Landenweb.nl

NICARAGUA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Managua
  Oppervlakte  130.373 km²
  Inwoners  6,759,067
  (2021)
  Munteenheid  córdoba
  (NIO)
  Tijdsverschil  -6
  Web  .ni
  Code.  NIC
  Tel.  +505

To read about NICARAGUA in English - click here

Bouw je eigen reis en combineer Costa Rica met Nicaragua

Geografie en Landschap

Geografie

Nicaragua ligt in Midden-Amerika. Nicaragua grenst zowel aan de Caribische Zee als aan de noordelijke Stille Oceaan en ligt tussen Costa Rica en Honduras. De oppervlakte van Nicaragua is bijna 130.000 vierkante kilometer. Nicaragua is daarmee ongeveer 3,7 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Nicaragua SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Het westelijke gebied is bergachtig, hier verheffen zich onder andere de vulkanen Cerro Negro en Momotombo. Het oostelijk deel van het land is een tropische laagvlakte die grotendeels wordt ingenomen door regenwoud.

De drie belangrijkste regio's zijn het laagland aan de Stille Zuidzee met bijna veertig vulkanen, het centrale bergmassief dat bijna tot aan de grens met Costa Rica reikt, en de laaglanden aan de Caribische zee, een dunbevolkt gebied met veel tropisch regenwoud. De hoogste (uitgebluste) vulkaan van Nicaragua is de Pico Mogotón (2107 meter). De stratovulkaan Mogotombo (1297 m), was nog actief in 2015.

advertentie

Momotombo, NicaraguaPhoto: Jorge Mejia Peralta CC 2.0 Generic no changes made

In het zuidwesten liggen twee grote meren; Laco Managua en Laco de Nicaragua (148 kilometer lang en 55 kilometer breed).

Klimaat en Weer

Nicaragua heeft een tropisch klimaat met toch grote klimaatverschillen. De westelijke laaglanden zijn erg warm, maar er is altijd genoeg frisse wind tijdens het regenseizoen (mei tot november). In het droge seizoen (december tot april) waait er meestal een wind die veel stof meebrengt. De oostelijke laaglanden (tropisch regenwoud), zijn altijd nat en heet en het kan er zelfs flink regenen tijdens het korte droge seizoen (maart tot mei). De temperaturen verschillen afhankelijk van hoogte, maar jaarlijks variëren ze tussen de 15 en 35 graden. De middagtemperatuur in de hoofdstad Managua ligt tussen de 30 en 36 graden.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Nicaragua kent vele beschermde gebieden, zoals het regenwoud, de vulkanen en het natuurreservaat. Veel voorkomende vegetatie is ondermeer: amandel, banaan, ceder, den, kokospalm, mahonie, pokhout, quebracho.

advertentie

Dieren

Het beschermde regenwoud in het noordwesten bevat een overvloed aan diersoorten waaronder panterkatten, wrattenzwijnen, poema's, jaguars, luiaards, krokodillen, navelzwijn, papegaaien, pelikanen en slingerapen. Enkele vogelsoorten in dit gebied zijn de kolibrie, de rode specht en de quetzal.

advertentie

NICARAGUA LINKS

Advertenties
• Djoser Rondreis Nicaragua
• VliegenNaar - Nicaragua
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Nicaragua Rondreis
• Hotels Nicaragua
• Rondreizen Nicaragua
• Autoverhuur Sunny Cars Nicaragua
• Boeken, ook tweedehands, over NICARAGUA bij Bol.com

Nuttige links

Nicaragua Startnederland (N)
Reisinformatie Nicaragua (N)
Reizendoejezo - Nicaragua (N)
Rondreis Nicaragua (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems