Steden GEORGIE

GEORGIE   

Georgië wordt door Kaukasus-gebergte beschermd tegen de koude lucht vanuit het noorden en ontvangt vanuit de Zwarte Zee warme, vochtige lucht. West-Georgië heeft een vochtig subtropisch klimaat, terwijl het klimaat in Oost-Georgië varieert van een vochtig tot een vrij droog en meer continentaal klimaat. Boven de 2500 meter heerst een alpine-klimaat zonder echte zomers en boven 3500 meter ligt het hele jaar sneeuw en ijs. De plateaus en hellingen van de Kleine Kaukasus zijn droger en hebben een steppeklimaat.
Het weer in de Kaukasus is over het algemeen wat stabieler dan in de Alpen. Juli en augustus hebben het beste weer voor toeristen, maar ook dan kan de temperatuur boven de 3000 meter dalen tot –10°C. Beneden de 700 meter komt de temperatuur zelfs in de koudste maand januari bijna nooit onder het vriespunt. De warmste maand is juli met gemiddeld 25°C in het laagland. De temperaturen in de bergen variëren van gemiddeld –4,6°C in februari tot 16,4°C in juli en augustus.

In Svaneti duurt de winter gemiddeld acht maanden met een gemiddelde temperatuur van –15°C. Op de hoge boomloze plateaus van Javakheti kan de temperatuur dalen tot –30°C. Aan de kust van Adjarië varieert de temperatuur van 5,8°C in januari tot 23,8°C in augustus. In Oost-Georgië varieert de temperatuur van 0,5°C in januari tot 23°C in augustus en in het zuiden van –2,1°C in januari tot 20,1°C in augustus.
West-Georgië heeft het hele jaar door te maken met zware regenval die kan oplopen tot 2800 mm in Abchazië en Adjarië. In het oosten van het land valt maar 300-600 mm neerslag per jaar (Tbilisi: 462mm). In het hooggebergte valt ca. 1800 mm per jaar.
Het aantal uren zon ligt tussen de 1350 en 2520 per jaar.

GEORGIE LINKS

Advertenties
• Georgie WTC
• Georgie Rondreis Kras Reizen
• Georgie Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreis Georgie
• Hotels Georgie
• Rondreizen Georgie
• Tiblisi Vliegtickets Tix.nl
• Baobab Rondreizen Georgie
• Transport Georgië - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Georgië Startnederland (N+E)
Reisinformatie Georgië (N)
Startpagina Georgie (N)
Telefoongids Georgië
Schrijf uw artikel over GEORGIE

Bronnen

Bronnen

Burford, T. / Georgia
Bradt Publications

Georgia, Armenia & Azerbaijan
Lonely Planet

Rosen, R. / Georgia
Odyssey Publications

Spilling, M. / Georgia
Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems