Steden GROENLAND

GROENLAND   

Ondanks het vaak barre klimaat komen op Groenland ca. 500 plantensoorten voor, waaronder zelfs vier soorten orchideeën. De nationale bloem is het wilgenroosje. Typisch Groenlands is de op rabarber lijkende en smakende berg- engelwortel. Velden en weiden zijn in de zomer bezaaid met o.a. heide, ereprijs, wollegras, boterbloem, kamille, paardebloem, grasklokje, gentiaan, steenbreek en Arctische klaproos.
Het klimaat op Groenland is er wel de oorzaak van dat er nauwelijks bomen op Groenland voorkomen. In de beschutting van de fjorden staan her en der wat berken. Algemeen voorkomend is de zeer kleine (10-20 cm) kruipende dwergberk. Eetbaar zijn blauwe bosbessen, vossenbessen en meelbessen. Eetbare paddestoelen als eekhoorntjesbrood en morielje zijn er genoeg te vinden.

Groenland heeft een rijk dierenleven, waaronder meer dan 200 soorten vogels. Het sneeuwhoen is de enige vogel ter wereld die in de winter een wit verenkleed krijgt. Er broeden ca. 52 soorten vogels op Groenland waaronder aalscholvers, eidereenden, gorzen, jagers, drieteenmeeuwen en zwanen. Verder komen er vier roofvogelsoorten voor: de sneeuwuil, de zeearend, de slechtvalk en de giervalk.

De ijsbeer is het bekendste dier van Groenland en komt dan ook voor op het landswapen. De ijsbeer leeft ten noorden van de poolcirkel. In het nationale park leven meer dan 1500 exemplaren. De poolvos en de poolhaas krijgen ’s winters een witte pels. De poolvos leeft vooral op de noordelijke toendra maar komt in feite overal op Groenland voor. Lemmingen zijn kleine knaagdieren die massaal omkomen tijdens hun trektochten en ’s winters onder het sneeuwdek leven.
Rendieren komen in het wild voor, maar worden ook op “farms” gefokt. Er leven verschillende soorten zeehonden in de kustwateren van Groenland, o.a. de veel voorkomende stinkrob (2 miljoen exemplaren), de zadelrob en de klapmuts. Ook walrussen worden regelmatig gesignaleerd. De imposante muskusossen, uit de familie der geiten, leven op de oostelijke toendra en in het westen van Groenland. Op dit moment leven er op Groenland zo’n 2000 exemplaren.
Ongeveer 20 soorten walvissen leven in de Groenlandse kustwateren waaronder het grootste dier ter wereld, de blauwe vinvis (tot 30 meter lang). Evenals de blauwe vinvis wordt de Groenlandse walvis met uitsterven bedreigd. Bijzonder is de narwal met zijn twee meter lange slagtand. Verder worden vinvissen, grienden, beluga’s, bultrugwalvissen, potvissen en tuimelaars vaak waargenomen. De noordelijke toendra en een groot gedeelte van het landijs in het noordoosten is in 1974 door Denemarken uitgeroepen tot Nationaal Park. Het is het grootste beschermde gebied op aarde en meet ca. 972.000 km2.

GROENLAND LINKS

Advertenties
• Sundowner wildlife & natuur reizen
• Groenland Vliegtickets.nl
• Groenland Hotels
• Accommodaties Groenland
• Cruises Groenland Kras Reizen
• Vliegtickets Groenland WTC
• Eliza was here

Nuttige links

Groenland Foto's
Groenland Startnederland (N+E)
Reisinformatie Groenland (N)
Reizendoejezo - Groenland (N)
Romans over Groenland (N)
Rondreis Groenland (N)
Schrijf uw artikel over GROENLAND

Bronnen

Stadler, H. / Groenland
ECI

Swaney, D. / Iceland, Greenland & Faroe Islands
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems