Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalSpaans
   HoofdstadManagua
   Oppervlakte130.373 km²
   Inwoners6.342.107 (mei 2019)
   Munteenheidcórdoba (NIC)
   Tijdsverschil-6
   Web | Code | Tel..ni | NIC | +505

Algemeen

Nicaragua ligt in Midden-Amerika. Nicaragua grenst zowel aan de Caribische Zee als aan de noordelijke Stille Oceaan en ligt tussen Costa Rica en Honduras. De oppervlakte van Nicaragua is bijna 130.000 vierkante kilometer. Nicaragua is daarmee ongeveer 3,7 keer zo groot als Nederland.

Nicaragua Satellietfoto Photo:Publiek domein

Landschap

Het westelijke gebied is bergachtig, hier verheffen zich onder andere de vulkanen Cerro Negro en Momotombo. Het oostelijk deel van het land is een tropische laagvlakte die grotendeels wordt ingenomen door regenwoud.

De drie belangrijkste regio's zijn het laagland aan de Stille Zuidzee met bijna veertig vulkanen, het centrale bergmassief dat bijna tot aan de grens met Costa Rica reikt, en de laaglanden aan de Caribische zee, een dunbevolkt gebied met veel tropisch regenwoud. De hoogste (uitgebluste) vulkaan van Nicaragua is de Pico Mogotón (2107 meter). De stratovulkaan Mogotombo (1297 m), was nog actief in 2015.

Momotombo, NicaraguaPhoto:Jorge Mejia Peralta Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

In het zuidwesten liggen twee grote meren; Laco Managua en Laco de Nicaragua (148 kilometer lang en 55 kilometer breed).

Klimaat

Nicaragua heeft een tropisch klimaat met toch grote klimaatverschillen. De westelijke laaglanden zijn erg warm, maar er is altijd genoeg frisse wind tijdens het regenseizoen (mei tot november). In het droge seizoen (december tot april) waait er meestal een wind die veel stof meebrengt. De oostelijke laaglanden (tropisch regenwoud), zijn altijd nat en heet en het kan er zelfs flink regenen tijdens het korte droge seizoen (maart tot mei). De temperaturen verschillen afhankelijk van hoogte, maar jaarlijks variëren ze tussen de 15 en 35 graden. De middagtemperatuur in de hoofdstad Managua ligt tussen de 30 en 36 graden.

Planten

Nicaragua kent vele beschermde gebieden, zoals het regenwoud, de vulkanen en het natuurreservaat. Veel voorkomende vegetatie is ondermeer: amandel, banaan, ceder, den, kokospalm, mahonie, pokhout, quebracho

Dieren

Het beschermde regenwoud in het noordwesten bevat een overvloed aan diersoorten waaronder panterkatten, wrattenzwijnen, poema's, jaguars, luiaards, krokodillen, navelzwijn, papegaaien, pelikanen en slingerapen. Enkele vogelsoorten in dit gebied zijn de kolibrie, de rode specht en de quetzal.

NICARAGUA LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Nicaragua Vliegtickets.nl
• Vakantie Nicaragua
• Djoser Rondreis Nicaragua
• Nicaragua Vliegtickets Tix.nl
• Rondreizen Nicaragua
• Hotels Nicaragua
• Rondreis Nicaragua
• Autoverhuur Sunny Cars Nicaragua

Nuttige links

Nicaragua Startnederland (N)
Reisinformatie Nicaragua (N)
Reizendoejezo - Nicaragua (N)
Rondreis Nicaragua (N)
Telefoongids Nicaragua (N)
Artikelen en Reisverhalen over NICARAGUA
  rondreis MH17

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems