Steden GROENLAND

GROENLAND   

Langs de westkust loopt de Golfstroom waardoor de temperatuur ’s zomers gemiddeld tussen de 5 en 18°C ligt, zowel in het noorden als in het zuiden. In de zon loopt de temperatuur tot boven de 20°C op. Op het landijs wordt het gemiddeld niet warmer dan –11°C. De temperatuurverschillen zijn ’s winters veel groter. In het noorden kan de temperatuur tot –50°C dalen en in het zuiden tot –20°C. In 1954 werd de laagste temperatuur ooit gemeten, -70°C.
De luchtvochtigheid op Groenland is meestal erg laag. Daardoor voelen de lage temperaturen heel anders aan dan op andere koude plaatsen op de wereld, zoals IJsland en de Faeöer. In het zuiden kan het dagenlang mistig en regenachtig zijn.
Twee bijzondere natuurverschijnselen zijn in het noorden van Groenland waar te nemen: de middernachtzon en het noorderlicht.

Hoe verder men in de richting van de Noordpool gaat, hoe hoger de zon aan de hemel staat en hoe langer de zon achter elkaar blijft schijnen. De poolcirkel, die door het noorden van Groenland loopt, is de breedtegraad waarop de zon in de nacht van 21 op 22 juni net boven de horizon blijft staan. De middernachtzon is ook in zuidelijker delen van Groenland waar te nemen. Hartje zomer kan men dan zonder veel problemen ’s nachts op straat de krant nog lezen. Omgekeerd blijft de zon ’s winters op de poolcirkel natuurlijk onder de horizon staan en op de noordpool heerst dan de poolnacht. In het uiterste noorden is de zon in de winter maar maximaal drie uur per dag te zien. Bij zware bewolking is er natuurlijk veel minder van dit natuurverschijnsel te zien.

Het noorderlicht of poollicht is in heldere, koude winternachten te zien. Uit zonnevlekken worden richting aarde elektrische deeltjes weggeschoten die door het magnetisch veld om de aarde naar de hogere luchtlagen gestuwd worden en daar beginnen te gloeien. Er ontstaan dan schitterende kleurschakeringen in bogen en stralen. Het allermooiste is de noorderlichtkroon als al die bogen en stralen als een kroon boven de pool lijken te hangen. Het noorderlicht is gedurende het hele jaar door te zien boven Groenland.

GROENLAND LINKS

Advertenties
• Sundowner wildlife & natuur reizen
• Groenland Vliegtickets.nl
• Groenland Hotels
• Accommodaties Groenland
• Cruises Groenland Kras Reizen
• Vliegtickets Groenland WTC
• Eliza was here

Nuttige links

Groenland Foto's
Groenland Startnederland (N+E)
Reisinformatie Groenland (N)
Reizendoejezo - Groenland (N)
Romans over Groenland (N)
Rondreis Groenland (N)
Schrijf uw artikel over GROENLAND

Bronnen

Stadler, H. / Groenland
ECI

Swaney, D. / Iceland, Greenland & Faroe Islands
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems