Landenweb.nl

Tbilisi
 

Djoser Rondreis Georgie

To read about Tbilisi in English - click here

advertentie
Hotels Tbilisi Georgie Rondreis Tui Reizen

Algemeen

Tbilisi is afgeleid van het oude Georgische woord T’pilisi dat verwijst naar de zwavelhoudende warmwaterbronnen in de stad. Tot 1936 heette de stad Tiflis en sommige Georgiërs noemen de stad nog steeds zo. Tbilisi kent een roerige Sovjetgeschiedenis en er zijn diverse historische bouwwerken te vinden.

TbilisiTbilisiFoto: Matt Bateman CC 2.0 Generic no changes made

advertentie
Bouw je eigen Georgië-rondreis Hotels Trivago

Ligging

Tbilisi is de hoofdstad van Georgië en ligt in het oosten van dat land. De stad ligt aan de rivier de Koera (Mtkvari in het Georgisch). Tbilisi heeft ongeveer 1,4 miljoen inwoners op een oppervlakte van 350 km². De stad ligt op 500 meter boven zeeniveau in de Zuidelijke Kaukasus.

advertentie
Djoser Rondreis Georgie Rondreizen Georgie

Weer

Tbilisi kent een warm zeeklimaat. Over het algemeen valt er weinig neerslag in de stad. Het natste seizoen is het voorjaar met gemiddeld 84 millimeter neerslag. De winter is het droogst. De laagste gemeten temperatuur ooit in Tbilisi was -24 graden, maar er is in januari ook een keer een warmterecord van 19,5 graad gemeten. In de wintermaanden liggen de temperaturen in Tbilisi gewoonlijk tussen de -3 en de 6 graden en in de zomer tussen de 18 en de 30 graden.

Geschiedenis

Standbeeld Koning Vachtang I GorgasaliStandbeeld Koning Vachtang I GorgasaliFoto: Mikheil Samkharadze CC 2.0 Generic no changes made

Archeologische opgravingen hebben aan het licht gebracht dat er rond de 3e eeuw na Christus al nederzettingen waren op de plek waar Tbilisi nu ligt. In de 5e eeuw werd er officieel een stad gesticht door Koning Vachtang I Gorgasali. Tegen de 6e eeuw was Tbilisi uitgegroeid tot een belangrijk handelscentrum en het culturele en politieke middelpunt van het land.

In 627 werd Tbilisi voor de eerste keer geplunderd. De Byzantijnen en de Chazaren hielden huis in de Georgische hoofdstad en dat was niet voor het laatst in de geschiedenis. Aan het einde van de 7e eeuw namen de Arabieren de stad in en pas in de 12e eeuw kwam er een einde aan deze bezetting. Tijdens deze overheersing groeide de stad uit tot het middelpunt van de Kaukasus.

Kaart Tbilisi uit 1671Kaart Tbilisi uit 1671Foto: Publiek Domein

In de 13e eeuw was het weer raak: de Mongolen namen Tbilisi in en regeerden er ruim een eeuw. Pas in de jaren ‘30 van de 14e eeuw stond de stad weer op haar eigen benen, maar het was van korte duur. Tussen de 15e en de 17e eeuw werd Tbilisi meerdere malen door Perzië en de Ottomanen binnengevallen. In de 18e eeuw kwam Tbilisi onder Russisch bewind en groeide de stad flink.

Aan het einde van de Russische Revolutie was Georgië weer korte tijd onafhankelijk totdat het Rode Leger het land in 1921 binnenviel. Tbilisi werd de hoofdstad van de Trans-Kaukasische Federatie. Later werd het de hoofdstad van de Sovjetrepubliek Georgië. Aan het einde van de jaren ‘80 ontstond er steeds meer verzet tegen de Sovjets en Tbilisi werd het centrum van demonstraties. Op 9 april 1989 werd een vreedzaam protest bruut doorbroken door het Sovjetleger. Deze bloederige dag in de geschiedenis was voor veel Georgiërs nog meer reden om onafhankelijkheid na te streven. Precies 3 jaar later, toen de Sovjet-Unie uiteen was gevallen, werd Tbilisi uiteindelijk de hoofdstad van de onafhankelijke Republiek Georgië.

Bezienswaardigheden

De natuurlijke warme zwavelbronnen, waar Tbilisi haar naam aan te danken heeft, zijn erg bijzonder. Rondom de bronnen zijn verschillende badhuizen te vinden die nog steeds in gebruik zijn. De bronnen hebben een constante temperatuur van tussen de 38 en de 40 graden. Het water zou een heilzame werking hebben door de temperatuur, de zwavel en de mineralen. Het zou allerlei kwalen verzachten of zelfs genezen waaronder psoriasis, reuma en eczeem.

Tbilisi SionikathedraalTbilisi SionikathedraalFoto: Paata Vardanashvili CC 2.0 Generic no changes made

Er zijn veel bijzondere historische gebouwen te vinden in Tbilisi waaronder de Sionikikathedraal in de historische wijk Kala. Naar verluid stamt de kerk uit de 7e eeuw, maar men neemt aan dat er in de eeuwen daarvoor ook al kerken op de plaats te vinden waren. De eerste kerk zou gebouwd zijn onder Koning Vachtang I Gorgasali in de 5e eeuw. Na de 7e eeuw is de kathedraal meerdere keren vernield en weer herbouwd. De bouwstijl van de Sionikikathedraal is redelijk ingetogen. In het reliëf zijn onder andere een leeuw en de Aartsengel afgebeeld. De noordelijke toren is gebouwd door Alexander I. De tweede toren aan de noordwestelijke kant heeft classicistische kenmerken en is gebouwd in 1812. Dit alles maakt de Sionikikathedraal tot een bijzondere samensmelting van verschillende tijden en bouwstijlen.

Het Georgische Museum van Schone Kunsten toont werken van de beroemde Georgische schilder Pirosmani maar ook van andere Georgische schilders en Europese en Perzische kunst. Het S. Janasjia Museum ligt hier vlakbij. Het toont de prehistorische menselijke botten uit Dmanisi, van 1,8 miljoen jaar oud. Je vind hier ook een collectie van fijn bewerkte gouden voorwerpen uit het derde millennium voor Christus. Het historisch museum van Tbilisi is gevestigd in een voormalige karavanserai, een overnachtingsplaats voor karavanen die langs de Zijderoute trokken. Dit museum geeft informatie over de geschiedenis van de stad Tbilisi als drukke handelsstad.

Tbilisi Ethnografisch MuseumTbilisi Ethnografisch MuseumFoto: Jonathan Cardy CC 3.0 Unported no changes made

Het Etnografisch Museum van Tbilisi is een openlucht museum. Het museum stamt uit 1966 ingerichte en beslaat is een gebied van zo’n 52 hectare waarin traditionele, oud-Georgische huisjes uit alle regio’s van het land zijn nagebouwd op ware grootte. Door de huisjes te bezoeken krijg je een idee van het leven in Georgie in vroeger tijden.

Tips

Tbilisi kent prachtige botanische tuinen. Officieel de ‘Koninklijke tuinen’. Ze beslaan 161 hectare en her groeien meer dan 4.500 verschillende plantensoorten. De tuinen bestaan al lang; in 1671 werden ze voor het eerst beschreven door de Franse reiziger Jean Chardin. Men gaat ervan uit dat de tuinen in 1625 zijn aangelegd.

Tbilisi LINKS

Advertenties
• Georgie Rondreis Tui Reizen
• Rondreizen Georgie
• Tbilisi Hotels
• Auto huren in Tbilisi
• Djoser Rondreis Georgie
• Bouw je eigen Georgië-rondreis
• Hotels Trivago
• Mambo Jongerenreizen Georgie
• Boeken, ook tweedehands, over Tbilisi bij Bol.com

Nuttige links

Startpagina Georgie (N)

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems