Landenweb.nl

GROENLAND
Samenleving

To read about GREENLAND in English - click here

Groenland Hotels

Steden GROENLAND

Nuuk

Samenleving

Staatsinrichting

Groenland behoort al sinds 1380 als kolonie tot Denemarken maar werd pas integraal onderdeel van het Deense Koninkrijk in 1953. Vanaf die tijd kregen de Groenlanders het volledige Deense burgerschap met dezelfde rechten en privileges als de Denen in Denemarken. Denemarken is in Groenland vertegenwoordigd door een Hoge Commissaris.

Na een referendum onder de Groenlandse bevolking heeft Groenland sinds 1979 een binnenlands bestuur, het Hjemmestyre. Alleen het rechtswezen, buitenlandse politiek en defensie worden nog vanuit Denemarken geregeld. De regering bestaat uit de premier en zes ministers.

Om de vier jaar kiest men op Groenland een nieuwe “Landsting” waar 31 vertegenwoordigers in zitten. Groenland is verdeeld is drie bestuursgebieden: Avanersuaq (Noord- Groenland), Tunul (Oost-Groenland)en Kitaa (West-Groenland). De drie bestuursgebieden zijn verder onderverdeeld in 18 gemeentes, één in het noorden, twee in het oosten en vijftien in het westen. Gemeenteraden worden elke vier jaar gekozen. Groenland is lid van de Inuit Circumpolar Conference, waar Inuit uit Alaska, Canada en Groenland in zitten. Vanaf 1953 heeft Groenland twee vertegenwoordigers in het Deense parlement. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

Groenland heeft dezelfde onderwijsstructuur als Denemarken. Het onderwijs is gratis en verplicht vanaf het zevende jaar. Basisonderwijs vindt plaats in het dorp of de stad waar men woont. Middelbaar onderwijs wordt vaak op kostscholen gegeven in de steden. De hoofdstad Nuuk is het onderwijscentrum van het land. De Universiteit van Groenland is hier gevestigd (ca. 100 studenten!) en verder o.a. nog een lerarenopleiding en een verpleegstersopleiding.

Vijfhonderd Groenlandse studenten studeren per jaar in Denemarken en keren vooral terug als ingenieur, arts of psycholoog. De meeste leraren bij het voortgezet onderwijs op Groenland zijn Denen.

advertentie

GROENLAND LINKS

Advertenties
• Rondreizen Groenland
• Groenland Hotels
• Groenland Cruises Tui
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over GROENLAND bij Bol.com

Nuttige links

Groenland Startnederland (N+E)
Reisinformatie Groenland (N)
Reizendoejezo - Groenland (N)
Rondreis Groenland (N)

Bronnen

Stadler, H. / Groenland

ECI

Swaney, D. / Iceland, Greenland & Faroe Islands

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems