Landenweb.nl

IVOORKUST
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Yamoussoukro
  Oppervlakte  322.463 km²
  Inwoners  27,470,831
  (2021)
  Munteenheid  West-Afrikaanse CFA-frank
  (XOF)
  Tijdsverschil  -1
  Web  .ci
  Code.  CIV
  Tel.  +255

To read about IVORY COAST in English - click here

Hotels Ivoorkust

Geografie en Landschap

Geografie

Ivoorkust ligt in West-Afrika aan de Atlantische Oceaan en ligt tussen Ghana en Liberia. Ivoorkust grenst verder aan Burkina Faso, Guinee en Mali. De oppervlakte van Ivoorkust is 322.463 km2. Ivoorkust is daarmee ruim 8 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Ivoorkust Satellietfoto foto: NASAPhoto: Publiek domein

Landschap

Er zijn veel verschillende landschapstypen in Ivoorkust. Het zuidelijke deel is voornamelijk tropisch regenwoud is. In dit tropische regenwoud groeien onder andere bananen. Meer noordelijk ligt een gebied van tropisch regenwoud met bomen die niet het hele jaar door groen zijn. Van het tropische regenwoud blijft wel steeds minder over. De laatste jaren wordt er gekapt voor de tropische houtindustrie of om land te creëren voor de landbouw.

Ten noorden van het tropische gebied ligt een gebied met wouden en bossavannes. Het meest noordelijke gebied bestaat uit vochtige savanne. Hier zijn vooral bomen en graslanden. De enige gebergten in Ivoorkust zijn de Nimbabergen en de bergen in de omgeving van Man. Voor de rest zijn er in het land geen echte hoogteverschillen. De hoogste top in Ivoorkust, Mount Richard-Molard of Mount Nimba ligt in de Nimbabergen en is 1752 meter hoog. In het zuiden van Ivoorkust liggen aan de kust diverse lagunes.

advertentie

Vissersboten op Lake Kossou, IvoorkustPhoto: Hanay CC 2.0 Genericno changes made

Klimaat en Weer

In het tropische gebied in het zuiden valt het hele jaar door regen. Vooral in de maanden mei, juni en juli is de regenval erg groot. In de maanden oktober en november regent het iets minder hevig. De dagtemperaturen zijn in dit gebied minimaal 22 graden Celsius en maximaal 32 graden Celsius.

In het noordelijke savannegebied is de regenval een stuk minder. In de maanden december, januari en februari is er zelfs een droge tijd. De temperaturen kunnen dan overdag oplopen tot 40 graden Celsius. In januari kan de nachttemperatuur dalen tot 12 graden Celsius.

In het zuiden is de luchtvochtigheid erg hoog. In het noorden is dat minder, waardoor de warmte beter te verdragen is. Het voelt daar minder drukkend aan.

Planten en Dieren

Planten

Het noorden van Ivoorkust bestaat uit grasland, wat typerend is voor een savannegebied. Meer naar het zuiden staan erg veel mangobomen. Verder komen voor: acacia, apenbroodboom, azobé, iroko, mahonie, makoré, niangon en palm

Dieren

Omdat Ivoorkust uit verschillende soorten gebieden bestaat, zijn er veel diersoorten te vinden. In het tropische gedeelte zijn bijvoorbeeld veel chimpansees. Veelvoorkomende dieren zijn aap, antilope, buffel, gazelle, hyena, nijlpaard, olifant en panter.

IVOORKUST LINKS

Advertenties
• Hotels Ivoorkust
• Vliegennaar.nl | Vliegtickets Ivoorkust
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over IVOORKUST bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Ivoorkust (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems