Landenweb.nl

Zadar
 

Djoser Wandelvakantie Kroatie

To read about Zadar in English - click here

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Zadar Zadar Tui Reizen

Algemeen

ZadarZadarFoto: Joadl CC 3.0 Unported no changes made

Zadar is een van de favoriete Dalmatische bestemmingen van Kroatië en is een gestaag aan populariteit winnende stad. Het is een oude stad met een aantal mooie stranden in de omgeving, Zadar heeft imposante Romeinse ruïnes in de oude kern en tientallen mooie kerken. Daarnaast zijn er mooie eilanden en nationale parken binnen handbereik en de winkels, terrasjes en uitgaansgelegenheden zijn ook bijzonder goed. De dagelijkse markt in Zadar is niet te missen en behoort tot de allerbeste van Kroatië, met massa’s verse producten en seizoensgebonden lekkernijen.

advertentie
Mambo Jongerenreizen Kroatie Hotels Trivago

Ligging

De stad ligt boven Split en Dubrovnik aan de Dalmatische kust, ongeveer drie uur rijden (285 kilometer) ten zuidwesten van de hoofdstad Zagreb. De haven bevindt zich in het noordoosten van de oude kern, de Kolovare woonwijk ligt aan de oostkant en de bruisende voorstad van Borik in het noorden.

advertentie
Djoser Wandelvakantie Kroatie Hotels Zadar

Weer

Zadar heeft een mediterraan klimaat, met warme, droge zomers en koele, natte winters. De zomer loopt van juni tot september, dan is het heet en de nachten zijn warm. Ook in mei en oktober is het meestal nog zeer fatsoenlijk weer. De lente is mooier dan de herfst, want het is dan veel droger. De winter is niet de beste tijd om een bezoek aan Zadar te brengen, want het is de meeste dagen nat en koud. Een vervelende wind blaast uit het noorden. De enige goede punten van een bezoek in de winter zijn minder drukte en lagere prijzen.

Geschiedenis

Zadar wordt algemeen beschouwd als het historische centrum van Dalmatië. Zoals de meeste steden aan de Adriatische kust, begon de geschiedenis van Zadar eeuwen geleden als een nederzetting voor de maritieme handel in het Middellandse Zeegebied.

De Liburniërs vestigden een havenstad op een smal rotsachtige eilandje in de 7e eeuw voor Christus. Daar waar de oude binnenstad van Zadar vandaag de dag te vinden is. De Liburniërs waren een van de grootse maritieme en handelssamenlevingen van de oude wereld. Zadar was een belangrijk knooppunt voor maritieme handel op de Middellandse Zee tussen de Etrusken, de Grieken en de Feniciërs.

Zadar restant Forum RomanumZadar restant Forum RomanumFoto: Maestralno in het publieke domein

De Romeinen begonnen hun invasie in de Dalmatische regio in de 2e eeuw voor Christus. Zadar werd in het Romeinse Rijk opgenomen onder Julius Caesar in het jaar 59 voor Christus en vanaf dat moment werd het een gedwongen bondgenoot voor Romeinse maritieme avonturen in het gebied. De stad ontwikkelde zich en kreeg een Romeins karakter en bloeide op tot een van de meest populaire havens van de oostelijke Adriatische kust. Het bleef eeuwenlang een belangrijke Romeinse buitenpost en het Forum en het 40 kilometer lange aquaduct zijn nog steeds te bewonderen.

Na de val van het Romeinse Rijk werd Zadar verwoest door de Hunnen en de Gothen, voordat de Byzantijnse keizer Justinianus de Grote met zijn kruistocht het westerse rijk heroverde. Dit tijdperk bracht een aantal belangrijke bouwwerken uit de geschiedenis van Zadar voort, zoals de kerk van St. Donatus uit de 9e eeuw en de stad werd de hoofdstad van het Byzantijnse Dalmatië. Uiteindelijk werd de stad een deel van de Kroatisch-Hongaarse staat.

In de 12e eeuw was Venetië tot een enorme macht uitgegroeid en het viel Zadar regelmatig aan en plunderde de stad aan het begin van de 13e eeuw. De burgers probeerden te rebelleren tegen de Venetianen, vaak met de hulp van de Kroatische-Hongaarse koningen uit de 13e en 14e eeuw. Uiteindelijk werd in het jaar 1409 de stad verkocht aan Venetië, samen met de rest van Dalmatië. Als antwoord op de Turkse dreiging bouwden de Venetianen defensieve stadsmuren in de 16e eeuw.

Venetiaanse toegangspoort ZadarVenetiaanse toegangspoort ZadarFoto: Maestralno in het publieke domein

Toen Venetië uiteindelijk zelf viel aan het einde van de 18de eeuw werd de stad afwisselend bezit van de Oostenrijkers en de Fransen gedurende meerdere decennia. De Oostenrijkers namen Italianen in dienst om de stad te besturen en derhalve had de Italiaanse cultuur een blijvende invloed op de geschiedenis van Zadar tot ver in de 20e eeuw.

Zadar werd uitgesloten van het nieuw gevormde Koninkrijk van Joegoslavië en bleef een Italiaanse provincie tijdens de wereldoorlogen. Toen de geallieerden Italië uit Dalmatië verjoegen in 1943, bombardeerden ze de oude binnenstad. De stad werd herbouwd naar het oorspronkelijke stratenpatroon, wat betekent dat de bezoekers nog steeds kunnen genieten van de smalle verkeersvrije straten van de historische kern. Zadar heeft zwaar geleden onder de oorlog in voormalig Joegoslavië. De stad werd van 1991 tot 1993 beschoten en werd afgesneden van de omliggende regio.

Bezienswaardigheden

Zadar Central PleinZadar Centraal PleinFoto: Böhringer Friedrich CC 2.5 Generic no changes made

Zadar is vol met toeristische attracties, van stranden, pleinen en promenades tot oude kerken en Romeinse ruïnes. Het schiereiland van de oude stad wordt begrensd door water en dit is het gedeelte van Zagreb waar veel van de oudste kerken zijn gesitueerd, samen met de overblijfselen van het Forum Romanum. Een bijzondere attractie in de oude binnenstad van Zadar is de boulevard Riva. Hoewel slechts delen van de middeleeuwse stadsmuren en poorten over zijn gebleven, kunnen toeristen nog steeds met een beetje fantasie de vroegere grandeur zien. Hieronder een aantal van de bezienswaardigheden van Zadar.

Het Forum Romanum van Zadar is gebouwd tussen de 1e eeuw voor Christus en de 3e eeuw na Christus. Het Forum werd voltooid onder keizer Augustus en omvatte een tempel voor Jupiter, Juno en Minerva, offerplaatsen, vergaderzalen en winkels. Alleen de straatstenen, sommige muren en secties van de trap zijn vandaag de dag te zien, samen met een enorme kolom, de pilaar van de schande genoemd. Wanneer een van de inwoners zich misdroeg werd hij of zij vastgeketend als een vorm van publieke vernedering.

Zadar St DonatZadar St DonatFoto: Mark Heard CC 2.0 Generic no changes made

De kerk van St. Donat is gebouwd op een deel van het Forum, met twee van de oorspronkelijke pilaren daarin. De kerk zorgt voor een opvallend contrast met de oude ruïnes en behoort tot de belangrijkste monumenten van Dalmatië. De kerk is vernoemd naar de oprichter, bisschop Donat. Deze Byzantijnse sobere structuur stamt uit het begin van de 9e eeuw en is heel prachtig, met zijn strakke lijnen, ronde plattegrond en fort-achtige stijl.

St Anastasia Kathedraal ZadarSt Anastasia Kathedraal ZadarFoto: Maestralno in het publieke domein

De St. Anastasia kathedraal is misschien wel de meest indrukwekkende in Zadar en ligt op ongeveer tien minuten lopen van de oude stad en is vooral bekend om zijn prachtige romaanse gevel. De bouw van de kathedraal begon in de 12e eeuw en wordt aangeprezen als zijnde de grootste van heel Dalmatië. Hoogtepunten zijn onder meer de drie deuren en bogen, evenals de marmeren sarcofaag, de kleurrijke fresco's, het hoofdaltaar en de hoge klokkentoren.

Tips

Zadar RivaZadar RivaFoto: Andrej Šalov CC 3.0 Unported no changes made

Zoals bij elke Kroatische kustplaats heeft Zadar zijn eigen Riva, dat is een kade met uitzicht over zee. De Riva van Zadar ligt aan de zuidelijke kant van de oude stad, met uitzicht op de Adriatische Zee en de eilanden. Het is een mooie, brede boulevard omzoomd door een reeks van parken en tuinen, met trappen die leiden naar de zee. In de avond komt de Riva tot leven met voedselkraampjes en cafés.

Als je langs de promenade loopt bekijk dan het enigszins gekke en nogal fascinerende Zee-orgel.

Zadar LINKS

Advertenties
• Zadar Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Zadar
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Djoser Wandelvakantie Kroatie
• Hotels Zadar
• Sportieve vakanties Kroatie
• Mambo Jongerenreizen Kroatie
• Boeken, ook tweedehands, over Zadar bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems