Steden GROENLAND

Nuuk   

Stedentrip Nuuk

Nuuk is de hoofdstad van het noordelijke gelegen eiland Groenland in de Noord Atlantische Oceaan. Groenland is het grootste eiland van de wereld. Het is een kolonie van Denemarken. Nuuk betekent ‘landtong’ in het Groenlands, maar de Denen, waartoe Groenland behoort, noemen de stad Godthåb dat ‘Goede Hoop’ betekent.

Nuuk Foto:Oliver Schauf in het publieke domein

Ligging Nuuk

Omdat het grootste deel van Groenland met een laag ijs is bedekt, is alleen de kuststrook van het eiland bewoonbaar. De hoofdstad van Groenland ligt dan ook aan de zuidwestkust van het eiland. Het Amaralikfjord ligt nabij de Groenlandse hoofdstad. Nuuk vormt de meest noordelijke hoofdstad van Noord-Amerika. Het is de grootste stad van het eiland en er wonen ongeveer 16.000 mensen.

Weer Nuuk

Nuuk kent een poolklimaat met invloeden van de zee. De winters zijn in Nuuk ontzettend koud met temperaturen die diep onder het nulpunt kunnen duiken en soms zelfs de -50°C aantikken. Ook valt er in de winter geregeld sneeuw. In de zomer is Nuuk daarentegen een van de droogste plaatsen ter wereld. Ook de temperaturen liggen dan hoger, de gemiddelde temperatuur ligt tussen de 2°C en de 3°C.

Geschiedenis Nuuk

De geschiedenis van Nuuk gaat ver terug in de tijd. Al in 2200 voor Christus, tijdens de pre-Inuit periode, woonden er mensen op de plaats waar Nuuk nu ligt. Daarna werd Nuuk tot het jaar 1000 bewoond door eskimo's van de Dorset cultuur. In de 10e eeuw ontdekten de Vikingen het gebied. Ze werden opgevolgd door de Inuits en de Noormannen die er tot het jaar 1500 leefden. Waarschijnlijk vertrokken zij weer door een verandering in het klimaat.

Hans Egede Nuuk Foto:Publiek Domein

In 1728 werd de stad Godthåb officieel gesticht door de Deens-Noorse zendeling Hans Egede die in 1721 voet aan wal zette op Groenland. In die tijd was Groenland nog een kolonie van Noorwegen. Noorwegen had Groenland al drie eeuwen in bezit, maar keek er eigenlijk niet naar om. Toen Egede Godthåb stichtte stuurde Koning Frederik IV echter meteen drie schepen met bouwmaterialen en personeel naar Groenland. Zij werden naar het eiland gezonden om het verdedigingsfort te herstellen. Het personeel bestond voornamelijk uit veroordeelden en prostituees en het overgrote deel van hen stierf in het eerste jaar al aan scheurbuik en andere ziektes. In 1733 brak er een pokkenepidemie uit, hierdoor overleed het grootste deel van de inheemse bevolking inclusief de vrouw van Hans Egede. Egede vertrok in 1736 terug naar Noorwegen, zijn zoon Paul bleef als zijn opvolger in Groenland.

Omstreeks 1850 verkeerde Groenland, en met name het gebied rondom Nuuk, in een crisis. De Europeanen hadden namelijk allerlei ziektes meegenomen naar het eiland en ook hun cultuur was in strijd met die van de Groenlanders. De inheemse bevolking werd achtergesteld en was ontzettend arm. In 1853 kwam de Deense geoloog Hinrich Johannes Rink naar Groenland. Hij merkte op dat de Groenlanders hun cultuur en identiteit verloren hadden en als reactie hierop richtte hij de eerste krant van het eiland op. In 1861 werd de Groenlander Atuagagdliutt benoemd tot hoofdredacteur en de krant groeide uit tot een nationale trots.

De Groenlandse identiteit beleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog een tweede opleving. De Groenlanders die een eigen taal met elkaar deelden richtten onder leiding van Eske Brun een nationale raad op. In 1979 werd Godthåb als gevolg hiervan omgedoopt tot het Groenlandse Nuuk. Vandaag de dag wordt Groenland voornamelijk bewoond door Groenlanders, Inuits en Denen en ruim een derde van de bevolking woont in het hoofdstedelijk gebied rondom Nuuk.

Nuuk bezienswaardigheden

Nuuk kent diverse historische bezienswaardigheden zoals de kathedraal van de stad. Het is een imposante roodhouten Lutherse kerk in het oude centrum van de stad. De kerk is gebouwd in 1849 en tijdens de nationale feestdag van Groenland is deze kerk het middelpunt van de festiviteiten.

Kathedraal Nuuk Foto:Algkalv Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Het Nationaal Museum van Groenland is één van de eerste musea van het eiland. Er zijn verschillende Deense en Groenlandse meesterwerken te bezichtigen, maar de collectie van het museum bevat ook archeologische vondsten en historische informatie en voorwerpen. Heel speciaal zijn de Inuit mummies die gevonden zijn in Qilakitsoq.

Tips Nuuk

In Nuuk zijn verschillende leuke sportieve activiteiten mogelijk. Zo ligt de hardste golfbaan ter wereld in de stad en kan er worden geskied. Ook wandelen en klimmen wordt er veelvuldig gedaan. Een andere bijzondere activiteit is het bezichtigen van de ijsfjorden vanaf een boot. Soms laten de walvissen van de Atlantische Oceaan zich zien tijdens deze boottocht.

Walvis bij Faroerfoto:Erik Christensen Creative-Commons-Lizenzen „Namensnennung – Weitergabe unter gleichen Bedingungen 3.0 nicht portiert no changes made


Schrijf uw artikel over Nuuk

Nuuk LINKS

Advertenties
• Groenland Vliegtickets.nl
• Rondreizen Groenland
• Hotels Nuuk
• Baobab Rondreizen Groenland
• Cruises Groenland Kras Reizen
• Groenland Vliegtickets WTC


Nuttige links
Telefoongids

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems