Landenweb.nl

GROENLAND
Planten en Dieren

To read about GREENLAND in English - click here

Groenland Hotels

Steden GROENLAND

Nuuk

Planten en Dieren

Planten

advertentie
Wilgenroosje, GroenlandPhoto: Frank Vincentz CC 3.0 no changes made

Ondanks het vaak barre klimaat komen op Groenland ca. 500 plantensoorten voor, waaronder zelfs vier soorten orchideeën. De nationale bloem is het wilgenroosje. Typisch Groenlands is de op rabarber lijkende en smakende berg- engelwortel. Velden en weiden zijn in de zomer bezaaid met o.a. heide, ereprijs, wollegras, boterbloem, kamille, paardebloem, grasklokje, gentiaan, steenbreek en Arctische klaproos.

advertentie
Dwergberk, GroenlandPhoto: Foledman CC 4.0 no changes made

Het klimaat op Groenland is er wel de oorzaak van dat er nauwelijks bomen op Groenland voorkomen. In de beschutting van de fjorden staan her en der wat berken. Algemeen voorkomend is de zeer kleine (10-20 cm) kruipende dwergberk. Eetbaar zijn blauwe bosbessen, vossenbessen en meelbessen. Eetbare paddestoelen als eekhoorntjesbrood en morielje zijn er genoeg te vinden.

Dieren

advertentie
Rotssneeuwhoen, GroenlandPhoto: Jan Frode Haugseth CC 3.0 no changes made

Groenland heeft een rijk dierenleven, waaronder meer dan 200 soorten vogels. Het rotssneeuwhoen is de enige vogel ter wereld die in de winter een wit verenkleed krijgt. Er broeden ca. 52 soorten vogels op Groenland waaronder aalscholvers, eidereenden, gorzen, jagers, drieteenmeeuwen en zwanen. Verder komen er vier roofvogelsoorten voor: de sneeuwuil, de zeearend, de slechtvalk en de giervalk.

advertentie
IJsberen, GroenlandPhoto: Schliebe, Scott in het publieke domein

De ijsbeer is het bekendste dier van Groenland en komt dan ook voor op het landswapen. De ijsbeer leeft ten noorden van de poolcirkel. In het nationale park leven meer dan 1500 exemplaren. De poolvos en de poolhaas krijgen ’s winters een witte pels. De poolvos leeft vooral op de noordelijke toendra maar komt in feite overal op Groenland voor. Lemmingen zijn kleine knaagdieren die massaal omkomen tijdens hun trektochten en ’s winters onder het sneeuwdek leven.

Rendier, GroenlandPhoto: Dean Biggins in het publieke domein

Rendieren komen in het wild voor, maar worden ook op “farms” gefokt. Er leven verschillende soorten zeehonden in de kustwateren van Groenland, o.a. de veel voorkomende stinkrob (2 miljoen exemplaren), de zadelrob en de klapmuts. Ook walrussen worden regelmatig gesignaleerd. De imposante muskusossen, uit de familie der geiten, leven op de oostelijke toendra en in het westen van Groenland. Op dit moment leven er op Groenland zo’n 2000 exemplaren.

Blauwe Vinvis, GroenlandPhoto: NOAA Photo Library in het publieke domein

Ongeveer 20 soorten walvissen leven in de Groenlandse kustwateren waaronder het grootste dier ter wereld, de blauwe vinvis (tot 30 meter lang). Evenals de blauwe vinvis wordt de Groenlandse walvis met uitsterven bedreigd. Bijzonder is de narwal met zijn twee meter lange slagtand. Verder worden vinvissen, grienden, beluga’s, bultrugwalvissen, potvissen en tuimelaars vaak waargenomen. De noordelijke toendra en een groot gedeelte van het landijs in het noordoosten is in 1974 door Denemarken uitgeroepen tot Nationaal Park. Het is het grootste beschermde gebied op aarde en meet ca. 972.000 km2.

GROENLAND LINKS

Advertenties
• Rondreizen Groenland
• Groenland Hotels
• Groenland Cruises Tui
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over GROENLAND bij Bol.com

Nuttige links

Groenland Startnederland (N+E)
Reisinformatie Groenland (N)
Reizendoejezo - Groenland (N)
Rondreis Groenland (N)

Bronnen

Stadler, H. / Groenland

ECI

Swaney, D. / Iceland, Greenland & Faroe Islands

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems