gemakkelijk bereikbaar met veerboten. Het eiland is ook makkelijk te doen met een scooter. De overtocht naar Brac duurt ongeveer een uur. Supetar is een belangrijke stad op het eiland Brac en heeft een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals de 18e-eeuwse kerk van de Annunciatie en het Mausoleum van de familie Petrinovic. Tussen juni en september is het Supetar Cultureel Festival een belangrijk hoogtepunt. De stad Bol staat bekend om de kiezelstranden van Borak, Potocine en Zlatni Rat, hier kun je het beste windsurfen en kitesurfen in heel Kroatië.

Hvar KroatieHvar KroatieFoto: Schorle CC 3.0 Unported no changes made

Hvar ligt wat verder uit de kust dan Brac en is daardoor minder toeristisch. De luxe stranden zijn hier nog aantrekkelijker dan op het eiland Brac en zeker dan die op het vasteland. Dit is de zonnigste plek in Kroatië en als gevolg van het mooie weer en de stranden is Hvar enorm populair bij toeristen en dagjesmensen uit Split geworden. Hvar stad is het centrum van het eiland en is de moeite waard om tijd in door te brengen. In de gezellige haven meren vele jachten af. Op het hoogtepunt van de zomer bezoeken meer dan 30.000 mensen deze stad dagelijks. Ze bezoeken het centrale plein - de Trg Svetog Stjepana, evenals het 17e-eeuwse Arsenaal, de kathedraal van Saint Stjepan, het Benedictijnse klooster en het Archeologisch Museum. Er zijn verschillende veerboten per dag tussen de havens van Split en Hvar. De naburige Pakleni Islands liggen slechts op korte afstand van Hvar. Ze hebben uitstekende zwemmogelijkheden en kunnen in minder dan 30 minuten worden bereikt via de overvloedige taxi boten.

Split LINKS

Advertenties
• Split Tui Reizen
• Sportieve vakanties Kroatie
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Djoser Wandelvakantie Kroatie
• Hotels Split
• Auto huren in Split
• Hotels Trivago
• Mambo Jongerenreizen Kroatie
• Boeken, ook tweedehands, over Split bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems