Landenweb.nl

GUINEE
Geografie en Landschap

Geografie en Landschap

Geografie

Guinee ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinea en grenst aan de Atlantische Oceaan en ligt tussen Guinee-Bissau en Sierra Leone. Guinee grenst verder aan Ivoorkust, Liberia, Mali en Senegal. De oppervlakte van Guinee is 245.857 vierkante kilometer. Guinee is daarmee ongeveer 7 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Guinee Satellietfotot Foto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Guinee is verdeeld in drie landschappelijke zones. Basse-Guinee is een gebied dat bestaat uit een lage en door vele kleine rivieren doorsneden kustvlakte met een gemiddelde hoogte van 1800 meter.

Het tweede gebied heet Moyenne-Guinee en bestaat uit het kale Fouta Djalon-hoogland met een hoogte van 600 tot 1500 meter. De derde zone is Haute-Guinee. Dit gebied bestaat uit vlakten met savannevegetatie. Voor de kust liggen verder vele kleine eilanden; onder andere de Iles de Los.

advertentie

Landschap Fouta Djalon, GuineePhoto: Jeff Attaway CC 2.0 Generic no changes made

Klimaat en Weer

Het klimaat van Guinee is tropisch, heet en nat. Guinee is een van de natste landen in West-Afrika. Van mei tot oktober is het regenseizoen. In Conakry, de hoofdstad van het land, valt er gemiddeld 4 meter regen per jaar, terwijl dat in het midden van het land minder dan 2 meter is. Van december tot februari waaien de harmattan-winden in Guinee. Deze woestijnwind brengt grijszand met zich mee en zorgt voor slecht zicht.

Planten en Dieren

Planten

Het oostelijke deel van Guinee is bedekt met savannevegetatie, maar de jungles hier worden bedreigd door de landbouw. Ook voor de wegenbouw worden bomen gekapt. Veel voorkomende vegetatie: apenbroodboom, banaan, ebben, mahonie, kokospalm, teak en oliepalm.

Dieren

Ook de dierenwereld heeft te lijden onder stroperij en de economie. Dieren die voorkomen in Guinee zijn ondermeer aap, baviaan, duiker, hyena, krokodil, nijlpaard, olifant en de panter.

In 2021 werd bekend dat al in 2018 wetenschappers een nieuwe vleermuissoort ontdekt hebben in het West-Afrikaanse land, de oranjekleurige Myotis nimbaensis.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

GUINEE LINKS

Advertenties
• Guinee Vliegtickets.nl
• Hotels Guinee
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Guinee Startnederland (N+E)
Reisinformatie Guinee (N)
Telefoongids Guinee
Willgoto Guinee (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems