Landenweb.nl

Zagreb
 

Djoser Wandelvakantie Kroatie

To read about Zagreb in English - click here

advertentie
Kroatie Tui Reizen Hotels Trivago

Algemeen

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en van de provincie Zagreb. De stad ligt in het noorden van het land, dicht bij de grens met Slovenië en telde in 2005 bijna een miljoen inwoners. De stad Zagreb ligt aan de rivier de Sava en aan de voet van het gebergte Medvednica aan de rand van de Pannonische vlakte.

ZagrebZagrebFoto: Nick Savchenko CC 2.0 Generic no changes made

Bestuurlijk vormt Zagreb een afzonderlijke provincie met circa 1.200.000 inwoners en het is tevens het bestuurscentrum van de provincie. Groot-Zagreb huisvest ongeveer een op de vijf inwoners van Kroatië. Veel mensen verbinden Zagreb nog met de oorlog. Hier is echter al jaren weinig of niets meer van te merken, zeker niet voor de gemiddelde toerist. Zagreb is een levendige stad, met vele gezellige, volle terrasjes en cafe's, veel bezienswaardigheden en winkels waar menig Nederlandse vrouw haar ogen zal uitkijken. Alle bekende merknamen hebben hun eigen zaak in de altijd drukke winkelstraten in het centrum van de stad.

advertentie
Auto huren in Zagreb ANWB vakantie boeken Kroatie

Ligging

Zagreb centrum is opgesplitst in een boven- en een benedenstad. In de benedenstad zijn de meeste winkels te vinden en het is daar dan ook erg levendig. De bovenstad wordt gekenmerkt door rust. Het parlement is gehuisvest in de bovenstad. Ook vind je hier veel galeries met de meest uiteenlopende kunst. Wil je de drukte van de stad ontlopen, dan heb je de keuze uit diverse parken en tuinen die zowel in het centrum als rondom de binnenstad gelegen zijn. Ook de wandeling van het centrum naar het treinstation leidt je langs diverse parkjes en tuinen vaak behorend bij mooie gebouwen waarin onder andere musea en galeries gevestigd zijn.

Zagreb TheaterZagreb TheaterFoto: Kaiser87 CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Djoser Wandelvakantie Kroatie Hotels Zagreb

Weer

Zagreb ligt centraal in het binnenland van Kroatië. De stad Zagreb heeft een continentaal klimaat. De zomers zijn warm en droog en de winters zijn koud. In Zagreb kan het zelfs sneeuwen. De gemiddelde wintertemperatuur ligt er zo rond de 1°C en in de zomer is die ongeveer 20°C. Tegen het einde van de maand mei kan het al erg warm worden in Zagreb. Regen valt er het hele jaar door met de herfst als natste seizoen en januari en februari als droogste maanden.

Geschiedenis

Zagreb werd in 1094 voor het eerst genoemd. In dat jaar stichtte de Hongaarse koning Ladislaus de Heilige er een bisdom op de heuvel Kaptol. Op een naburige heuvel ontwikkelde zich de burgerlijke tegenhanger van het kerkelijke Kaptol: Gradec. In de zestiende eeuw ontwikkelden beide rivalen zich verder tot één stad.

Zagreb rond 1880Zagreb rond 1880Foto: Publiek Domein

Onder Oostenrijks-Hongaars bewind, tot 1918, stond de stad bekend onder haar Duitse naam Agram. Zagreb lag overigens in het Hongaarse landsdeel en heet in het Hongaars Zágráb. Er hebben nooit veel Hongaren in Zagreb gewoond. Tegenwoordig is ruim 90% van de inwoners Kroaat en vormen de Serviërs de grootste minderheid.

Zagreb lag aanvankelijk alleen op de linkeroever van de Sava. Het stadsdeel aan de zuidkant, Novi Zagreb, kwam pas halverwege de twintigste eeuw tot ontwikkeling. Aan de zuidkant ligt Pleso, de internationale luchthaven van Zagreb. Nadat Kroatië zich afgescheiden had van Joegoslavië in 1991, werd Zagreb uitgeroepen tot de hoofdstad van de nieuwe natie. Sindsdien heeft de stad economische ontwikkeling nagestreefd door commercieel vervoer en industriële productie, evenals het toerisme.

Bezienswaardigheden

Zagreb BovenstadZagreb BovenstadFoto: Alexander Klink CC 3.0 Unported no changes made

De Bovenstad (Gradec) is het Middeleeuwse gedeelte van de stad Zagreb. Het is het interessantste gedeelte van de stad: overal kun je sporen terugvinden van het turbulente verleden van Zagreb. De Oude Stad kom je binnen door een stenen poort, de enige van de Middeleeuwse poorten die bewaard is gebleven. In de stadspoort bevindt zich een schrijn voor de Maagd Maria. Het St. Marcusplein is het centrum van de Bovenstad en wordt gedomineerd door de prachtige kerk van St. Marcus uit de 13e eeuw. Het meest opvallende element van deze kerk is het dak met gekleurde dakpannen.

Zagreb Kathedraal InterieurZagreb Kathedraal InterieurFoto: Modzzak CC 3.0 Unported no changes made

In 1094 begonnen de inwoners van Zagreb aan de bouw van een kathedraal in Romaans-Gotische stijl. De bouw werd in 1217 voltooid. In 1242 verwoestten de Turken de kerk, maar in 1263 werd de kathedraal alweer gerenoveerd, dit keer in Gotische stijl. In de 16e eeuw werden muren en torens toegevoegd en in de 17e eeuw werd er ook nog een massieve toren in Renaissancestijl aan de kathedraal geplaatst. Een aardbeving bracht in 1880 veel schade toe en ingrijpende renovaties waren noodzakelijk. De kathedraal werd in Neogotische stijl gerenoveerd en de torens, die nu een van de markante kenmerken van het indrukwekkende gebouw zijn, werden toegevoegd.

Zagreb Miregoj BegraafplaatsZagreb Miregoj BegraafplaatsFoto: Budgiekiller CC 3.0 no changes made

Een van de meest indrukwekkende begraafplaatsen ter wereld ligt in Zagreb, iets ten noorden van het centrum. De begraafplaats is geopend in 1876 en bestaat uit een prachtige kerk met mortuarium. Een van de helden van Kroatië, basketballer Drezan Petrovic, ligt er begraven. Een mooi uitzicht op de stad is er vanaf het op een heuvel gelegen fort Medvednica.

Zagreb heeft vele musea over de geschiedenis en cultuur van Zagreb en Kroatië, maar ook met collecties van Europa en de wereld. Samen bevatten de musea en galerijen zo'n 3,6 miljoen objecten, privé- en kerkcollecties niet meegerekend. Enkele van de bekendste musea zijn:

Archeologisch Museum in ZagrebArcheologisch Museum in ZagrebFoto: Daniel Villafruela CC 3.0 Unported no changes made

Het Archeologisch Museum (Plein van Nikola Šubic Zrinski 19) bezit meer dan 400.000 voorwerpen, niet allen tentoongesteld. Deze voorwerpen betreffen de geschiedenis van de Kroaten in Kroatië. Verder zijn er nog enkele wereldcollecties, zoals de Egyptische verzameling, met de Liber Linteus en de oudste Etruskische teksten ter wereld (Liber Linteus Zagrabiensis) en een muntenverzameling. Een deel van het museum is speciaal aan Romeinse stenen monumenten gewijd.

Mimara Museum ZagrebMimara Museum ZagrebFoto: FasonParis CC 2.0 Generic no changes made

Een ander druk bezocht museum is het Mimara Museum (Plein van Roosevelt 5). Van de in totaal 3700 verschillende kunstwerken zijn er meer dan 1500 permanent tentoongesteld, van de prehistorie tot de 20e eeuw. De permanente opstelling toont kunstwerken van Italianen als Lorenzetti, Raffaello, Giorgione, Veronese, Caravaggio en Canaletto. Verder zo'n 110 schilderijen van Nederlandse en Vlaamse schilders: Rembrandt, Van Goyen, Ruisdael, Van der Weyden, Bosch, Rubens en Van Dyck. Meer dan 30 meesterwerken van Spaanse kunstenaars: Velasquez, Murillo en Goya. Zo'n 20 schilderijen van Duitse kunstenaars: Holbein, Liebermann, Leibl. Ongeveer 30 schilderijen van Engelse schilders: Thomas Gainsborough, Turner, Bonington. Verder zijn er nog meer dan 120 schilderijen van Franse schilders zoals Georges de la Tour, François Boucher, Chardin, Delacroix, Corot, Manet, Renoir en Degas.

Het Kroatisch Museum voor Natuurwetenschappen (Demetrova 1) bewaart 's werelds grootste verzameling van Neanderthalers (de Krapina man) die in de regio gevonden zijn. Verder zijn er onder andere stenen wapens en prehistorische voorwerpen.

Het Technisch Museum (Savska 18) bezit de oudst werkende machine uit de regio (uit 1830). Er zijn ook nog enkele werkende uitvindingen van Nikola Tesla, oude vliegtuigen en een echte mijn.

Tips

Zagreb TerrasjesZagreb TerrasjesFoto: Living in Monrovia CC 2.0 Generic no changes made

Zagreb heeft een bloeiend caféleven en er zijn talloze terrassen in de binnenstad en ver daarbuiten. Je kunt er ook uitstekend uit eten. Naast de vele Kroatische restaurants zijn er ook talloze internationale restaurants. Je moet zeker een keer vis hebben gegeten. Erg speciaal is het om in een Konoba restaurant te eten.

Zagreb LINKS

Advertenties
• Kroatie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Kroatie
• Djoser Wandelvakantie Kroatie
• Hotels Zagreb
• Auto huren in Zagreb
• Mambo Jongerenreizen Kroatie
• Boeken, ook tweedehands, over Zagreb bij Bol.com

Nuttige links

Startpagina Zagreb (N)

Bronnen

Sluis, Janneke van der / Zagreb
www.wikpedia.org

Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems