Landenweb.nl

CAMBODJA
Taal

To read about CAMBODIA in English - click here

Steden CAMBODJA

Phnom-penh

Taal

advertentie

Khmer Alfabet CambodjaFoto: Publiek domein

De officiële taal van Cambodja is het Khmer dat door de meeste Cambodjanen wordt gesproken. Het Khmer behoort tot de Austro-Aziatische Mon-Khmer groep, is een van oudste talen in Zuidoost-Azië en wordt ook nog gesproken in de Mekong-delta in Zuid-Vietnam. Het Khmer is verwant aan de talen die gesproken worden door bergvolken in Vietnam en Laos, zoals het Hmong.

Sinds de 14e eeuw heeft het Khmer een groot deel van woordenschat ontleende aan het Pali, een taal uit het zuiden van India. Bijzonder is dat het van links naar rechts wordt geschreven, maar dan zonder spaties tussen de woorden. Het Khmer heeft een informele, neutrale en een formele vorm. Welke vorm men kiest hangt af van geslacht, leeftijd en sociale status van de spreker en degene die aangesproken wordt.

De grammatica van het Khmer lijkt niet al te moeilijk. Er bestaan geen lidwoorden en de zelfstandige werkwoorden kennen geen meervoudsvorm. Ook worden werkwoorden niet vervoegd.

In tegenstelling tot het Vietnamees en het Thai is het Khmer geen tonale taal, maar een atonaale taal: het bestaat uit één of tweelettergrepige woorden met de klemtoon op de tweede lettergreep. De stam van veel Khmerwoorden komt overeen met het Vietnamees.

De Mon-Khmer talen zijn beïnvloed door het Sanskriet, de taal van het hindoeïsme, en worden geschreven in het Oud-Indiase Sanskriet-alfabet. Het alfabet bestaat uit 23 klinkers en 33 medeklinkers, die voor westerlingen vreemde klankcombinaties opleveren.

Oudere Cambodjanen uit de koloniale periode spreken vaak nog Frans, maar het Engels rukt, met name onder de jongeren, op.

Enkele woorden en uitdrukkingen

advertentie

CAMBODJA LINKS

Advertenties
• Cambodja verre reizen van ANWB
• Cambodja Vliegtickets.nl
• Cambodja Tui Reizen
• Vakantie Cambodja
• Djoser fietsreis - Vietnam & Cambodja
• Cambodja Rondreizen
• Hotels Cambodja
• Rondreis Cambodja
• Boeken, ook tweedehands, over CAMBODJA bij Bol.com

Nuttige links

Cambodja Reisstart (N+E)
Fietsen door een arm koninkrijk (N)
Reisinformatie Cambodja (N)
Reizendoejezo – Cambodja (N)
Rondreis Cambodja (N)
Rondreis door Cambodja (N)
Sem op Reis Video's over Cambodja (N)
Telefoongids Cambodja