Landenweb.nl

HONGKONG
rondreis MH25

H O N G K O N G
(06/05 – 11/05/2011)

MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC


HONGKONG – ALGEMEEN

Hongkong is een deelstaat van China met het SAR-statuut (Speciale Administratieve Regio), waardoor het een zeer grote autonomie heeft op elk gebied. Op 1 juli 1997 werd deze voormalige kolonie door Engeland aan China teruggeven, met de overeenkomst dat het 50 jaar lang een sterke vorm van onafhankelijkheid zal behouden, waaronder de op dat moment geldende vrije markteconomie en het sociale en wettelijke systeem. Enkel op gebied van buitenlandse zaken en defensie is het onderworpen aan de Chinese overheid.
Visum
Hong Kong is een deelstaat van China met het SAR-statuut (Speciale Administratieve Regio), waardoor het een zeer grote autonomie heeft op elk gebied. Op 1 juli 1997 werd deze voormalige kolonie door Engeland aan China teruggeven, met de overeenkomst dat het 50 jaar lang een sterke vorm van onafhankelijkheid zal behouden, waaronder de op dat moment geldende vrije markteconomie en het sociale en wettelijke systeem. Enkel op gebied van buitenlandse zaken en defensie is het onderworpen aan de Chinese overheid.
Financieel
1 EUR = 10,20 HKD (Hongkong Dollar)
ATM’s (geldautomaten) zijn er overal in Hongkong.

Shoppen en restaurants
Hongkong is vrij duur naar Aziatische normen.
Overal vindt men westerse merken in de winkels, ook de bekende boetiek ketens, supermarktjes, restaurant, fastfood, dranken, ... ontbreken niet.
Openbaar vervoer
Metro
Een uitgebreid metrosysteem, dat tevens de grens van China en de belangrijkste eilanden verbindt, is zeer handig en goedkoop om de meeste verplaatsingen te maken als toerist.
Wanneer men de metro wil nemen, kan men betalen door middel van automaten in elk metrostation, waarbij men telkens een enkele rit koopt. Ook dagtickets zijn mogelijk.
Bus
In Hong Kong rijden ook enorm veel bussen, waar we enkel gebruik van maken als aanvulling op de metrolijnen, omdat we hiervan geen overzichtskaart/lijst hebben. Maar waar de metro eindigt, is het handig om onmiddellijk een aansluiting per bus te vinden (zie excursies).
Busritten dienen cash te worden betaald bij het opstappen, er wordt geen wisselgeld teruggeven.
Betaalkaart
Interessant is de oplaadbare Octopus betaalkaart, deze kan men kopen en herladen in elk metrostation aan een loket, tevens in de 7Eleven supermarkten en andere verkoopspunten.
Ze kan worden gebruikt voor de betaling van diverse kleine kosten, zoals metro, bus, parking, supermarkt, …
Prijs: 150 HKD, waarvan 50 HKD als waarborg voor de kaart dient, de 100 HKD die resteert, kunnen worden opgebruikt.
Deze kaart kan opnieuw worden ingediend, vb. bij het verlaten van het land. Indien men dit binnen de 3 maanden doet, wordt op de waarborg een bedrag van 9 HKD administratiekosten ingehouden.
Persoonlijk vonden we deze kaart zeer handig, zo moesten we niet steeds gepast geld voorzien. We dienden de kaart in aan de grens met China, bij het verlaten van de metro aldaar.
Het systeem van openbaar vervoer door middel van comfortabele A/C bussen is zeer goed uitgewerkt, bij de toeristische dienst op de luchthaven kan men een goede kaart van Macau bekomen, waarop de busnummers staan vermeld. Aan elke bushalte wordt per busnummer duidelijk de route beschreven.

Betaalsysteem
op de bussen moet men met een oplaadbare kaart of gepast geld betalen, er wordt niet teruggegeven. Zorg er dus voor steeds gepast kleingeld te hebben. Een busrit is nooit duur, we betaalden steeds tussen 3,2 MOP en 6,4 MOP per persoon per rit.

Toerismekantoor
Een handige kaart van Hong Kong, inclusief metrokaart, krijgen we in ons hotel aan de receptie, diezelfde kaart wordt eveneens aangeboden bij het toerismekantoor aan de Star Ferry te Kowloon.
Daar verkrijgen we verschillende boekjes met informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden, de eilanden en wandelmogelijkheden. Deze zijn zeer handig, er staat telkens vermeld hoe er te geraken.
Deze brochures zijn eveneens te vinden op het internet, met mogelijkheid tot downloaden (wat ons niet lukte in Hong Kong zelf, door de minder sterke internetverbinding in ons hotel): www.discoverhongkong.com
Klimaat
Moesson klimaat met winter en zomer. In februari kent men gemiddelde temperaturen van 15,2 °C met occasionele uitschieters rond het vriespunt. De zomer (gelijklopend met de onze) kent normale temperaturen van 27,9 °C, maar bereikt regelmatig 35 °C. De meeste regen valt tussen mei en september, de periode van februari tot april is vrij mistig.

ONS REISVERSLAG
HONGKONG
Reeds wanneer we tussen de verschillende delen van Hongkong doorvaren worden we geconfronteerd met de verschrikkelijke hoogbouw … allemaal zeer hoge smalle gebouwen, met amper ruimte ertussenin. De mooiere moderne gebouwen zijn hier in de minderheid.
Eenmaal aan land en de douane gepasseerd, komen we terecht in een hypermodern winkelcentrum, dat opvalt door de vele dure merkenproducten. We zoeken ons een weg naar de juiste uitgang en bestuderen het plannetje uit onze reisgids … een vriendelijke dame komt ons assisteren en raadt aan een taxi te nemen, want de weg naar ons hotel is toch niet zo gemakkelijk te vinden … zo gezegd, zo gedaan, we wandelen de ondergrondse parking van het shopping complex binnen en gaan in de rij staan bij de taxi staanplaats. Zonder probleem gebruikt de chauffeur zijn meter, zo hebben we dat het liefste !
We zijn nog niet vertrokken … of onze taxi wordt opgehouden door een lange optocht tegen het communisme. Iedereen is in het geel gekleed en draagt wimpels met Chinese leestekens. Voorop loopt een muziekmaatschappij, met als eersten zoals gebruikelijk een groep meisjes in plooirokjes … tot op de knie (?) en misschien wel 100 muzikanten. Onze chauffeur legt uit dat dit niet wordt gewaardeerd door de Chinese overheid, maar hij verwacht geen problemen. Een dergelijke optocht maakten we mee in Kuala Lumpur het vorige weekend, die mondde wel degelijk uit in waterkannonen- en traangasgevechten ... ook daar was men in het geel gekleed …
In Hong Kong zou men kunnen verwachten grote gelijkenissen te vinden met Macau. Beiden maken deel uit van China en hebben het bijzondere SAR statuut. Beiden zijn gelegen in het zuiden van het Chinese vasteland, deels verbonden met een schiereiland aan het Chinese vasteland. Beiden hebben een eigen munt. Maar daarmee zijn de belangrijkste vergelijkingspunten zo ongeveer opgesomd.
Hier komen we terecht in een uitgesproken zakenwereld, met ontelbare shopping faciliteiten. De Engelse invloeden zijn nog overal aanwezig, maar minder uitgesproken. Het is enorm druk in de overbevolkte steden, waar men over de spreekwoordelijke hoofden kan lopen … tussen de hoge wolkenkrabbers die allemaal dicht op elkaar werden neergepoot. Een groot voordeel is dat de meeste mensen hier vlot Engels spreken.
Behalve uit zeer drukke steden, die centraal in het gebied zijn gelegen, bestaat Hong Kong ook uit zeer bijzondere natuurgebieden die verspreid zijn over 260 eilanden, de totale oppervlakte is 1.090 km². Het landschap is eerder grillig en bevat weinig laagvlakte, de hoogste bergtop is Tai Mo Shan met zijn 957 m. Overal zijn mooie wandeltrajecten aangelegd, die goed worden onderhouden. Jammer dat deze meestal afgelegen locaties zo moeilijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer !
In Hong Kong hebben we voorzien om enkele dagen te verblijven, omdat we hier nog een Chinees visum willen aanvragen in één van de gespecialiseerde kantoortjes. Ondertussen willen we de eilandengroep verkennen.
Nadat we ons gaan informeren bij het visumkantoor, verkennen we de eerste dag onze hotelbuurt, Kowloon, die gelegen is op het schiereiland met het Chinese vasteland. Deze vormt samen met Hong Kong city, op het tegenovergelegen eiland, de belangrijkste en meest bezochte stadsbuurt. En dat het hier druk is … men telt hier 35.700 inwoners per km², we moeten er echt aan wennen. Op het voetpad kan je onmogelijk rustig doorstappen, steeds komen er anderen voor je voeten slenteren …
Door smalle straten met dicht op elkaar staande hoge gebouwen, begeven we ons naar Kowloon Park. Om ons heen allemaal winkels en restaurantjes, we zien hier de meest exclusieve merken. Alles blinkt en schittert ! De meest opmerkelijke zaak is een jeans winkel, waarvan de etalage is versierd met ‘groene appels’ … reeds op straat wordt men aangetrokken door de sterke geur van groene appels … of ‘hoe lok ik de mensen naar mijn winkel ?’.
Het park ligt op een groene heuvel, midden al deze drukte … maar eens dit bereikt, wordt het rustig. Echt toeristisch is het hier niet, maar wel leuk om de bewoners samen of alleen in actie te zien: dansen, yoga, kungfu, tai shi, spelletjes spelen, musiceren, … iedereen is wel met iets bezig in de schaduw van één van de vele prieeltjes. Men geeft hier ook lessen in de gekozen activiteit. Ouders met kleine kinderen richten zich eerder naar de vijver met watervogels, de vogelkooi, de speeltuin, …
Door een aaneensluitende keten van hypermoderne winkelcomplexen, begeven we ons naar de haven. Zo kunnen we ontsnappen aan de hitte buiten en eveneens wat rondkijken naar alle pracht en praal. Dit hoort bij een bezoek aan Hong Kong, al is het niet onze favoriete bezigheid.
We komen uit aan de Star ferry terminal, om er buiten verder te wandelen. Hier passeren we langs enkele bezienswaardigheden, waaronder de Kowloon Canton Raiway Clock tower, het Hong Kong cultureel centrum, het Space museum en het Art museum. Door de Salisbury gardens komen we uit aan de Avenue of Stars, die we volgen langs de waterkant. Aziatische toeristen nemen foto’s van de vele handafdrukken op de grond en van de beelden van onder andere Bruce Lee … waar ze natuurlijk bij op moeten staan … Wij genieten vooral van de mooie uitzichten op het water en Hong Kong City met al zijn hoogbouw. Eigenlijk vinden we het hier ’s avonds mooier, wanneer de gebouwen aan de overkant en de boten op het water verlicht zijn.
Het Hong Kong museum of History is echt schitterend, men wordt er ondergedompeld in de geschiedenis van de streek, van prehistorie tot na de teruggave aan China. Zowel de grillen van de natuur waardoor deze prachtige eilandengroep werd gevormd, de evolutie en tradities van de bevolking met zijn verschillende etnische groepen, de oorlogen, politieke spanningen, … alles wordt op een zeer levensechte manier uitgebeeld en extra toegelicht door middel van interessante films.
We bezochten al veel dergelijke musea, maar hier heeft men echt een uitzonderlijk mooi resultaat bekomen.
Tijdens ons bezoek aan Hong Kong Island maken we een wandeling door de smalle straatjes van de oude Chinese buurt Sheung Wan met kleine typische winkels en tempels.
Dit stadsdeel is onderaan een steile heuvel gelegen, langs de helling werd de woonwijk ‘central’ gebouwd met hoge appartementsgebouwen. Om de bewoners aan te zetten tot beweging, ontwikkelde men een systeem van roltrappen langs de helling, de Central mid levels escalators. Het is slechts een enkele roltrappenreeks, die ’s ochtends tussen 6.00 u en 10.00 u naar beneden gaat (vooral voor de bewoners die naar hun werk beneden moeten), vanaf 10.30 u wordt de richting veranderd en kan men terugkeren naar ‘huis’ boven. De totale hoogte die men kan overbruggen met deze serie van 20 roltrappen bedraagt 135 meter en gaat over een afstand van 800 meter.
Dit klinkt leuk, we stappen op de roltrappen beneden en laten ons helemaal tot boven brengen … onderweg heeft men het gezellig gemaakt met vele restaurantjes … we zijn een tijdje onderweg … eenmaal boven hadden we een mooi uitzicht verwacht, maar komen uit in een smalle straat tussen de hoge woonblokken. En nu terug naar beneden … kan niet anders dan met de gewone trap … of met de bus, maar dan missen we de bedoeling van dit ganse systeem: bewegen !
Op het eiland Lantau vinden we uiteindelijk rust … mooie ongerepte natuur, goed onderhouden wandelpaden, vissershaventjes en dorpjes, een groene bergomgeving, prachtige stranden, … wat een verschil met de stadsomgeving. We nemen de bus die ons het eiland rond rijdt, om te eindigen op het Ngong Ping bergplateau, 500 meter boven zeeniveau. Een prachtige afwisselende rit.
Hier brengen we een bezoek aan het Tian Tan Buddha statue, die met zijn 26 meter hoogte, de grootste bronzen zittende Boeddha ter wereld in open lucht is. Een mondvol … maar men moet iets doen om een record te breken, niet ! Meer dan 200 traptreden brengen ons bij het bronzen beeld van Boeddha die op een grote lotusbloem zit. Het is inderdaad indrukwekkend, zo ook de uitzichten op de natuur rondom. De bouw van dit Boeddhabeeld nam 12 jaren in beslag.
In het schitterende Po Lin monastery komen vele gelovigen offers brengen. Met zijn vele rode en gouden ornamenten is dit klooster een lust voor het oog.
Om onze uitstap af te ronden maken we een korte wandeling naar het Wisdom path. Hier vinden we een mooie replica van de Heart Sutra (Boeddhistische gebeden, ook gewaardeerd door vele taoïsten en confucianisten) gegraveerd in 38 houten pilaren, die in een 8 vorm zijn geplaatst. Een mooi zicht in de omringende groene natuur met de achterliggende bergomgeving. Omdat het hier zo mooi is, wandelen we nog een stukje verder over een rustig bergpad.

Ernaartoe
bus buurt hotel – terminal Maritimo Macau, 3,2 MOP pp., bus n° 3A
ferry Macau – Hong Kong, 154 HKD pp., 1 u 10 min. onderweg, we boekten de ferry op voorhand via het internet bij www.turbojet.com.hk en moesten onze instapkaarten nog ophalen bij aankomst, deze kregen we onmiddellijk na het tonen van de creditcard waarmee de boeking werd betaald, het is niet echt nodig op voorhand te boeken, zolang men de ferry niet in de avondspits wil nemen
taxi Hong Kong China ferry terminal – hotel, 48 HKD (inclusief 5 HKD per stuk hoofdbagage in de kofferbak), 20 min. (rit van +/- 800 meter), de taxi deed er uitzonderlijk lang over door +/- 10 min. oponthoud onderweg.
Overnachtingen
Acesite Knutsford Hotel, 50,5 EUR per nacht voor een mooie propere luxe 2 persoonskamer met sanitair (warm water, douchecabine), TV, A/C, waterkoker, gratis WIFI, zwembad, zeer lichte kamer met 2 ramen en veel spiegels, badkamer heeft matglazen wanden wat we niet storend vinden, alles oogt vrij nieuw, zeer centrale ligging in een doodlopend rustig straatje, n° 8 Observatory Court, Tsim Sha Tsui, Kowloon, Hong Kong, tel. (852) 2377 1180, www.acesitehotel.com, knutsford@acesitehotel.com, beoordeling: 5/5
Excursies
- rondwandeling in het super drukke Kowloon, met zijn hypermoderne winkelcentra, toeristische waterkant, parken, marktjes, …

- Hong Kong museum of History – te Kowloon: Aanrader !
echt een must see voor iedereen die Hong Kong bezoekt, voorzie hiervoor een halve dag !
inkom: 10 HKD pp., gratis op woensdag

- avondwandeling in Kowloon langs de waterkant

- bezoek Hong Kong Island, buurten Sheung Wan en Central:
wandeling door de oudere Chinese buurt met kleine typische winkels en tempels
met de ‘Central midlevels escalators’ tot helemaal boven: gratis, via de trappen en de smalle straatjes terug naar beneden
ernaartoe en terug: metro Kowloon – Hong Kong Island (Sheung Wan), 8 HKD pp., 15 min.

- bezoek Lantau Island met Tian Tan Buddha statue, Po Lin monastery, Wisdom walk Aanrader !
Mooie uitstap voor wie iets meer dan steden wil zien.
inkom: alle bezienswaardigheden zijn gratis, tenzij men het Boeddha beeld binnenin wil bezoeken, het ticket van 25 HKD betreft een maaltijdbon.
ernaartoe en terug:
metro Kowloon – Lantau Island (Tung Chung), 16 HKD pp., 30 min.
bus Tung Chung – Ngong Ping, 17,2 HKD pp., 50 min., bus nummer 23
Let op: men probeert aan alle toeristen een dagticket te verkopen voor een andere bus, dat een stuk duurder kost, we weigeren en tonen onze Octopus betaalkaart.

Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc