Landenweb.nl

Porec
 

Hotels Porec

To read about Porec in English - click here

advertentie
Sportieve vakanties Kroatie Hotels Porec

Algemeen

PorecPorecFoto: Sl-Ziga in het publieke domein

Porec is een toeristische bestemming aan de westkust van Istrië. Istrië is een Kroatisch schiereiland. De gemeente Porec kent een kustlijn van maar liefst 37 kilometer lang. Porec is een stad vol historie, zo vind je er forten, tempels en kronkelige oude straatjes. De stad biedt daarnaast alle geneugten die een warme badplaats met zich meebrengt. Porec staat bij toeristen bekend als een stad waar veel evenementen en sporten worden aangeboden, waar je goed kunt eten en waar het dagelijks leven relatief goedkoop is.

advertentie
Naar Dubrovnik met Sunweb Hotels Trivago

Ligging

Istrië is het grootste schiereiland van de Adriatische Zee, Porec ligt in het westen van dit schiereiland. Istrië vormt de grens tussen Italië en Kroatië. Porec heeft een oppervlakte van 126 vierkante kilometer en ongeveer 17.500 inwoners. Voor de kust van Porec ligt het eiland Sveti Nikola.

advertentie
Porec Tui Reizen Autoverhuur Sunny Cars Porec

Weer

Porec kent een mediterraans klimaat. Dat wil zeggen dat de zomers er warm en de winters er mild zijn. In de zomermaanden schijnt de zon minimaal 10 uur per dag en ’s winters vriest het vrijwel nooit. De zee van Porec is doorgaans heerlijk warm; de temperatuur van het zeewater kan in de heetste maanden zelfs oplopen tot 28°C. Hieronder zijn de gemiddelde temperaturen in Porec per maand weergegeven.

Geschiedenis

Fresco EufrasiusbasiliekFresco EufrasiusbasiliekFoto: Georges Jansoone CC 4.0 International, no changes made

Men neemt aan dat de plaats waar Porec nu ligt al meer dan 6.000 jaar bewoond is , vanwege archeologische vondsten die er gedaan zijn. Rond 800 voor Christus leefde er een Illyrische stam in Porec, de Histiërs. Aan deze stam heeft het schiereiland Istrië haar naam te danken. Rond 200 voor Christus veroverden de Romeinen Porec. Aan deze Romeinse bezetting heeft Porec haar huidige rechthoekige stratenpatroon te danken. In 539 werd de stad eigendom van de Byzantijnen, 261 jaar later realiseerden zij een bisschopszetel in Porec. Tijdens deze bezetting werd de Byzantijnse Eufrasiusbasiliek gebouwd, nu een van de bekendste attracties van Porec.

Na de Byzantijnen waren het de Venetiërs die vanaf 1267 de dienst uitmaakten in Porec. Aan deze bezetting heeft Porec veel gebouwen, pleinen en straten in Venetiaanse stijl te danken. In de 14e eeuw was het de beurt aan de Genuezen. Toen brak er een nare periode aan voor de stad: eerst brak de pest uit en daarna volgde er een langdurige oorlog. Onder het gezag van de Oostenrijkers werd Porec vanaf 1797 het middelpunt van de scheepbouwindustrie. Rond 1918 viel de stad weer in Italiaanse handen.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak in Porec vonden er zware bombardementen plaats in Istrië, waardoor driekwart van Porec werd aangetast. Na afloop van de oorlog werd Porec eerst onderdeel van Joegoslavië. Sinds 1991 is de stad deel van Kroatië. We kunnen dus wel stellen dat Porec en Istrië een zeer roerige geschiedenis hebben gehad.

Bezienswaardigheden

Porec BasiliekPorec BasiliekFoto: Josep Renalias CC 3.0 Unported no changes made

Zoals gezegd is de Eufrasiusbasiliek een van de bekendste historische bezienswaardigheden van Porec. Sinds 1997 behoort de basiliek zelfs officieel tot werelderfgoed. De basiliek is vernoemd naar bisschop Eufratius. De Byzantijnse stijl waarin de basiliek is vervaardigd is werkelijk adembenemend. Je vindt er onder andere prachtige mozaïeken en indrukwekkende beelden.

Het museum van Porec is het oudste van Istrië. Het museum is gevestigd in het barokke Sincic paleis dat dateert uit de 18e eeuw. Het museum herbergt meer dan 15.000 stukken uit alle periodes van het menselijk leven in het gebied van Porec van het Paleolithicum tot het heden. Er is ook een afdeling over de Partizanenstrijd in de tweede wereldoorlog. Het Hermesmonument met druivenplukkers en olijven is één van de topstukken.

Baredine Grotten PorecBaredine Grotten PorecFoto: Bernhard Wintersberger CC 2.0 Generic no changes made

Op ongeveer 6 kilometer afstand van Porec bevindt zich een interessante natuurlijke bezienswaardigheid. Namelijk de Grot van Baredine. Hier zijn de mooiste ondergrondse juweeltjes te zien zoals kristallen, stalagmieten en stalactieten.

Bovendien kent de grot een fauna die nergens anders ter wereld voorkomt. In en rondom Porec zijn nog meer grotten te vinden die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Tips

De kust van de stad is prachtig en het is dan ook zeker aan te raden om er eens een dagje aan het strand te liggen. Porec kent zowel zandstranden als kiezelstranden. Doordat de kustlijn van Porec zo uitgestrekt is, is het bijna nooit druk aan het strand. Aan het strand zijn ook veel watersporten te beoefenen zoals snorkelen en waterskiën.

Een leuk uitje voor volwassenen en kinderen is het Porec Aquarium. Het ligt middenin het centrum en is open van 9 uur ’s ochtends tot 22 uur ’s avonds. Er zijn meer dan 70 verschillende dieren uit de Adriatische Zee te zien.

Porec StrandPorec StrandFoto: Magnum35 CC 4.0 International no changes made

De inwendige mens komt in Porec niets tekort. Net als in Italië wordt er in de omgeving van Porec wijn en olijfolie geproduceerd die in niets onderdoen aan de Italiaanse varianten. De Kroaten zeggen zelf dat de keuken van Istrië is gebaseerd op vruchten van de aarde en de zee. Dit resulteert in veel gezellige restaurantjes waar je de lekkerste hapjes en drankjes tot je kunt nemen. Om erachter te komen wat de echte smaak van Istrië is, moet je absoluut gaan eten in de restaurants van Porec.

Porec LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Tui Reizen Porec
• Sportieve vakanties Kroatie
• Hotels Porec
• Djoser Wandelvakantie Kroatie
• Autoverhuur Sunny Cars Porec
• Boeken, ook tweedehands, over Porec bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems